| کد خبر: 265286 |

متهمان آلودگی هوا چه کسانی هستند؟

پایتخت همچنان در شرایط هشدار قرار دارد. آلودگی نفس تهرانی ها را بریده است. عضو شورای شهر تهران می گوید بیش از 80درصد آلودگی مربوط به منابع آلاینده متحرک است.

تین نیوز

پایتخت همچنان در شرایط هشدار قرار دارد. آلودگی نفس تهرانی ها را بریده است. عضو شورای شهر تهران می گوید بیش از 80درصد آلودگی مربوط به منابع آلاینده متحرک است.

به گزارش تین نیوز به نقل از فارس،  آلودگی در تهران همچنان ادامه دارد. مدارس غیرحضوری شد اما تاثیری در کاهش آلاینده نداشت. آلودگی سلامت مردم را نشانه گرفته و میزان مراجعات به اورژانس در این روزها افزایش چشمگیری یافته است.

بر اساس گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۰ بیش از ۶ هزار نفر در تهران بر اثر آلودگی هوا جان باختند.

قانون هوای پاک در مجلس تصویب شد تا مشکل آلودگی برطرف شد اما دستگاه های مسوول پای کار نیامده و این مشکل همچنان به قوت خود باقی است.

در خصوص آخرین وضعیت آلودگی هوا، صنایع، سیستم حمل ونقل عمومی و ...با سیدجعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون حمل و نقل ترافیک شورای اسلامی شهر تهران به گفت وگو نشستیم.

 

سال هاست که تهران با مشکل آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کند. بفرمایید چرا تا کنون برای رفع این مشکل اقدامات اساسی صورت نگرفته است؟

قانون هوای پاک 6 سال پیش تصویب و در آن وظایف تمام دستگاه ها و سازمان ها مشخص شده است. تمام کسانی که مسؤولیت  در تولید آلاینده ها دارند در موضوع  آلودگی هوا مقصر هستند. یکی از دلایل آلودگی هوا سوخت است در جاهایی که سوخت فسیلی استفاده می شود آلودگی بیشتر است البته نباید از بحث زیرساخت های مربوط به حمل و نقل عمومی هم غافل شد.

هر کدام از دستگاه ها مسؤولیتی در قبال آلودگی هوا دارند که باید آن را انجام دهند. موضوعی که مسلم است سوخت بی کیفیت منشأ مهم آلودگی هوا تلقی می شود. 

اتوبوس ها هم از گازوئیل استفاده می کنند؟ چقدر آلودگی تولید می کنند؟

امروزه از سوخت های کثیف در نیروگاه ها و کارخانه ها استفاده می شود اگر واقعا از سوخت پاک استفاده می شود شفاف سازی کنند. مسؤولین مربوطه در این زمینه باید پاسخ دهند که آیا گازوئیل مصرفی آلوده است یا خیر البته اعلام کردند گازوئیل مصرفی در شرکت واحد پاک است. البته تأییدیه های لازم گرفته شده و مشخص شد گازوئیل مصرفی گوگرد است اما آیا کارخانه های دیگر هم از گازوئیل پاک استفاده می کنند.

سوخت نیروگاه ها سوخت گاز است یا سوخت فسیلی، سوخت هایی مانند گازوئیل آلوده و مازوت می تواند شهر را آلوده کند وزارت نفت در این زمینه سکوت نکند و به مردم اطمینان دهد که کیفیت سوخت چگونه است اگر واقعا کیفیت سوخت پایین است مسؤولیت روزهای آلوده شهر را برعهده گیرند اگر می گویند سوخت شان  آلوده نیست آمار و ارقام را اعلام کرده وشفاف سازی کنند.

قرار بود خودروهای فرسوده از چرخه خارج شوند اما همچنان می بینیم آنها در شهر تردد و آلایندگی تولید می کنند چرا جلوی تردد این وسایل نقلیه آلوده گرفته نمی شود؟چرا همچنان موتورسیکلت های کاربراتوری تولید می شود؟

بخشی از خودروهایی که در شهر تردد می کنند فرسوده هستند موتورسیکلت ها از دیگر وسایل آلاینده شهر هستند صنایع هم در آلودگی نقش دارند. هرچند که بخشی از صنایع از شهر خارج شدند اما می بینیم که همچنان آلودگی وجود دارد علیرغم مصوبه دولت در خصوص عدم تولید موتورسیکلت های کاربراتوری شاهد هستیم که همچنان این وسیله نقلیه در شهر تردد می کنند.

