◄ فقط ماهی مرده با جریان آب حرکت می کند/ خودروهای گران قیمت برای چه کسانی وارد می شود؟
دولتمردان ما فکر می کنند چند درصد مردم ایران می توانند از این خودرو های گران قیمت استفاده کنند؟ با قاطعیت می گویم که ۸۰ درصد خودرو های سواری ایران پراید، انواع پژو و تولیدات داخلی مشابه همین مدل ها است.

علی اکبر عادلی: پیروی کورکورانه از بعضی سیاست ها و برنامه ریزی های واردات خودرو نه فقط نقش سازندگی ندارد بلکه عواقب خطرناک اجتماعی هم ایجاد می کند. سالها گفتیم نوسازی ناوگان شخصی و تجاری و پیروی از فن آوری های روز می تواند نقش بسیار مهمی در صرفه جویی انرژی و کاهش آلودگی محیط زیست داشته باشد کسی گوش نکرد.
در سال ۱۳۷۳با تحلیل ۳۰ صفحه ای به وزیر صنایع سنگین وقت آقای مهندس نژاد حسینیان مرحوم پیشنهاد داده شد که با جمع آوری یک میلیون میلیون دستگاه پیکان فرسوده و نوسازی آنها با فن اوری جدید، ظرف مدت یکسال با صرفه جویی مصرف انرژی می توان سرمایه گذاری واردات خودرو را جبران کرد.
ایشان پس از مطالعه طرح، توجیهات بنده را پذیرفتند ولی به دلیل هم زمانی آن با حمایت ۱۰ ساله از صنعت خودروسازی کشور گفتند امکان پیاده سازی چنین طرحی در حال حاضر مقدورنیست و اضافه کردند ای کاش قبل از اجرای طرح حمایت، این پروژه را می آوردید. در طول ۳۰ سال صنعت خودروسازی و واردات خودرو های سواری و تجاری دست خوش تغییرات زیادی شده است اما هنوز نتوانسته ایم سیاست درست و واحدی را انتخاب کنیم.
راه صد ساله را یک شبه نمی روند
در تمام کارها اول یک تعداد مخالف داریم که همیشه پیروز میدان هستند. بعد از مدتی مخالفان هم دست از مخالفت برمی دارند و با موافقان همراه می شوند. وقتی دو گروه به توافق و تفاهم می رسند می خواهند ره صد ساله را یک شبه طی کنند. نتیجه می شود جدولی که در فضای مجازی دیدم. غیر از هفت نوع خودروی وارداتی که قیمت آنها قطعی شده است ۳۰ مدل خودروی دیگر هم به سامانه واردات اضافه شده که قیمت فروش آنها تا مبادی ورودی علی الحساب محاسبه شده است و عوارض گمرکی و دیگر هزینه های وارداتی آنها نا معلوم است.
قبل از این یاداشت، مفصل در مورد تعداد شرکت های وارد کننده و مونتاژ کار صحبت کرده ام. در این جدول ۱۶ شرکت وارد کننده و مونتاژ کننده، ۳۰ مدل خودرو را در فهرست واردات خود دارند که قیمت غیر قطعی اکثر آنها بیش از ۲ میلیارد تومان است. حتما با اضافه شدن تعرفه های گمرکی و ارزش افزوده، قیمت ها به بیش از ۳.۵ تا ۴ میلیارد خواهد رسید.
خودرو های گران قیمت برای چه کسانی وارد می شود
من با ۴۵ سال سابقه در زمینه های مختلف فنی و تدریسی نمی توانم دوروبر این خودرو های لوکس وگران قیمت پرسه بزنم. دولت مردان ما فکر می کنند چند درصد مردم ایران می توانند از این خودرو های گران قیمت استفاده کنند؟ با قاطعیت می گویم که ۸۰ درصد خودرو های سواری ایران پراید، انواع پژو و تولیدات داخلی مشابه همین مدل ها است. فرض کنیم ۵ درصد مردم توانایی خرید ۴ میلیون خودروی گران قیمت را داشته باشند. سهم هر مدل می شود حدود ۱۳۳ هزار دستگاه .آیا با این سیاست و تعداد کم هر مدل خودرو، هزینه سنگین خدمات پس از فروش این مدل ها در نظر گرفته شده است ؟ یا مانند سایر برنامه ریزی های صنعت خودروسازی کشور به ضرر مصرف کنندگان تمام می شود.
چرا ورود خودروهای خاص و گران قیمت مجاز شده است
همیشه برای بنده و خیلی ها جای سوال بوده است که آیا واردات خودرو های بسیار گران قیمت مانند بنتلی کنتیننتال، فراری، پورشه ۹۱۱، انواع مرسدس بنز بسیار لوکس، رنجرور ایووک، مازراتی گیبلی، انواع بی ام و خیلی لوکس، مازراتی گرن کابریو، پورشه ماکان و... کار درستی است. آن هم برای دور دور شبانه در خیابان های بالای شهر ؟ توانایی مالی افراد شاخص جامعه نباید باعث افزایش خشم طبقات فقیر و متوسط جامعه شود. رژه این خودرو ها در بعضی از خیابان های اعیان نشین تهران غم و اندوه، قشر فقیر جامعه را که در تامین یک وعده غذای روزانه برای خانواده خود عاجز هستند، بیشتر و بیشتر می کند. پولدارها می توانند این خودرو ها را داشته باشند. اما نه برای سوار شدن و دور دور فرزندان جوان و بی تجربه شان. راهنمایی و رانندگی باید هنگام گرفتن پلاک ملی، شرایط استفاده از این نوع خودرو ها را به دارندگان آنها تفهیم و تعهدات لازم را اخذ کند تا شاهد چنین صحنه هایی در خیابان های تهران نباشیم.