◄ گره ۱۰ هزار کانتینر ایرانی در کراچی با تخفیف های جدید باز می شود؟
حدود ۱۰ هزار کانتینر متعلق به صاحبان کالای ایرانی در بندر کراچی متوقف مانده است که توقف آنها هزینه های سنگینی از جمله دموراژ، انبارداری و دیتنشن را به بازرگانان تحمیل کرده است. در این میان، بسته تشویقی جدید دولت پاکستان با تخفیف های چشمگیر در هزینه های بندری و انبارداری, به عنوان یک روزنه امید برای تعیین تکلیف و انتقال این محموله ها مطرح شده است.
در جریان جنگ ۴۰ روزه و پس از ایجاد محدودیت در تردد دریایی, کشتی های حامل کالاهای ایرانی بر اساس قوانین و مقررات بین المللی, محموله های خود را در نخستین بنادر در دسترس تخلیه کردند. در این میان بر اساس آخرین آمار گ پاکستان به یکی از مهم ترین مقاصد توقف کانتینرهای ایرانی تبدیل شد. بر اساس آخرین آمار گمرک کراچی, حدود ۱۰ هزار کانتینر متعلق به صاحبان کالای ایرانی همچنان در این بندر متوقف مانده است.
به گزارش سرویس لجستیک و ترانزیت تین نیوز، با این حال, توقف این حجم از کانتینرهای ایرانی در بندر کراچی علاوه بر ایجاد ابهام درباره نحوه انتقال و ترخیص محموله ها, هزینه های قابل توجهی را نیز به صاحبان کالا تحمیل کرده است. دموراژ, انبارداری و دیتنشن از جمله هزینه هایی هستند که در پی ماندگاری کانتینرها در بندر به بازرگانان تحمیل شده و ضرورت تعیین تکلیف هرچه سریع تر این محموله ها را افزایش داده است.
بسته جامع تشویقی پاکستان؛ تخفیف های تا ۸۰ درصدی برای ترانشیپمنت
در نامه ای از سوی قاسم حبیب پور, دبیر انجمن صنفی شرکت های حمل ونقل بین یر انجمن صنفی شرکت های حمل ونقل بین المللی ایران, از بسته جامع تشویقی پاکستان برای ترانشیپمنت در بنادر کراچی (KPT) و قاسم (PQA) خبر داده شده است. بر اساس این نامه و حسب اعلام وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران واکستان, دولت این کشور در اوت ۲۰۲۶ بسته جامع تشویقی جدیدی را با هدف توسعه و افزایش ترانشیپمنت در دو بندر اصلی خود نهایی و اجرایی کرده است.
بر اساس مفاد این بسته, مشوق ها و تخفیف های قابل توجهی در هزینه های بندری, انبارداری و خدمات ترمینالی برای محموله های ترانشیپمنت در نظر گرفته شده است. یکی از مهم ترین مشوق های پیش بینی شده, کاهش پلکانی هزینه های بندری (Port Wet Charges) متناسب با سهم بار ترانشیپمنت کشتی ها است: برای کشتی هایی که تغییرات تا ۱۰ درصد سهم بار ترانشیپمنت دارند, تخفیف ۲۰ درصدی در نظر گرفته شده است. این میزان برای سهم ۱۱ تا ۲۵ درصد به ۳۰ درصد, برای سهم ۲۶ تا ۵۰ درصد به ۵۰ درصد, برای سهم ۵۰ تا ۹۰ درصد به ۷۰ درصد و برای سهم ۹۰ تا ۱۰۰ درصد به ۸۰ درصد افزایش می یابد. در دو سطح بالاتر نیز برای کشتی های کانتینری حداقل حجم ۲ هزار و ۳ هزار و ۵۰۰ TEU تعیین شده است.
در بندر کراچی نیز تخفیف Wharfage بین ۲۰ تا ۸۰ درصد پیش بینی شده است. علاوه بر این, ۱۴ روز انبارداری رایگان در ترمینال ها و ۳۰ روز انبارداری رایگان در محدوده TPX تحت مسئولیت نماینده حمل ارائه خواهد شد.
تخفیف ۱۰۰ درصدی Wharfage در بندر قاسم و مشارکت چهار ترمینال اصلی
در بندر قاسم (PQA) نیز تخفیف Wharfage به میزان ۱۰۰ درصد پیش بینی شده است. همچنین هفت روز انبارداری رایگان در ترمینال ها در نظر گرفته شده که در صورت جابه جایی تحت مسئولیت نماینده می تواند تا ۲۱ روز افزایش یابد.
