◄ انتظار پاسخگویی کمیسیون انرژی مجلس در خصوصی سازی نامتناسب صنعت برق
در چنین شرایطی که خصوصی سازی صنعت برق نه تنها بار مالی دولت را برخلاف اهداف اولیه افزوده، بلکه بحران ناترازی را ایجاد نموده، انتظار می رود کمیسیون انرژی مجلس در مورد خطاهای گذشته در راهبردهای نامتناسب خصوصی سازی صنعت برق پاسخگو باشد.

عباس قربانعلی بیک: رهبر معظم انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس دوازدهم (14030431): مجلس صرفاً یک نهاد پرسشگر نیست، بلکه یک نهاد پاسخگو هم هست. برخلاف تصور بسیاری که خیال می کنند مجلس با جعل قانون به دولت دستور می دهد، بعد هم سؤال می کند، استیضاح می کند، کارهایی از این قبیل می کند و پرسشگر است، بله، این وظایف وجود دارد، لکن پاسخگو هم هست. مجلس یکی از ارکان کشور است، یک نهاد تصمیم گیر است، یک نهاد اقدام کننده است و هر مجموعه یا فرد تصمیم گیر و اقدام کننده پاسخگو هم هست.
معظم له در ارتباط تصویری با نمایندگان تشکل های دانشجویی (14000221) فرمودند: خصوصی سازی کار بسیار خوبی است به شرطی که خوب عمل بشود؛ مشکلات، ناشی از خوب عمل نشدن است، نه اینکه خود سیاست خصوصی سازی سیاست غلطی بوده.
به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش ها (خبر 13910216 ش 809880 بر اساس گزارش فروردین 1391): دفتر مطالعات انرژی، ... این مرکز با بیان این که تجارب جهانی خصوصی سازی و آزادسازی صنعت برق نشان می دهد که در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ نارضایتی و ناکارآمدی بخش برق دولتی در ارائه خدمات در این صنعت سیاستگذاران برخی کشورها را به فکر استفاده از بخش خصوصی در صنعت و خدمات مرتبط با آن انداخت، ... در برخی از این کشورها از جمله انگلستان اجرای سیاست خصوصی سازی صنعت برق با موفقیت کامل انجام گرفته و در برخی از کشورها خصوصی سازی با مشکلاتی همراه بوده است ( از جمله در ایالات متحده آمریکا که باعث قطعی ها و کمبودهای برق در کالیفرنیا شد). در برخی دیگر از کشورها خصوصی سازی نه تنها موفقیتی نداشته، بلکه مشکل ساز هم شده از جمله برزیل و هند و آرژانتین که این فرایند در آنها با مشکلات زیادی همراه شده است. گرچه واگذاری نیروگاه ها در ایران 100درصد قانونی انجام گرفته ولی متاسفانه ورود بخش خصوصی به صنعت برق نه تنها گره گشا نبوده، بلکه در صورت استمرار واگذاری به همین روش برای وزارت نیرو فاجعه بار خواهد بود. مصداق عینی آن واگذاری یکی از نیروگاه ها در کشور است که پس از واگذاری وزارت نیرو ناچار است برای خرید یک سال برق از همین نیروگاه ۴۰۰-۶۰۰ میلیارد ریال پرداخت کند ... قبل از واگذاری این نیروگاه ها هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق برای وزارت نیرو کمتر از ۴۰ ریال بوده در حالی که پس از واگذاری این رقم به ۲۲۰ ریال افزایش یافته است. بدیهی است که اگر این روند ادامه یابد در سال آینده وزارت نیرو فقط برای خرید برق از نیروگاه های بخش خصوصی به بیش از ۳۰,۰۰۰ میلیارد ریال بودجه مازاد نیاز دارد که امکان تخصیص آن مقدورنیست.
پایگاه اطلاع رسانی دولت، جملاتی از دکتر علی آبادی (14030531): برآوردها نشان می دهد ناترازی برق به حدود ۱۸ هزار مگاوات خواهد رسید که این مسئله ریشه در اقتصاد ناکارآمد برق دارد، این ناکارآمدی سبب شده جذابیت برای بخش خصوصی از بین برود. از طرف دیگر بودجه وزارت نیرو در سال های گذشته منجر به ایجاد بدهی بزرگی به شرکت های خصوصی در حوزه برق شده است. انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده در عمل جذابیت سرمایه گذاری در این حوزه برای بخش خصوصی از بین برود. همچنین کسری بودجه و تحقق نیافتن بودجه های عمرانی، نقش دولت را در توسعه صنعت آب و برق محدود کرده است. به گزارش ایرنا (14040421): روند ناترازی برق از ۱۳۹۲ شروع و از ۱۴۰۰ شدت گرفته است، (یکسال پس از گزارش مرکز پژوهش های مجلس).
... درحالی که در سال ۱۴۰۲ تنها ۱.۷ درصد به ظرفیت اسمی نیروگاه های کشور اضافه شده است، رشد مصرف ۵.۲ درصد بوده است.
رسانه ها از سال ها پیش اخبار و گزارشاتی از نقش ماینرها در ناترازی برق منتشر نموده اند که در 1404 ادعا می شود مصرف ماینرها به 4 برابر ظرفیت نیروگاه بوشهر رسیده و ظاهرا عمده این مصرف از استان های تهران و اطراف به استان های جنوبی منتقل شده است.
با وجود گسترش چندبرابری نصب نیروگاه های خورشیدی که نسبت به سال 1403 از حدود 600 مگاوات به بیش از 2400 مگاوات در 1404 رسیده و افزایش اکتشاف و انهدام ماینرها، همچنان شاهد بکارگیری این تجهیزات و مشکلات قطعی برق طولانی صنایع و منازل مسکونی به ویژه در شهرستانها هستیم که سبب تلاش برخی نمایندگان و جمع آوری امضاء برای استیضاح وزیر نیرو شده است.
در چنین شرایطی که خصوصی سازی صنعت برق نه تنها بار مالی دولت را برخلاف اهداف اولیه افزوده، بلکه بحران ناترازی را ایجاد نموده، انتظار می رود کمیسیون انرژی در مورد خطاهای گذشته در راهبردهای نامتناسب خصوصی سازی صنعت برق پاسخگو باشد.