| کد خبر: 265399 |

امسال رکورد ترانزیتی سال ۹۳ شکسته می‌ شود

مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی اظهار داشت: قبل از بروز تغییرات ژئوپلیتیک و انسداد برخی مسیرهای ترانزیتی در کشورهای منطقه از اواخر سال ۱۴۰۰، میانگین کالای ترانزیتی غیر نفتی که ماهانه از کشورمان حمل می شود، تاکنون رشدی ٣۴ درصدی در تقاضا را تجربه کرده است.

تین نیوز

 مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی اظهار داشت: قبل از بروز تغییرات ژئوپلیتیک و انسداد برخی مسیرهای ترانزیتی در کشورهای منطقه از اواخر سال ۱۴۰۰، میانگین کالای ترانزیتی غیر نفتی که ماهانه از کشورمان حمل می شود، تاکنون رشدی ٣۴ درصدی در تقاضا را تجربه کرده است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، امین ترفع، دبیر کارگروه روانسازی و توسعه ترانزیت درباره عوامل اثرگذار در افزایش عملکرد ترانزیت در کشورمان اظهار داشت: در 8 ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه در سال ترانزیت جاده ای 32 درصد افزایش پیدا کرده و از 6.4 میلیون تن در سال گذشته به 8.5 میلیون تن رسیده البته عملکرد حوزه ریلی در 8 ماه اول امسال نسبت به سال گذشته، با اندکی افزایش 940 هزار تن بوده ، در نهایت مجموع عملکرد از 7.4 میلیون تن به 9.5 درصد رسید و رشد ٢٨ درصدی در ترانزیت رقم خورده است.

وی ادامه داد: بخش جاده در این افزایش ترانزیت عامل اصلی بوده چراکه عموما بخش جاده ای سهم ٩٠ درصدی در ترانزیت دارد و ١٠ درصد دیگر مربوط به بخش ریلی است.

مدیر کریدورهای ترانزیتی گفت: در ٨ ماه گذشته رشد ٢٠ درصدی در ترانزیت غیر نفتی به دست آمده اما ترانزیت نفتی ۴٨ درصد افزایش پیدا کرده است. این اعداد نشان می دهد که افزایش قابل توجهی در ترانزیت فرآورده های نفتی از کشورمان رخ داده به طوریکه شاهد افزایش حدود ۵٠ درصدی در ترانزیت نفتی از کشورمان هستیم.

وی افزود: از یک سو افزایش قیمت جهانی کالاهای فله مانند گوگرد و فرآورده های نفتی که از ایران عبور می کنند در این افزایش اثرگذار بوده و در نتیجه ترانزیت آن کشورمان هم افزایش پیدا کرده است.

مدیرکل دفتر تجاری سازی وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه می توان گفت تغییرات کریدوری که در منطقه اتفاق افتاده هم در افزایش عملکرد ترانزیتی کشور تاثیر داشته، تاکید کرد: نکته این است که قبل از بروز تغییرات ژئوپلیتیک و انسداد برخی مسیرهای ترانزیتی در کشورهای منطقه از اواخر سال 1400، میانگین کالای ترانزیتی غیر نفتی که ماهانه از کشورمان حمل می شود، تاکنون رشدی ٣۴ درصدی در تقاضا را تجربه کرده است.

وی اظهار داشت: در بخش ترانزیت کالاهای غیرنفتی در منطقه، از سال گذشته به دلیل اثرگذاری تغییرات ژئوپلیتیکی، بخشی از تقاضای ترانزیت شرقی غربی به کریدور میانی منتقل شده بود اما از آنجا که کریدور میانی از مسیر دریای خزر، ظرفیت محدودی دارد شاهد آن بودیم که ظرفیت آن کریدور پاسخگوی تقاضای تجاری در منطقه نبود و تاخیر و صف های طولانی در کشورهای مسیر آن کریدور ایجاد شد بنابراین تمایل به استفاده از مسیر ایران خصوصا در ماه های گذشته افزایش یافته است.

