کاهش دورکاری در ایرباس فعلاً متوقف شد
شرکت هواپیماسازی ایرباس پس از اعتراض اتحادیه های کارگری و اعتصاب کارکنان در اسپانیا، اجرای طرح کاهش دورکاری را متوقف و اختیار ادامه دورکاری تا میانگین دو روز در هفته را به مدیران واگذار کرد.
ایرباس در واکنش به اعتراض های کارکنان، اجرای برنامه ای را که براساس آن کارکنان اداری باید از ماه سپتامبر تنها یک روز در هفته دورکار می بودند، فعلاً متوقف کرده است.
به گزارش تین نیوز، براساس تصمیم جدید، مدیران ایرباس می توانند به کارکنان اداری اجازه دهند به طور میانگین دو روز در هفته دورکاری کنند. این تصمیم به معنای حفظ وضعیت فعلی دورکاری و عقب نشینی موقت شرکت از الزام کارکنان به چهار روز حضور در محل کار است.
اعتراض کارکنان به محدودیت دورکاری
ایرباس پیش تر قصد داشت میزان حضور کارکنان اداری در محل کار را افزایش دهد. براساس این طرح، کارکنان باید چهار روز در هفته در محل کار حاضر می شدند؛ در حالی که میزان حضور فعلی آنها سه روز در هفته است.
اجرای این سیاست با اعتراض اتحادیه های کارگری و برگزاری اعتصاب های متعدد در تأسیسات ایرباس در اسپانیا مواجه شد. از ماه ژوئیه، کارکنان اسپانیایی در اعتراض به کاهش دورکاری و همچنین موضوعاتی مانند حمل ونقل، مرخصی و دستمزد دست به اعتصاب زدند. در فرانسه نیز اعتراض های پراکنده ای در مخالفت با این طرح شکل گرفت.
در اسپانیا حدود ۴۰ درصد از ۱۴ هزار کارمند ایرباس در اعتصاب های مرتبط با دورکاری، حمل ونقل، مرخصی و دستمزد شرکت کرده اند.
ایرباس: افزایش حضور کارکنان تدریجی خواهد بود
سخنگوی ایرباس اعلام کرد هدف این شرکت از افزایش حضور کارکنان در محل کار، ارتقای کار گروهی، تسهیل انتقال دانش و تسریع روند تصمیم گیری است.
او افزود: تغییرات مؤثر در شیوه کار مستلزم شنیدن دیدگاه های کارکنان است و به همین دلیل، روند افزایش حضور فیزیکی باید به صورت تدریجی اجرا شود.
این موضع نشان می دهد ایرباس ضمن تأکید بر اهمیت حضور کارکنان در محل کار، در برابر اعتراض های داخلی از اجرای فوری و سراسری سیاست کاهش دورکاری عقب نشینی کرده است.
تلاش مدیرعامل ایرباس برای بازگشت کارکنان به محل کار
توقف اجرای طرح کاهش دورکاری، ضربه ای به سیاست گیوم فوری، مدیرعامل ایرباس، برای بازگرداندن کارکنان به محیط کار محسوب می شود.
فوری در ماه ژوئن گفته بود دورکاری در دوران همه گیری کرونا ضروری بوده است، اما با پایان آن دوره، ایرباس برای انتقال مهارت ها و دانش میان کارکنان به حضور فیزیکی آنها نیاز دارد.
مدیریت ایرباس همچنین معتقد است حضور بیشتر کارکنان در محل کار می تواند به بهبود همکاری میان تیم ها، انتقال تجربه به نیروهای جدید و تسریع تصمیم گیری در پروژه های تولید هواپیما کمک کند.
با این حال، اجرای این سیاست در شرایطی با مقاومت کارکنان مواجه شده که صنعت هوافضا با کمبود نیروی انسانی و دشواری جذب نیروهای جدید روبه رو است.
چالش جذب نیروی جوان در صنعت هوافضا
براساس گزارش اتحادیه های فرانسوی، پس از همه گیری کرونا ده ها هزار نفر صنعت هوافضا را ترک کرده اند. همچنین بین ۲۵ تا ۳۳ درصد کارکنان ایرباس طی سه سال گذشته به این شرکت پیوسته اند؛ آماری که اهمیت انتقال تجربه و مهارت میان نیروهای قدیمی و جدید را برای این شرکت افزایش داده است.
از سوی دیگر، شرکت های هوافضایی برای جذب نسل جوان، به ویژه نسل زد، با چالش مواجه هستند. این گروه از نیروی کار معمولاً انعطاف پذیری شغلی و تعادل میان کار و زندگی را در اولویت قرار می دهد و ممکن است با مدل های سنتی حضور تمام وقت در محل کار همراهی کمتری داشته باشد.
آینده نامشخص سیاست دورکاری در ایرباس
ایرباس فعلاً کاهش دورکاری را متوقف کرده و تصمیم گیری درباره میزان دورکاری کارکنان را به مدیران واگذار کرده است. با این حال، اظهارات مدیران شرکت نشان می دهد اصل افزایش حضور فیزیکی کارکنان همچنان در دستور کار قرار دارد.
به این ترتیب، ایرباس از اجرای فوری طرح کاهش دورکاری عقب نشسته، اما این سیاست را به طور کامل کنار نگذاشته است. احتمالاً ادامه روند به مذاکرات مدیریت با اتحادیه ها، شرایط تولید، نیاز شرکت به نیروی انسانی و میزان همراهی کارکنان با مدل جدید کار بستگی خواهد داشت.