بازدید سایت : ۸۶۲۵۴

◄ پیمان پولی ایران و روسیه، الگویی برای تبادلات مالی بریکس

جمهوری آذربایجان در پی پیوستن به بریکس

پیمان پولی ایران و روسیه، الگویی برای تبادلات مالی بریکس
تین نیوز |

دانشیار گروه فرایندهای نوین و بازارهای مالی جهانی در دانشگاه اقتصادی پلخانوف از انعقاد پیمان پولی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به عنوان عامل انگیزه بخش توسعه مبادلات تجاری دوجانبه یاد کرد و گفت: این پیمان همچنین می تواند الگویی برای تبادلات مالی بین کشورهای عضو بریکس باشد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، ایلیاس زریپوف افزود: پیمان پولی ایران و روسیه، یک تجربه موفق است که در صورت پذیرش سایر کشورهای عضو گروه بریکس و همچنین کشورهایی که در حال تلاش برای پیوستن به این گروه هستند، می تواند به چارچوبی برای یکپارچگی سیستم های بانکی کشورهای بریکس شود و اینگونه بیش از ۴۰ درصد از جمعیت کره زمین را متحد خواهد کرد.

سپر دفاعی ایران و روسیه در برابر تحریم ها

این استاد دانشگاه پلخانوف در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا گفت: پیمان پولی دوجانبه نه تنها انگیزه جدی برای توسعه بیشتر روابط ایران و روسیه ایجاد می کند، یک سپر دفاعی جدی برای سیستم های پرداخت و تسویه حساب دو کشور در برابر تحریم های کشورهای غیردوست ایجاد می کند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، این توافق تهران و مسکو سازوکاری باثبات را نیز برای تسویه حساب به ارزهای ملی فراهم می کند.

زریپوف گفت: از این منظر، این پیمان می تواند الگویی برای تعامل بین سایر کشورها و مراکز رو به رشد قدرت در جهان با هدف متحد کردن آنها در برابر توطئه های اقتصادی ایالات متحده آمریکا و متحدان این کشور خواهد بود.

تقویت گردشگری دوجانبه

این صاحب نظر روس معتقد است: پیمان پولی ایران و روسیه، راحتی در پرداخت ها را برای شهروندان دو کشور به ارمغان می آورد چرا که این توافقنامه یکپارچه سازی دو سیستم کارت پرداخت ملی یعنی میر روسیه و شتاب ایران را پیش بینی کرده است.

وی افزود: با اجرایی شدن این توافق، ایرانیان می توانند با کارت های بانکی خود از خودپردازهای بانکی در روسیه روبل برداشت کنند و روس ها در ایران می توانند از کارت های صادر شده توسط بانک های روسیه، ریال دریافت کنند.
زریپوف همچنین گفت: برنامه ریزی شده است که پرداخت با کارت های بانکی متقابل نیز در پایان سال ۲۰۲۴ میلادی در هر دو کشور انجام شود. این روند، سفر متقابل گردشگران و همچنین ارتباطات تجاری را تقویت می کند و زمینه را برای پروژه های سرمایه گذاری مشترک در روسیه و ایران ایجاد می کند.

مبادلات تجاری دوجانبه مقرون به صرفه می شود

استاد دانشگاه اقتصادی پلخانوف روسیه اظهار داشت: علاوه بر این، ثبات پرداخت ها منجر به عادی سازی تجارت و متعادل شدن قیمت کالاها در تجارت دوجانبه می شود و خرید آنها را هم برای روس ها و هم برای ایرانی ها مقرون به صرفه می کند.

وی با اشاره به امضای قرارداد تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دی ماه ۱۴۰۲ که فرایند تصویب آن در مجالس این کشورها در حال انجام است، گفت: ایران از این طریق دسترسی بیشتری به بازارهای کشورهای عضو این اتحادیه شامل روسیه، بلاروس، قرقیزستان، قزاقستان و ارمنستان خواهد داشت.

زریپوف یادآور شد: علاوه بر این، برنامه ریزی صورت گرفته است که روابط تجاری در چارچوب گروه بریکس نیز گسترش یابد.