چهار ترمینال اصلی کانتینری پاکستان یعنی KICT, SAPTL و KGTL در بندر کراچی و QICT در بندر قاسم در اجرای این طرح مشارکت دارند. همچنین تخفیف هزینه های جابه جایی ترمینالی (THC) برای بارهای ترانشیپمنت, معادل ۱۰ درصد برای سهم ۵ تا ۱۰ درصد, ۲۰ درصد برای سهم ۱۱ تا ۲۵ درصد و تا سقف ۲۵ درصد برای سهم بیش از ۲۵ درصد تعیین شده است. این تخفیف ها برای کانتینرهای ۲۰ و ۴۰ فوت اعمال خواهد شد.
کانتینرهای قدیمی همچنان نیازمند تعیین تکلیف جداگانه هستند
مطابق اطلاعیه منتشرشده, چهارچوب جدید جایگزین تمامی ابلاغیه ها و SROهای قبلی مربوط به تخفیفات ترانشیپمنت خواهد شد و هدف از اجرای آن, ایجاد یک نظام واحد, شفاف و مبتنی بر عملکرد در دو بندر اصلی پاکستان عنوان شده است. با این حال, بر اساس اعلام طرف پاکستانی, تخفیفات مذکور فقط شامل کانتینرهایی است که از ۱۵ مردادماه ۱۴۰۵ در بنادر پاکستان تخلیه شده اند. وضعیت کانتینرها و محموله های قدیمی تر که پیش از این در بندر کراچی دپو شده اند, نیازمند پیگیری و تعیین تکلیف جداگانه خواهد بود.
از سوی دیگر, شرایط دقیق بهره مندی محموله های مرتبط با ایران از تخفیفات اعلام شده, منوط به ضوابط و دستورالعمل های اجرایی, مقررات گمرکی و شرایط اعلامی بنادر, ترمینال ها و اپراتورهای مربوطه خواهد بود. از این رو به شرکت های حمل ونقل بین المللی توصیه شده است پیش از برنامه ریزی و اقدام عملیاتی, شرایط اجرایی و هزینه های مربوط به استفاده از این مشوق ها را به صورت دقیق بررسی کنند.
تخفیف ۸۰ درصدی انبارداری برای کانتینرهای ایرانی؛ دستاورد سفر هیئت تهران به پاکستان
در همین راستا, پیمان سنندجی, رئیس کمیسیون حمل ونقل اتاق بازرگانی تهران, با اشاره به وضعیت کانتینرهای ایرانی در بندر کراچی گفت: به دلیل مشخص نبودن تعداد دقیق کانتینرها, هویت صاحبان کالا و نحوه ترخیص آنها, ابهامات زیادی در این زمینه وجود داشته است. وی افزود: علاوه بر این ابهامات, هزینه های سنگینی از جمله دموراژ, انبارداری و دیتنشن نیز به این کانتینرها تحمیل شده بود که برای رفع این مشکلات, پیگیری های گسترده ای از سوی تهران با طرف پاکستانی انجام شد.
رئیس کمیسیون حمل ونقل اتاق تهران ادامه داد: در نهایت تصمیم بر اعزام یک تیم تخصصی به پاکستان پاکستانی انجام شد.
رئیس کمیسیون حمل ونقل اتاق تهران ادامه داد: در نهایت تصمیم بر اعزام یک تیم تخصصی به پاکستان گرفته شد و هیئتی متشکل از اتاق ایران, اتاق تهران و سایر اتاق های ذی رب یکی از مهم ترین دستاوردهای سفر هیئت ایرانی به پاکستان بود و می تواند بخش قابل توجهی از بار مالی تحمیل شده به بازرگانان را کاهش دهد. وی افزود: به نظر می رسد بهترین راهکار, حمل دریایی و تخلیه کانتینرها در بندرعباس یا چابهار باشد که شرایط مساعدتری برای انتقال این محموله ها دارند.
چالش های پیش روی تجارت ایران در مسیر پاکستان؛ کدام مسیر بهینه است؟
در شرایطی که حدود ۱۰ هزار کانتینر متعلق به صاحبان کالاهای ایرانی در بندر کراچی متوقف مانده است, تخفیف های جدید پاکستان می تواند بخشی از هزینه های انبارداری و خدمات بندری را کاهش دهد. با این حال, تعیین تکلیف محموله های قدیمی, ظرفیت مسیرهای زمینی و انتخاب مسیر بهینه برای انتقال این کانتینرها همچنان از چالش های اصلی پیش روی تجارت ایران در این مسیر محسوب می شود.
آیا تخفیف های جدید پاکستان واقعاً گره تجارت ایران را باز می کند؟ این پرسش اصلی این روزهای بازرگانان و فعالان حوزه لجستیک است; پاسخ آن اما وابسته به تصمیم صاحبان کالا و شرکت های حمل ونقل براییم صاحبان کالا و شرکت های حمل ونقل برای انتخاب بهترین مسیر جایگزین و پیگیری تعیین تکلیف محموله های قدیمی است.