وزارت صمت اعلام کند چرا این امر رخ می دهد و یا اگر برنامه ای در این زمینه دارند شفاف سازی کنند. در دوره ای موتورسیکلت های دوزمانه توسط سازمان حفاظت از محیط زیست جمع آوری و یکبار برای همیشه پرونده هاین وسیله نقلیه بسته شد همانطور که در بسیاری از موارد با اقدامات انقلابی مشکلات را حل کرده ایم این بار هم باید عزم راسخی در این زمینه به وجود آید.

باید موتورسیکلت های کاربراتوری از شبکه حذف شوند و وزارت صنعت باید در خصوص چگونگی تولید آنها پاسخ دهد و مسؤولیت آن را بر عهده گیرد. 

توسعه حمل و نقل عمومی چقدر در کاهش آلودگی هوا تاثیر دارد؟

مسؤولیت حمل و نقل عمومی در شهرها با شهرداری ها است هر چند که شهرداری تهران تلاش کرده که در این زمینه اقداماتی انجام دهد و آثار مثبت آن طی چند سال آینده مشخص می شود به هر حال کارهایی که انجام شده و تفاهم نامه و قرارداده هایی بسته شده است و روزی که انبوه  اتوبوس برقی و واگن وارد ناوگان شود می توان گفت که چقدر در کاهش آلودگی هوا تاثیر خواهد داشت. تأکید دارم بستن قراردادها هم مهم است اما وقتی این وسایل نقلیه وارد شهر شوند می توان آثار آنها را دید تا زمانی که اتوبوس های برقی، تاکسی برقی و موتورسیکلت برقی وارد نشود ما همچنان شاهد حضور آلاینده ها خواهیم بود.

با توجه به اینکه سال ها گفته می شود منابع آلاینده شناسایی شدند چرا در جهت رفع این مشکلات اقدامی صورت نمی گیرد؟ 

ما چند منبع آلودگی داریم منابع ثابت آلاینده منابعی هستند که می تواند آلودگی تولید کنند مانند موتورخانه های خانگی، فرودگاه، صنایع، قطارهای دیزلی که البته سهم هر کدام از آنها در آلودگی ها مشخص است اما متهم اصلی بر اساس مطالعات شرکت کنترل کیفیت منابع متحرک هستند بیش از ۸۰ درصد از منابع متحرک مانند موتورسیکلت ها، خودروها و ... آلودگی تولید می کنند سایر موارد مانند موتورخانه ها و ... سهم ۲۰ درصدی دارند ما بهتر است ابتدا مشکل ۸۰د رصدی را برطرف کنیم تا ۲۰ درصدی .

برای رفع مشکل ۸۰ درصدی آلاینده ها تا کنون چه اقداماتی صورت گرفته است؟

باید تا جایی که امکان دارد از تردد خودروهای شخصی جلوگیری شود و همچنین ممانعت از تردد خودروهای فرسوده صورت گیرد. باید خودروهای فرسوده را زمین گیر کرد. آمدند با قانونی که یک و نیم درصد مبلغ را بدهید دیگر خودرو اسقاط نشود مسیر اسقاط خودرو را مسکوت کردند امروز دیگر کسی انگیزه ای برای اسقاط ندارد.

سالانه یک میلیون خودرو وارد ناوگان شهری می شود و در حد چند هزار خودرو اسقاط می شود پس ببینید هر سال به حجم خودروها زیاد می شود ابتدا مجلس باید پاسخ دهد که چرا این مصوبه راه را برای خودروسازان باز کرد.

راه حل چیست؟

 در طرح پایش مصوب شده بود که نباید خودروهای فرسوده در شهر تردد کنند اما در حال حاضر شاهد جولان تردد خودروهای فرسوده هستیم. راه حل رفع این مشکلات این است که به قانون بازگردیم. نباید قوانین ضد محیط زیستی تصویب شود و باید در جهت حفظ محیط زیست اقدام کنیم. تأکید می کنم که نباید اجازه تردد به خودروهای فرسوده داده شود و مجلس و دولت باید در این زمینه اهتمام جدی داشته باشند. آلودگی هوا در ایران از کره دیگر که نیامده است بیش از ۸۰ درصد از عوامل آلاینده خودروها هستند و وظیفه مسؤولان این است که در بحث اسقاط خودروها و ممانعت از تردد خودروهای فرسوده ورود کنند و همچنین سوخت پاک به خودروها بدهند و در این زمینه روشنگری شود.