وی گفت: البته عامل دیگر در رشد عملکرد ترانزیتی، تفاهماتی بوده که اخیرا با کشورهای همسایه در بحث ترانزیت و تعاملات تجاری به اجرا رسیده است و افزایش حاصل تلاش هایی بود که برای بازارسازی و بازاریابی ها انجام دادیم.

دبیر کارگروه روانسازی و توسعه ترانزیت گفت: عامل تاثیرگذار دیگر در افزایش حجم ترانزیت از ایران، افزایش جریان تجارت در منطقه و همینطور تغییر مسیر تجارت بین المللی کشورهای همسایه از طریق مسیر ایران است و از آنجا که حجم تجارت کشورها در منطقه بالا رفته، در نتیجه افزایش حجم تجارت اثر خود را بر روی ترانزیت گذاشته است.

ترفع ادامه داد: اتحادهای جدید منطقه ای که در حوزه سیاسی و تجاری از جمله عضویت در سازمان همکاری شانگهای و بریکس ایجاد شد به رفع موانع تجاری میان اعضا کمک می کند و در نهایت اثر آن را در افزایش جریان حمل و نقل و در نتیجه افزایش ترانزیت مشاهده می کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که گفته می شود تنها یک درصد بار روسیه – هند از مسیر ایران عبور می کند، در این شرایط چگونه تغییرات منطقه بر افزایش ترانزیت ایران اثرگذار بوده، اظهار داشت: اگر به تجارت هند و روسیه نگاه کنیم از لحاظ وزنی حدود ١٧ میلیون تن در سال ٢٠٢١ بوده که 13.5 میلیون تن آن نفت و گاز و مابقی آن کودهای شیمیایی است که ارزش این کالاها در مقیاس حجم کم است. از سوی دیگر هند هم عموما صادرات از نوع کالاهای فله به روسیه دارد. از این رو نوع کالایی که میان این دو کشور تجارت می شود به دلیل ماهیت و جنس آن به زمان وابستگی کم و به هزینه وابستگی زیادی دارد. به طور مثال اگر برای حمل بین المللی کالایی مانند کودهای شیمیایی و زغال سنگ، یک مد حمل و نقل به چرخه لجستیکی آن اضافه شود، کل زنجیره لجستیک آن از انتفاع ساقط می شود. بنابراین تاکنون تمایل بر آن بوده که با حداقل سازی تعداد دفعات تخلیه و بارگیری در داخل سرزمین، به یکباره و یکجا بار به بنادر کشورهای مذکور منتقل و با استفاده از کشتی های فله بر با ظرفیت بالا، بار از مبدا تا مقصد حمل شود.

وی با اشاره به توافقات سازنده اخیر و هماهنگی با کشورهای منطقه برای کاهش قابل توجه هزینه و زمان حمل بار در کریدورها، اظهار داشت: ماهیت مسیرهای ترانزیتی ایران در کاهش قابل توجه زمان و هزینه در عملیات لجستیکی زنجیره های ارزش و کالاهای گران قیمت در منطقه است و این مزیت خصوصا طی 2 سال گذشته، مورد توجه همه کشورهای منطقه قرار گرفته و تقاضای ارسال بار از مسیر ایران در همه کریدورها در حال افزایش است.

وی با تاکید بر اهمیت تعریف نقش و جایگاه برای همه 13 عضو کریدور شمال -جنوب اظهار داشت: نباید کریدور شمال-جنوب را تنها به یک مسیر محدود کرد. در کریدور شمال جنوب کشورهای آسیای مرکزی، به همراه روسیه و قفقاز و همچنین هند، ترکیه، سوریه و عمان عضو هستند و به واقع کریدور شمال جنوب ظرفیتی است که باید تمام اعضا را به هم متصل کند. به عبارت دیگر کریدور شمال-جنوب شبکه ای در هم تنیده از زیرساخت های حمل و نقلی در منطقه است که همه اعضا را به یکدیگر و به جغرافیای پیرامونی از مسیر ایران متصل می کند.

وی ابراز امیدواری کرد که با این باز تعریف و با افزایش نقش آفرینی همه اعضای کریدور، عملکرد کریدور شمال جنوب به زودی دچار تحول اساسی شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

اخبار مرتبط

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.