وی خاطرنشان کرد: توانایی پرداخت به ارزهای ملی عاملی جدی در حمایت از گسترش روابط تجاری بین روسیه و ایران، هم به طور مستقیم و هم از طریق مشارکت در برنامه های انجمن ادغام خواهد بود. عادی سازی پرداخت ها، عاملی تسهیل گر برای توسعه بازارهای سهام در هر دو کشور خواهد بود، شرکت های ایرانی و سرمایه گذاران خرد فعال فرصت فعالیت در بازار روسیه را خواهند داشت و روس ها نیز می توانند در بازارهای مالی ایران سرمایه گذاری و منابع جذب کنند.

این استاد روس با اشاره به سیستم بانکداری اسلامی در ایران و شکل گیری نظام مالی اسلامی در چهار منطقه مسلمان نشین روسیه اظهار داشت: سیستم تسویه حساب های بین کشوری بین روسیه و ایران به ادغام سیستم های مالی و بانکی هر دو کشور و گسترش الگوی مالی اسلامی در روسیه منجر می شود.

بریکس و سازوکار مشابه سوئیفت

زریپوف گفت: از نظر فنی، ایجاد یک سیستم پیام رسان مالی شبیه سوئیفت برای کشورهای عضو گروه بریکس، با مشکل خاصی روبرو نیست.

وی ادامه داد: اگر بتوان چنین سیستمی را برای ایران و روسیه ایجاد کرد، می توان آن را در داخل کشورهای بریکس نیز توسعه داد.

این استاد روس گفت: به نظر می رسد این سازوکار می تواند با توافقات دوجانبه بین کشورهای عضو بریکس شروع شود و به موازات آن، روند هماهنگی و اجرای تدریجی چنین سیستم پرداختی انجام شود.

امکان ایجاد پول واحد (ارز) بریکس

این صاحب نظر مسائل اقتصادی افزود: در کنار استفاده از ارزهای ملی، امکان ایجاد یک پول واحد و ارز مشترک برای کشورهای بریکس وجود دارد که می تواند با پشتوانه ذخایر طلای کشورهای عضو و تبدیل به ارز ذخیره جایگزین دلار و یورو شود.

وی ادامه داد: وزارت دارایی روسیه در حال توسعه سازوکار پرداخت پل بریکس با بهره گیری از فناوری ها است، این سیستم پرداخت برای تسویه حساب کشورهای عضو بریکس به طور قابل توجهی از سیستم سوئیفت که در سال ۱۹۷۳ ایجاد شد و از نظر فناوری عقب مانده است، جلو خواهد افتاد.

زریپوف گفت: به نظر می رسد کشورهای بریکس برای بررسی و توافق بر سر اجرای سازوکار سیستم پرداخت جدید حداقل به ۲ سال زمان نیاز دارند.

وی خاطرنشان کرد: سیستم سوئیفت مدت ها است که از نظر فنی عقب مانده است و با توجه به تسلط آن بر مبادلات مالی جهان، انگیزه ای برای توسعه آن نداشت؛ سیستم پرداخت جدید بریکس قطعا در مقایسه با سوئیفت، سریع تر، راحت تر برای مشتریان و مقاوم تر در برابر شوک های خارجی خواهد بود و حرکتی برای پایان دادن به سلطه دلار آمریکا به عنوان ارز بین المللی در تجارت و دیگر معاملات قلمداد می شود.


پیش از این، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی ۱۶ تیرماه ۱۴۰۳ از امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه برای تبادلات تجاری میان ایران و روسیه خبر داد و اعلام کرد: زیرساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در بیان جزئیات بیشتر درباره پیمان پولی گفت: در چارچوب این توافق، ایرانیان در حدود یک ماه آینده قادر خواهند بود با کارت بانکی خود که به شبکه شتاب متصل است، از خودپردازهای روسیه، روبل دریافت کنند و در گام نهایی، نیمه اول سال ۲۰۲۵ قادر به خرید از فروشگاه های روس نیز خواهند بود.

کاظم جلالی همچنین اظهار داشت: اعضای گروه بریکس از پیشنهاد کشورمان در زمینه طراحی سازوکارهای تبادلات مالی که کشورهای عضو را از سازوکارهای غربی بی نیاز می کند، استقبال کردند.