شهرداری ها هم باید در زمینه حمل و نقل عمومی به وظایف خود عمل کنند. تردید نکنید که اگر تمام این عوامل اجرا شود هوای پاک را در تهران تجربه خواهیم کرد.

مدارس را به دلیل آلودگی هوا غیرحضروی کردند بفرمایید چقدر این موضوع در کاهش آلاینده ها تأثیر دارد؟

ذرات معلق ۲.۵ میکرون عامل اصلی آلودگی تهران است و جزء آلاینده های غالب است این ذرات به کسی رحم نمی کند و از طریق مجاری تنفسی وارد ریه و سپس وارد خون می شوند و باعث بروز انواع بیماری ها و سرطان ها می شود و علاوه بر مشکلات جسمی مشکلات روحی روانی هم ایجاد می کند امروزه بسیاری از سردردها ناشی از آلودگی هوا است و همچنین برخی از بیماری های عجیب و غریب هم دیده می شوند.

می توانید آمار مرگ و میر را از پزشکی قانونی و بهشت زهرا (س) بگیرید در روزهای آلوده این آمار تغییر می کند. آلودگی هوا که فقط رنگ آسمان را تغییر نمی کند بلکه در تک تک سلول ها نفوذ پیدا کرده و سلامت انسان را به خطر می اندازد.

سرویس مدارس در هنگام تعطیلی به عنوان تاکسی فعالیت می کنند در پارکینگ نمی مانند/ الزاما تعطیلی مدارس باعث بهبود وضعیت آلودگی نمی شود

همین جا پاسخ می دهم که تعطیلی ها منجر به کاهش آلاینده ها نمی شود چرا که شاهد حجم ترافیک در شهر هستیم همان سرویس های مدارس که در حال دانش آموزان را جابه جا نمی کنند در همان ساعت در حال فعالیت به عنوان تاکسی آنلاین یا خطی هستند فکر کردید این خودروها در پارکینگ می مانند و آلودگی تولید نمی کنند شاید غیرحضوری کردن تنها تأثیرش این باشد که دانش آموزان کمتر در معرض آلودگی قرار گیرند البته باید نظرسنجی کنیم که آیا دانش آموز در اتاق ایزوله قرار می گیرد با آپارتمان های کوچک این روزها فرزندان مان چطور سپری می کنند باز هم می گویم الزاما تعطیلی مدارس باعث بهبود وضعیت آلودگی نمی شود با این کار فقط مسؤولین تکلیف را از روی دوش خودشان به روی دوش مردم می اندزاند.

چرا تا کنون دستگاه ها در زمینه رفع آلودگی هوا ورود نکردند؟

اینکه چند دستگاه مسؤول هستند مهم نیست مهم این است که وزارت نفت با مردم حرف بزند و پاسخگو باشد و آنالیز سوخت را افشا کند که مردم بفهمند که سوخت پاک استفاده می کنند یا کثیف تکلیف مشخص می شود وزارت صمت هم باید در زمینه خودروهای فرسوده و ... پاسخگو باشد. مردم بدانند چه سیاستی در پیش گرفته شده است مشکل خودروی پاک یکبار برای همیشه رفع شود اینکه تصمیم داریم در آینده چه کار کنیم مهم نیست. باید برای رفع این مشکل هر چه سریعتر کاری کرد. 

کارخانه هایی که مازوت می سوزانند باید پاسخگو باشند نباید مردم قربانی آلودگی هوا شوند باید تصمیمات اساسی در این زمینه گرفته شود و هم پای کار بیایند این روزها اصلا محیط زیست کجاست بیایند توضیح دهند در یکسال گذشته چه کرده اند. به سادگی آدرس برای آینده ندهند که شاید خودشان هم نباشند. باید افراد زممانی که روی کار هستند اقداماتی صورت دهند نه اینکه بگویند قبلی ها چه کردند و در آینده قرار است چه اتفاقی بیفتد در حال حاضر آلودگی هوا جان شهروندان را نشانه گرفته و میزان آمار و مرگ و میر در این زمینه وجود دارد که بهتر است دستگاه های متولی  اعلام کنند در زمینه آلودگی هوا چه کرده اند.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

اخبار مرتبط

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.