◄ برقی سازی راه آهن تهران مشهد؛ چرا هزینه برقی کردن صرف خطوط باری پر ترافیک و گلوگاه های سیر و حرکت نمی شود؟
در خیلی از راه آهن ها هدف اصلی از برقی کردن افزایش ظرفیت و توان حمل بار است. چرا هزینه برقی کردن صرف خطوط باری پر ترافیک و گلوگاه های سیر و حرکت نمی شود؟

گرچه مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی در امور زیربنایی گفته که با برقی کردن راه آهن تهران مشهد زمان سفر به 6 ساعت می رسد اما برخی کارشناسان این سوال را مطرح کرده اند که این عدد با چه محاسباتی به دست آمده است؟
به گزارش تین نیوز، سعید قصابیان کارشناس حمل و نقل ریلی در پاسخ به اظهارات سید حسین میرشفیع گفت: طبق چه محاسباتی با برقی کردن تهران مشهد زمان سفر به 6 ساعت ( سرعت متوسط 160 کیلومتر بر ساعت) می رسد؟
وی در گفت و گو با تین نیوز افزود: برای دستیابی به سرعت متوسط 160، سرعت قطار در بلاک ( با احتساب توقف ها و زمان لازم برای شتاب گیری و ترمز و . . . ) باید چیزی نزدیک 250 کیلومتر بر ساعت باشد.
وی ادامه داد: حال سوال این است که آیا خط فعلی جواب می دهد؟ قطعا احداث خط جدید لازم می شود. اما با کدام پول؟
این کارشناس در مورد شروع دوباره مذاکرات با کشور چین برای اجرای این پروژه، با طرح این سوال که چند بار قرار است با طناب چینی ها داخل چاه این پروژه برویم، عنوان کرد: در خیلی از راه آهن ها هدف اصلی از برقی کردن افزایش ظرفیت و توان حمل بار است. چرا هزینه برقی کردن صرف خطوط باری پر ترافیک و گلوگاه های سیر و حرکت نمی شود؟
قصابیان گفت: ضمن این که قیمت بلیط این قطار 250 کیلومتر بر ساعت چینی چند تمام می شود؟ آیا مردم متوسط می توانند این قیمت را بپردازند؟ اگر نمی توانند بپردازند چطور از چینی ها انتظار دارید که برگشت فاینانسشان را با قیمت یارانه ای به مسافر ایرانی تامین کنند؟
وی افزود: چینی ها قطعا حاضر به چنین کاری نخواهند بود بنابراین مابه التفاوت قیمت تمام شده واقعی و قیمت بلیط سوبسیدی از کجا جبران می شود؟
وی در مورد ورود گروهی از سرمایه گذاران داخلی با محوریت «انجمن خیرین راه و ترابری» به این پروژه، با طرح این سوال که خیرین تا چه زمانی یارانه بلیط سفر را تقبل می کنند، تاکید کرد: مطمئنا در پروژه ای که قرار است با یارانه سر پا بماند هیچ سرمایه گذار اعم از داخلی و خارجی که پولش مال خودش باشد و دلسوز پولش باشد وارد نخواهد شد و مال بد می ماند بیخ ریش دولت.
قصابیان در مورد این که سرمایه گذاران داخلی آمادگی دارند تا برق مورد نیاز راه آهن برقی تهران مشهد را تأمین کنند، با طرح این پرسش که چرا سرمایه گذار داخلی باید تامین برق پروژه را به عهده بگیرد، گفت: پول این برق از کجا به این سرمایه گذاران باز گردانده می شود؟
وی تاکید کرد: کسی که برای زیارت و در اوقات فراغت خود به مشهد می رود چه عجله ای دارد که 6 ساعته برسد؟ زائر ترجیح می دهد 9 شب حرکت کند و 6 صبح به مشهد برسد و یک شب پول هتل ندهد و یک پول هتل را هم در برگشت صرفه جویی کند؛ لذا یک سفر 8-9 ساعته هم کارش را راه می اندازد. چرا باید برای یک سفر 6 ساعته کرایه هنگفت بدهد؟
وی با بیان این که کشور در تحریم است و نباید پول را هدر داد، گفت: پیشنهاد می شود سرعت متوسط قطار های فعلی به 100 کیلومتر بر ساعت برسد.
