احتمال ایجاد بندر خشک در خراسان رضوی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی اعلام کرد: این استان ظرفیت لازم برای ایجاد بندر خشک را دارد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: این استان از ظرفیت لازم برای راه اندازی بندر خشک برخوردار است که این موضوع در سفر «علی عبدالعلی زاده» نماینده ویژه رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست های کلی توسعه دریامحور به این استان بررسی می شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، رضا جمشیدی عصر سه شنبه در نشست بررسی ظرفیت های خراسان رضوی برای ایجاد بندر خشک و دهکده لجستیک در مشهد افزود: این استان به لحاظ راهبردی قابلیت ایجاد دهکده لجستیک و بندر خشک را دارد.
وی ایستگاه راه آهن شهید مطهری، منطقه آزاد تجاری سرخس و شهرک صنعتی مشهد را از جمله مهمترین ظرفیت های بالقوه خراسان رضوی برشمرد و گفت: تعیین موقعیت بندر خشک در استان نیازمند برنامه آمایش سرزمینی است تا زمینه توسعه و ارتقای آن در آینده فراهم شود.
جمشیدی در مورد راه های ارتباطی خراسان رضوی با خارج از کشور ادامه داد: این استان با افغانستان و ترکمنستان مرز مشترک دارد که پایانه های مرزی دوغارون، سرخس، لطف آباد و باجگیران در این نوار مرزی واقع شده است و دروازه طلایی ایران با این ۲ کشور همسایه و آسیای میانه را تشکیل داده اند.
وی ادامه داد: بندر خشک در خراسان رضوی می تواند علاوه بر کاهش ازدحام بار در بنادر دریایی جنوب کشور، مسیر ترانزیت به کشورهای آسیای میانه را هموارتر کند و زمینه توسعه اقتصادی، صنعتی و لجستیکی این استان را رقم زند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: بر اساس تعاریف وزارت راه و شهرسازی، دهکده لجستیک مرکزی با سطح عملکردی و فعالیتی غالباً بین المللی شامل صادرات، واردات و ترانزیت همراه با خدمات گمرکی به شمار می آید و دارای بندر خشک، راه آهن، جاده و زیرساخت های تخلیه، بارگیری، نگهداری و بازرسی کالاست.
جمشیدی افزود: همچنین از سفر علی عبدالعلی زاده نماینده ویژه رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست های کلی توسعه دریامحور به خراسان رضوی و بررسی ایجاد بندر خشک در استان با حضور این مقام کشوری خبر داد.
مدیرکل راه آهن خراسان نیز در این نشست گفت: ایستگاه راه آهن شهید مطهری به عنوان مهم ترین مرکز لجستیک بار ریلی در منطقه شمال شرق کشور به شمار می آید و در مسیر کریدور شرق-غرب و شمال-جنوب قرار دارد.
مصطفی نصیری افزود: هم اکنون ظرفیت تخلیه و بارگیری ۳۵۰ واگن به صورت شبانه روزی در ایستگاه شهید مطهری وجود دارد و سالانه یک میلیون لیتر تخلیه مواد سوختی در این ایستگاه انجام می شود.
وی با اشاره به سند آمایش مراکز لجستیک کشور ادامه داد: طبق این سند، بندر خشک منطقه ای محصور در دهکده لجستیک است و شهرستان مشهد و ایستگاه شهید مطهری می تواند به دهکده لجستیک تبدیل شود.
نصیری به ایستگاه راه آهن سرخس اشاره و اضافه کرد: این راه آهن آسیای میانه و چین را به بنادر جنوبی ایران و همچنین ترکیه و اروپا متصل می کند و ظرفیت حمل و نقل کالا تا هفت میلیون تن در سال را دارد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: با توجه به حادثه بندر شهید رجایی، ما نیازمند توسعه بنادر خشک و دهکده های لجستیک در سایر نقاط کشور هستیم تا از تراکم بار و کانتینر در بنادر دریایی جلوگیری شود.
محمدرضا توکلی زاده افزود: بخش خصوصی می بایست در بنادر خشک بیشترین نقش آفرینی را داشته باشد و در خراسان رضوی، زیرساخت ها و اراضی مراکز لجستیکی باید به حدی برسد که ظرفیت استان های همجوار را پشتیبانی کند.
وی ادامه داد: ایستگاه راه آهن شهید مطهری مستلزم افزایش ظرفیت، ارتقا و توسعه است تا تحمل حجم بارهای ورودی و خروجی را داشته باشد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: شهرک صنعتی پنج هزار هکتاری مشهد بزرگترین شهرک صنعتی کشور است که 2 خط ریلی از میان آن عبور می کند و در نزدیکی فرودگاه مشهد قرار دارد.
جعفر فرشچی طوسی افزود: شهرک های صنعتی دارای تسهیلات ویژه همچون معافیت مالیاتی و ساخت وساز رایگان برای سرمایه گذاری است و شهرک صنعتی مشهد نیز قابلیت توسعه تا 2 برابر مساحت فعلی را دارد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی خراسان رضوی ادامه داد: حداکثر مؤلفه های ایجاد یک بندر خشک در شهرک صنعتی مشهد نظیر جاده، راه آهن، واحدهای تولیدی، دسترسی به بازار مصرف و اراضی آماده برای فعالیت عمرانی وجود دارد.
جواد جعفری، ناظر گمرکات خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ظرفیت های بالقوه همچون خطوط آهن، محوطه های باراندازی، انبار و سردخانه از شاخص های ایجاد بندر خشک هستند که ایستگاه راه آهن شهید مطهری به نسبت از این ظرفیت ها برخوردار است.