سفیر ایران در روسیه گفت: کشورهای عضو گروه بریکس می توانند با طراحی سازوکارهای جدید پولی و بانکی در تبادلات متقابل، همکاری ها را ارتقا دهند.

وی افزود: وقتی این پیشنهاد را با مقامات کشور روسیه (به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس در سال ۲۰۲۴) و دیگر کشورهای عضو مطرح کردیم، آنها از پیشنهاد ایران برای طراحی سازوکارهای جدید مالی در این گروه، استقبال کردند.

جمهوری آذربایجان در پی پیوستن به بریکس

یک مقام جمهوری آذربایجان در اظهاراتی از خواست کشور خود برای پیوستن به گروه «بریکس» خبر داد.

فولاد بلبل اوغلو سفیر جمهوری آذربایجان در مسکو از خواست باکو برای پیوستن به گروه «بریکس» خبر داد.

اظهارات سفیر آذربایجان در روسیه، با سفر «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به باکو نیز همزمان شده است.

کرملین اعلام کرده در جریان این سفر طرف های روس و آذربایجانی قصد دارند در مورد توسعه بیشتر روابط دوجانبه، شراکت و اتحاد راهبردی و همچنین مشکلات کنونی بین المللی و منطقه ای گفت وگو کنند.

به گزارش اسپوتنیک، انتظار می رود در این سفر، پوتین و «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان بیانیه ای مشترک با اسناد بین دولتی و سایر اسناد امضا کنند.

از طرفی، در چنین شرایطی، سفیر جمهوری آذربایجان در پاسخ به این سوال که آیا باکو رسماً برای پیوستن به بریکس درخواست داده است یا خیر، گفت: «ما در این مورد با همکاران روسی خود صحبت کرده ایم، اما این روند و موضوع در حال انجام است».

او در همین راستا افزود: «صف طولانی از کسانی که مایل به پیوستن به بریکس هستند وجود دارد. آذربایجان تمایل خود برای پیوستن به این گروه را اعلام کرده است.»

گروه بریکس در سال ۲۰۰۶ تأسیس شد. برای اولین بار در سال ۲۰۱۱، زمانی که آفریقای جنوبی به چهار کشور موسس برزیل، روسیه، هند و چین پیوست، گسترش یافت. در اوت ۲۰۲۳ (مرداد ۱۴۰۲)، در نشست این گروه در ژوهانسبورگ، بریکس تصمیم به توسعه دوباره خود و دعوت از ۶ کشور، ایران، مصر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و اتیوپی گرفت که در نهایت، همه کشورها جز آرژانتین دعوت بریکس را پذیرفتند و از اول ژانویه به عضو رسمی این گروه تبدیل شدند.

روسیه در او ژانویه ۲۰۲۴ (۱۱ دی ۱۴۰۲) ریاست دوره ای یک ساله بریکس را بر عهده گرفت. بر اساس نظارت مسکو، بریکس بیش از ۲۰۰ رویداد را که طیف وسیعی از موضوعات را پوشش می دهند، برگزار خواهد کرد. رویداد کلیدی روسیه، اجلاس سران بریکس در اکتبر ۲۰۲۴ در کازان، تاتارستان، در منطقه ولگا روسیه خواهد بود.

اخیرا «کاظم جلالی»، سفیر ایران در مسکو از دعوت رسمی رئیس جمهور روسیه از «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران برای شرکت در اجلاس سران گروه بریکس خبر داده است.

او همچنین درباره دستور کار سران بریکس افزود: «سران گروه بریکس در نشست خود در کازان، ضمن سخنرانی و طرح دیدگاه ها، درباره مسائل مهم بحث و بررسی خواهند کرد؛ در طول ماه های اخیر و طی جلسات بسیار زیادی که در سطوح مختلف بین اعضای بریکس برگزار شد، مباحثی جمع بندی شد که نکات اصلی این جلسات، به تأیید سران نیز خواهد رسید. گردهم آمدن ۱۰ عضو گروه بریکس در کازان، فرصت خوبی برای ملاقات های دوجانبه سران کشورهای عضو فراهم می آورد که از این فرصت، برای توسعه مناسبات با دیگر کشورها بهره گرفته خواهد شد.»

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.