به گزارش تین نیوز، پیش تر سید حسین میرشفیع نماینده و مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی در امور زیربنایی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آخرین وضعیت پروژه برقی سازی راه آهن تهران - مشهد گفته بود: اخیرا مذاکرات جدیدی از سوی شرکت راه آهن و وزارت راه با طرف چینی در حال انجام است.
وی افزوده بود: این مذاکرات در قالب طرحی بزرگ تر، تحت عنوان کریدور چشمه ثریا که از مرز سرخس تا مرز ترکیه امتداد دارد، دنبال می شود. در این چارچوب، تلاش بر این است که از منابع سرمایه گذاری دولت چین بهره گرفته شود.
میرشفیع با اشاره به ورود سرمایه گذاران داخلی به این پروژه تصریح کرده بود: از ابتدای سال جاری، گروهی از سرمایه گذاران داخلی با محوریت «انجمن خیرین راه و ترابری» با منابع داخلی اقداماتی را برای اجرای این پروژه آغاز کردند، آنها مطالعات قبلی را بازبینی کرده و برآوردهای جدیدی انجام داده اند. خوشبختانه طی سال های اخیر ظرفیت های داخلی در این حوزه به شدت توسعه یافته، به گونه ای که اکنون تمامی تجهیزات مورد نیاز برقی سازی راه آهن را می توان از منابع داخلی تأمین کرد.
وی در خصوص تأمین برق مورد نیاز این مسیر گفته بود: سرمایه گذاران داخلی آمادگی دارند تا برق مورد نیاز راه آهن برقی تهران - مشهد را تأمین کنند. این موضوع در قالب بسته های مشارکتی به شرکت راه آهن ارائه شده و امیدواریم روند اجرایی پروژه به سمتی برود که از توان داخلی بیشترین استفاده را ببریم.
میرشفیع همچنین خاطرنشان کرده بود: در پروژه برقی سازی راه آهن تهران - مشهد نیز انجمن خیرین راه و ترابری به همراه تعدادی از سرمایه گذاران ایرانی آمادگی دارند تا 50 درصد منابع مالی را تأمین کنند، در صورت تأمین 50 درصد باقی مانده توسط دولت، این پروژه در مدت چهار سال تکمیل خواهد شد و سرعت سیر قطار تهران - مشهد به شش ساعت کاهش می یابد.
با سلام و تشکر فراوان
برداشت مطرح شده از سرعت متوسط و سرعت حداکثر قطار اشتباه است، بگفته آقای بارون مدیر سریعالسیر UIC، سرعت ۳۰ کیلومتر تفاوت دارند
پاسخی از مدیر گروه راه آهن سریع السیر اتحادیه جهانی راه آهن ها (UIC)
https://www.tinn.ir/fa/tiny/news-271460
در بررسی تجربیات کشورهای اروپایی که بر خلاف ژاپن عرض خطوط معمولی آنها استاندارد بود و قابلیت سرعت بسیار بالاتر از 200 را هم داشت مشخص شد در کشور فرانسه (سپس سایر کشورها) تعامل خوبی بین دو راه آهن برقی و سریع وجود دارد.
به اون اشغالی که میگه زایر میخواد پول هتل یه شب صرفه جویی کنه بگید نفهم پس کشورهایی که قطارهای پر سرعت راه اندازی میکنن تا مردمشون آسایش داشته باشن بی عقل هستن، خاک تو سرت اشغال
با سلام خدمت جناب آقای قصابیان عزیز:
شما بهتر می دانید مزایای برقی کردن این مسیر را ، لذا به چالش کشیدن مصنوعی آن از سوی شما محل تعجب است
در برقی سازی این مسیر پایداری سیر کشنده ها بهترین مزیت است که متاسفانه به آن توجه نکرده اید و یا ...
بهتر شدن سیر باری ها به نحو چشمگیری ارتقا خواهد پیدا کرد
خلاه گلوگاه کشنده تقریا حذف می شود