بررسی چالش های بخش حمل و نقل جاده ای استان مرکزی با تاکید بر حفظ ثبات خدمات رسانی
معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مرکزی، به تشریح اقدامات انجام شده برای رفع دغدغه های فعالان این حوزه پرداخت.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مرکزی، به تشریح اقدامات انجام شده برای رفع دغدغه های فعالان این حوزه پرداخت.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، علی امیری با اشاره به هماهنگی کامل نهادهای مرتبط با جامعه کامیون داران، اظهار کرد: با وجود برخی نگرانی ها درخصوص افزایش هزینه های عملیاتی، خدمات حمل و نقل کالاهای ضروری و سوخت در استان بدون وقفه و با حداکثر ظرفیت در حال انجام است.
وی افزود: همکاری نزدیک با کامیون داران در اولویت قرار دارد و در این راستا، تامین سوخت و حمل کالاهای استراتژیک مانند گندم به صورت کامل و بدون اختلال پیگیری می شود. در موارد معدود چالش های مقطعی نیز با تدبیر مسئولان، سریعاً برطرف شده است.
امیری با تاکید بر لزوم توجه به ملاحظات اقتصادی فعالان حمل و نقل، خاطرنشان کرد: بررسی راهکارهای حمایتی از جمله تخصیص یارانه هدفمند به این بخش، در دستور کار نهادهای ملی مرتبط قرار دارد. افزایش قیمت برخی نهاده ها مانند لوازم یدکی و بیمه، نیازمند اتخاذ سیاست های کلان برای حفظ تعادل بین هزینه ها و درآمد صنف است.
معاون حمل و نقل استان مرکزی در پایان تصریح کرد: وضعیت کنونی حمل و نقل جاده ای استان نشان دهنده تعهد تمامی طرفین به حفظ ثبات و تداوم خدمات رسانی است. گزارش های میدانی حاکی از فعالیت ۱۰۰ درصدی بخش سوخت و کالاهای حیاتی و بهبود مستمر شرایط در سایر حوزه هاست.
سلام.استان مرکزی و استان زنجان باعث تمام مشکلات حمل ونقل کشور هستند پایانه بار اراک و پایانه بار زنجان بدترین پایانه های ایران هستند و مدیران انجمن صنفی رانندگان اراک و مدیر صنف رانندگان زنجان بومی گرایی را در پایانه اراک و پایانه بار زنجان ایجاد کرده اند و به رانندگان غیربومی بار نمی دهند از ریاست محترم سازمان حمل ونقل کشور درخواست داریم مشکل بومی گرایی پایانه بار اراک و زنجان را حل کنند
من یک راننده ام که همین آقای امیری پوست راننده های شهرستان دلیجان رو کنده، کلا دروغ میگه اصلا هیچیش درست نیست
تو رو خدا حالا که دارید مشکلات رانندگان و کامیون داران رو بررسی می کنی
از این مشکل که هیچ خبری ازش تو رسانه ها نیست هم بگین و چاره ای براش کنید
اینکه کامیونی که تره بار زده اگه بار فوری فروش نره قانونی چقد باید زیر بار باشه
و اگه میدان دار تا دو روز و سه روز ماشین رو نگه داشت باید چکار کرد؟
اینو قانونی کنید که توی بارنامه تره بار قید بشه
یک روز یک مردی را دیدم که اشغال جمع آوری میکرد خیلی ناراحت شدم رفتم ازش پرسیدم شغل اولت چه بوده گفت راننده کامیون بودم برای مردم رانندگی میکردم 30 سال است تریاک مصرف میکنند خرج زن و بچه هاش را میداده پلیس راه ازش آزمایش اپیوم میگیرند مدارکش را ضبط میکنند آن بنده خدا هم بیکار میشود گفت رویم نمیشود دست خالی بروم خونه گفت یک روز در پارکها خوابیدم هرکجا رفتم کار کنم به من کار ندادند خلاصه خانوادام ازهم پاشیده شده من هم آواره کوچه و خیابان شدم گفت کاش میشد از آن پلیس بپرسم الان وجدان وانسانیت و مردانگی اش راحت شده است تا کی باید شاهد اینجور رفتارهای پلیس راه باید باشیم