◄ سازمان تامین اجتماعی آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور را اصلاح می کند/ شانس رانندگان کامیون کمتر می شود یا بیشتر؟
اظهارات مسئولان سازمان تامین اجتماعی نشان می دهد این سازمان نه تنها تصمیمی برای افزایش شمار مشاغل سخت و زیان آور ندارد بلکه در پی انجام اصلاحاتی در مورد مشاغل سخت و زیان آور فعلی است.

با وجود همه وعده هایی که برخی مسئولان دولتی و صنفی و حتی رسانه ها در مورد امکان قرارگیری شغل رانندگی در زمره مشاغل سخت و زیان آور مطرح کرده اند، اظهارات مسئولان سازمان تامین اجتماعی نشان می دهد این سازمان نه تنها تصمیمی برای افزایش شمار مشاغل سخت و زیان آور ندارد بلکه قصد دارد اصلاحاتی نیز در مورد آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور انجام دهد.
به گزارش تین نیوز ، از جمله اظهاراتی که نشان می دهد رانندگان ناوگان عمومی نباید دلشان را به وعده ها خوش کنند، سخنان مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در تاریخ ۲۰ خرداد است که گفت: در حال حاضر، افراد می توانند در مشاغل سخت و زیان آور در سنین پایین، حتی ۳۶ سالگی، بازنشسته شوند.
بیشتر بخوانید:
راهکار رانندگان کامیون برای افزایش بهره وری کامیون ها؛ دریافت بار برگشتی و کاهش تردد یکسر خالی
مصطفی سالاری افزود: اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور با مشارکت نمایندگان کارگران، کارفرمایان، وزارت بهداشت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی تدوین شده است.
این اظهارات در حالی مطرح شد که در همان خرداد ماه و در یک جلسه در اتاق بازرگانی تصمیم بر این گرفته شد که برخی مشاغل حتی مشاغل معدنی از زمره مشاغل سخت و زیان آور خارج شوند و تغییراتی در دبیرخانه مشاغل سخت و زیان آور به نفع تامین اجتماعی و کارفرمایان صورت پذیرد و بدین ترتیب بازنشستگی پیش از موعد برای کارگران مشاغل سخت، دشوارتر گردد.
این موضوع نشان می دهد سازمان تامین اجتماعی به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی خود نه تنها به دنبال افزایش عناوین شغلی سخت و زیان آور نیست، بلکه حتی در پی آن است که برخی مشاغلی که اکنون سخت و زیان آور شناخته می شوند را نیز از فهرست مشاغل مورد نظر حذف کند که این کار هم قرار است در قالب اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور صورت پذیرد.
در عین حال بررسی ها نشان می دهد در یک سال اخیر افرادی به عنوان مشاعل سخت و زیان آور پیش از موعود بازنشسته شده اند، به دلیل این که نتوانسته اند از مزایای کامل بازنشستگی برخوردار شوند، ترجیح داده اند دوباره جذب بازار کار شوند.
همه اینها نشان می دهد بهتر است رانندگان بدون توجه به وعده های مطرح شده در مورد سخت و زیان آور شناخته شدن شغل رانندگی، شرایط کاری خود را به گونه ای بهبود دهند که دچار زیان و آسیب های جسمی و روحی کمتری شده تا بتوانند در زمان مقرر با سلامتی لازم بازنشسته شوند و دلشان را به وعده های طرح شده در رسانه ها خوش نکنند.