◄ توسعه بنادر شمالی، پایانه های مرزی و کریدورها روی میز دولت و مجلس
همزمان با نشست مشترک وزیر راه و شهرسازی و اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس، نقشه راه توسعه کریدورهای ترانزیتی شرق-غرب و شمال-جنوب، جهش سرمایه گذاری در بنادر شمالی و ارتقای پایانه های مرزی به عنوان پیشرانهای کلیدی دیپلماسی حمل ونقل و افزایش تاب آوری اقتصادی کشور در دستور کار مشترک دولت و قوه مقننه قرار گرفت.
نشست هم اندیشی وزیر راه و شهرسازی با اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، به تریبونی برای ترسیم نقشه راه جدید کشور در حوزه دیپلماسی حمل ونقل، توسعه بنادر شمالی، ارتقای پایانه های مرزی و شتاب بخشی به کریدورهای ترانزیتی شمال-جنوب و شرق-غرب تبدیل شد؛ بسته ای راهبردی که به گفته فرزانه صادق، با هدف افزایش تاب آوری اقتصادی کشور در برابر تحریم ها دنبال می شود.
به گزارش تین نیوز، ترانزیت تین نیوز، فرزانه صادق مالواجرد در پایان این نشست مشترک که در ساختمان شهید دادمان برگزار شد، با تاکید بر اهمیت نگاه امنیتی و حاکمیتی به حوزه لجستیک کشور اعلام کرد: «تسهیل خروج کالا از بنادر، توسعه سرمایه گذاری در بنادر شمالی، تقویت دیپلماسی حمل ونقل، گسترش همکاری با کشورهای همسایه و توسعه پایانه های مرزی شرق و غرب از مهم ترین محورهای مورد بحث با نمایندگان مجلس بود.» وی همچنین به توافقات اخیر با کشورهای همسایه از جمله قزاقستان اشاره کرد و از ظهور نشانه های مثبت در افزایش حجم ترانزیت عبوری از خاک ایران خبر داد.
پایان انتظار برای راه آهن چابهار-زاهدان در پاییز ۱۴۰۵
وزیر راه و شهرسازی بخش دیگری از دستاوردهای دیپلماسی راهبردی کشور را اتصال بنادر جنوبی به شبکه ریلی دانست و گفت: «تکمیل مسیر ریلی چابهار–زاهدان به عنوان یکی از نخستین مأموریت های محوله از سوی رئیس جمهوری با جدیت دنبال می شود.» به گفته صادق، پیش بینی می شود عملیات ریل گذاری این محور تا پایان تابستان به اتمام رسیده و اتصال ریلی چابهار–زاهدان در مهر یا آبان ماه سال جاری رسماً به بهره برداری برسد؛ رویدادی که ظرفیت ترانزیتی بندر اقیانوسی چابهار را به طور جهش یافته ای ارتقا خواهد داد.
انتقاد از تقلیل چالش مسکن به واگذاری زمین
سکاندار وزارت راه و شهرسازی در ادامه این نشست با ورود به حوزه مسکن، به نقد رویکردهای تک بعدی گذشته پرداخت و تصریح کرد: «تأمین مسکن یک موضوع کلان و چندوجهی است و نباید آن را صرفاً به واگذاری زمین تقلیل داد؛ چراکه آماده سازی هر قطعه زمین هزینه های سنگینی به همراه دارد.» وی با اشاره به تحویل گرفتن ۸۵۰ هزار واحد مسکونی حمایتی که کمتر از ۲۰۰ هزار واحد آن ها دارای پروانه ساختمانی بودند، بر لزوم هم افزایی بین دستگاهی برای حل مشکلات انباشته، تأمین خدمات زیربنایی و تسهیلات بانکی تاکید کرد و از نمایندگان مجلس خواست تا در بودجه ریزی و تأمین منابع مالی، حمایت ویژه ای از پروژه های پیشران این وزارتخانه داشته باشند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، توسعه کریدورهای راهبردی شمال-جنوب و شرق-غرب را خط قرمز مشترک دولت و بهارستان در حوزه امنیت ملی دانست و بر گره زدن توسعه زیرساخت های ریلی، هوایی و ترانزیتی کشور با تقویت اعتماد عمومی و ارتقای تاب آوری حکمرانی تاکید کرد.
ابراهیم عزیزی در جمع بندی نشست هم اندیشی با فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی و معاونان این وزارتخانه در حوزه های حمل ونقل، نتایج این دور مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد و از تبادل متقابل دغدغه ها و مطالبات میان نمایندگان مجلس و مجموعه راه و شهرسازی خبر داد.
توافق بر سر تمرکز ملی بر توسعه کریدورها
رئیس کمیسیون امنیت ملی، توسعه کریدورهای راهبردی را مهم ترین محور مشترک میان مجلس و دولت معرفی کرد و تصریح نمود: «هم کمیسیون امنیت ملی و هم وزارت راه و شهرسازی بر ضرورت تمرکز همه ارکان نظام بر توسعه کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب اتفاق نظر دارند؛ چرا که این مسیرها در آینده نقش تعیین کننده ای در حوزه های اقتصادی، دفاعی و امنیتی کشور ایفا خواهند کرد.»
وی با تاکید بر اهمیت توسعه خطوط ریلی، هوایی و سایر زیرساخت های حمل ونقل، این حوزه را مستقیماً با امنیت ملی گره زد و افزود: «این زیرساخت ها علاوه بر ارتقای خدمات عمومی، موجب افزایش رضایت مندی، تقویت اعتماد عمومی، امیدآفرینی و در نهایت ارتقای امنیت ملی خواهند شد.»
تعیین تکلیف کنوانسیون دریای خزر در دستور کار بهارستان
عزیزی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع حساس رژیم حقوقی دریای خزر اشاره کرد و از آمادگی دولت برای ارسال لایحه مربوطه به مجلس خبر داد. وی گفت: «دولت لایحه مربوط به کنوانسیون دریای خزر را آماده کرده است که امیدواریم هرچه سریع تر به مجلس ارسال شود تا پس از موضوع تنگه هرمز، تعیین تکلیف این کنوانسیون نیز در دستور کار قرار گیرد.»
تعهد مجلس به حمایت همه جانبه از زیرساخت ها
رئیس کمیسیون امنیت ملی با قدردانی از اقدامات وزارت راه و شهرسازی در ایام جنگ و همچنین خدمات ارائه شده در حوزه حمل ونقل، بر ضرورت تسریع در اجرای پروژه های راهبردی با رویکرد امنیت ملی تاکید کرد و خاطرنشان ساخت: «مجلس شورای اسلامی خود را موظف به حمایت از برنامه های وزارت راه و شهرسازی در حوزه های مسکن، حمل ونقل، کریدورها و سایر مأموریت های حاکمیتی می داند و برگزاری نشست های تخصصی، به ویژه در حوزه مسکن، برای بررسی دقیق تر مسائل این بخش ادامه خواهد یافت.»
وی در پایان، هدف اصلی این نشست را نزدیک شدن دیدگاه های دولت و مجلس و دستیابی به درک مشترک از مسئولیت های دو مجموعه در حوزه های حاکمیتی، به ویژه در بخش راه و شهرسازی، عنوان کرد.