◄ تلاش شهید جمهور برای افزایش اشتغال، شرط لازم شایسته سالاری
روزهای پایانی اردیبهشت 1403 برای مردم ایران سرشار از غم و اندوه بود، اندوه ازدست دادن رئیس جمهوری خدوم و دلسوز که علاوه بر رفع بحران تلفات سنگین کرونا، با آگاهی از عوامل تعطیلی کارخانجات و کسب وکارها در دوران مسئولیت قوه قضائیه، در مدتی کوتاه توانست بحران اشتغال را بکاهد که خود یکی از زمینه های جذابیت بالای بخش دولتی و کاهش شایسته سالاری است.

عباس قربانعلی بیک: رهبر معظم انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس دوازدهم (14030431): مجلس صرفا یک نهاد پرسشگر نیست، بلکه یک نهاد پاسخگو هم هست. برخلاف تصور بسیاری که خیال می کنند مجلس با جعل قانون به دولت دستور می دهد، بعد هم سؤال می کند، استیضاح می کند، کارهایی از این قبیل می کند و پرسشگر است، بله، این وظایف وجود دارد، لکن پاسخگو هم هست. مجلس یکی از ارکان کشور است، یک نهاد تصمیم گیر است، یک نهاد اقدام کننده است و هرمجموعه یا فرد تصمیم گیر و اقدام کننده پاسخگو هم هست.
رهبر انقلاب در دیدار با کارگران (14020209) با تاکید بر ضرورت مبارزه همه جانبه با اژدهای هفت سر فساد فرمودند: اگر از آن زمان، دولت ها و مسئولان اقدام می کردند، امروز وضع بهتری داشتیم که امیدواریم دولت و مجلس این مبارزه را جدی دنبال کنند.
آیت الله جوادی آملی در همایش اقتصاد مقاومتی از منظر دین (930308، پژوهشکده پولی و بانکی): ملت اگر بخواهد قائم و مقاوم باشد چاره ای نیست که کیف و جیبش پر باشد؛ ملتی که دستش تهی است، از ستون محروم است، ... مال، عامل قیام یک ملت است؛ ... آن کسی که سفاهت اقتصادی دارد، درایت اقتصادی ندارد، صلاحیت آن را ندارد که مال را به دست او بدهند (تین 263879).
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا (14040223)، محمد باقر قالیباف در جلسه علنی سه شنبه مجلس در پاسخ به تذکر یک نماینده درباره ادعاهای یکی از نمایندگان درباره رشوه گرفتن نمایندگان مجلس در زمان استیضاح وزرا، گفت: ... تهمت به مجلس است.
یکی از نمایندگان نیز در مورد عدم نظارت مجلس به دلیل تعارض منافع و ترجیح نمایندگان به قرارداشتن شرکت ها زیر نظر وزارت کار یا اقتصاد برای چینش هیئت مدیره شرکت ها و وام دار بودن اکثر نمایندگان و بده بستان با وزرا و سازمان برنامه ... نکاتی گفتند.
هرچند نباید از سایر عوامل زمینه ساز فساد مانند معیشت، مسکن و ... غفلت نمود (تین 241928 و 253800 و 121415) ولی برای مبارزه با اژدهای هفت سر فساد و مهار این بیماری مسری پیشنهاد می گردد کلیه نمایندگان مجلس، مدیران دولتی، شهرداران، اعضای شوراهای شهر و ... مشمول قانون ازکجا آورده ای شده و اموال ایشان قبل و پس از دوران تصدی مورد ارزیابی قرار گیرد.
شایسته سالاری (Meritocracy) که در آن انتخاب، ارتقا و پاداش دهی افراد بر اساس توانایی، دانش و عملکرد آنان صورت می گیرد، نه عوامل غیرمرتبطی چون روابط شخصی، ثروت، یا پیشینه خانوادگی و درپی ایجاد فرصت های عادلانه و بهینه سازی منابع انسانی بوده و در سه سطح قابل بررسی است: 1) فردی در گزینش اولیه، 2) سازمانی در ارتقاء کاری، 3) اجتماعی، فرصتهای برابر.
تجربیات موفق کشورها:
1) چین: آزمون های ملی برای گزینش افراد، ارزیابی مقامات محلی (مانند رشد GDP)، کمپین ضدفساد شی جین پینگ برای کاهش پارتی بازی.
2) آمریکا: سیستم آموزشی رقابتی (آزمون SAT)، ویزای H-1B برای جذب نخبگان جهانی، قانون خدمات مدنی (1883) برای استخدام شایسته محور در دولت.
3) سنگاپور: ترکیب آموزش باکیفیت و بازار کار آزاد، استخدام دولتی کاملاً رقابتی با آزمون های سختگیرانه. 4) دانمارک: دسترسی رایگان به آموزش عالی، شفافیت بالا در انتصاب های دولتی.
چالش های مشترک:
1) نابرابری آموزشی (تفاوت مدارس دولتی وخصوصی آمریکا)،
2) فساد و پارتی بازی،
3) شبکه های غیررسمی.
روزهای پایانی اردیبهشت 1403 برای مردم ایران سرشار از غم و اندوه بود، اندوه ازدست دادن رئیس جمهوری خدوم و دلسوز که علاوه بر رفع بحران تلفات سنگین کرونا، با آگاهی از عوامل تعطیلی کارخانجات و کسب وکارها در دوران مسئولیت قوه قضائیه، در مدتی کوتاه توانست بحران اشتغال را بکاهد که خود یکی از زمینه های جذابیت بالای بخش دولتی و کاهش شایسته سالاری است.
به گزارش رسانه ها نهضت احیای واحدهای تعطیل و راه اندازی مجدد واحدهای تولیدی وصنعتی راکد و غیرفعال یا افزایش ظرفیت تولید، رفع مشکلات و اعطای تسهیلات از جمله اقدامات دولت شهید رئیسی برای ایجاد اشتغال و رونق تولید بوده، در ابتدای دولت سیزدهم بیش از 50 هزار واحد تعطیل و نیمه تعطیل در کشور وجود داشت که حدود 8 هزار واحد به چرخه تولید بازگشتند.
درگاه ملی مجوزها هم در دولت سیزدهم با جدیت پیگیری و عملیاتی شد و تعداد 7,628,553 مجوز از این مسیر صادر شد.
با آسیب شناسی کاهش شایسته سالاری، میتوان نقش برجسته دشواری و ناپایداری راه اندازی کسب وکار را مشاهده نمود که خود یکی از عوامل فشار برخی افراد ذی نفوذ بر مسئولین اجرایی برای انتصاب افراد ضعیف و بی تجربه در سمت های مدیریتی است.