ایران از عربستان صنعتی تر است/ ضربه کاسبان تحریم به صنعت و فناوری ایران
رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات با بیان اینکه ادعای ترامپ در مورد برتری فناورانه عربستان بر ایران تنها بخشی از واقعیت است اما تصویر کاملی نیست، بر لزوم اصلاح رابطه ایران با دنیا و جذب اعتماد سرمایه گذاران خارجی تاکید کرد.

رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات با بیان اینکه ادعای ترامپ در مورد برتری فناورانه عربستان بر ایران تنها بخشی از واقعیت است اما تصویر کاملی نیست، بر لزوم اصلاح رابطه ایران با دنیا و جذب اعتماد سرمایه گذاران خارجی تاکید کرد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، فرشید فرزانگان، رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات در واکنش به صحبت های رئیس جمهور آمریکا در عربستان در مورد مقایسه صنعت و فناوری عربستان و ایران، گفت: ادعای ترامپ در مورد برتری صنعتی و فناورانه عربستان بر ایران بخشی از واقعیت است؛ اما تصویر کاملی نیست.
وی دلایل این موضوع را اینگونه تشریح کرد: ایران از نظر علمی از عربستان به طور قطع جلوتر بوده و جزو 20 کشور برتر دنیا در تولید مقالات علمی است. از طرفی، ایران در زمینه فناوری های پیشرفته ای مانند نانو، بیوتکنولوژی و حتی فضایی، دستاوردهای واقعی و بومی دارد. دلیل سوم اینکه ایران از نظر نیروی انسانی بومی و دانش و مهارت نیروی انسانی خود در بین کشورهای منطقه سرآمد است.
این کارشناس اقتصاد کشورهای عربی در ادامه با اشاره به شتاب گرفتن عربستان در توسعه صنعتی، گفت: عربستان در توسعه صنعتی و تجاری در سال های اخیر شتاب گرفته که این شتاب به دلیل حجم سرمایه گذاری سنگین خارجی است که از طریق پروژه های بسیار بزرگ وارد این کشور شده و از طرفی عربستان سعی کرده وابستگی اش را کاهش بدهد.
فرزانگان در مورد پیشرفت های عربستان گفت: این کشور در جذب تکنولوژی های خارجی، مناطق آزاد، دیجیتالی کردن خدمات دولتی، بهره برداری از مناطق آزاد، توسعه زیرساخت ها، صادرات غیر نفتی و تنوع صنعتی به مراتب بهتر ازایران عمل کرده است.
وی افزود: در مقام مقایسه می توان در یک جمله گفت که ایران از عربستان صنعتی تر است؛ اما عربستان از لحاظ مدیریتی، مدرن تر و پایدارتر است. این در حالی است که ترامپ عربستان را همواره به عنوان یک خریدار خوب معرفی کرده است و عربستان از آمریکا خریدهای تسلیحاتی و زیرساختی سنگین دارد.
بهبود وضعیت صنعت و فناوری ایران با دشواری همراه است
رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات در پاسخ به این پرسش که ایران برای بهبود وضعیت چه باید بکند؟ گفت: راهکارهای بهبود این وضعیت عبارتند از: افزایش ثبات در سیاست گذاری صنعتی و فناورانه، افزایش ثبات در سیاست گذاری کلان، افزایش ثبات در تصمیم گیری ها، جذب و حفاظت از نخبگان، افزایش تعامل با شرکت ها، دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی دنیا و شرکت های معتبر.
فرزانگان ادامه داد: از طرفی چون رتبه ایران در سرمایه پذیری طبق شاخص های بین المللی پایین و امنیت سرمایه در تهدید است و ورود سرمایه و خروج آن از کشور هنوز با مشکل، روبرو و فضا از نظر پارامترهای اقتصادی ناامن است، بهبود این وضعیت با دشواری همراه خواهد بود.
وی در مورد راهکارهای فناورانه این موضوع، گفت: یک اکوسیستم نوآوری و فناورانه با رویکرد سرمایه گذاری شفاف خارجی باید ایجاد شود تا شرکت ها و مراکز بین المللی با علم به اینکه روابط سیاسی ایران با دنیا تلطیف می شود، نگاه دقیق تری به ایران داشته باشند. همچنین، توسعه دیپلماسی های علمی و فناورانه به جای تقابل سیاسی باید در دستور کار قرار بگیرد.
ضربه کاسبان تحریم به صنعت و فناوری ایران
رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات در پاسخ به این پرسش که چرا ایران از عربستان در زمینه صنعت و فناوری عقب افتاده است؟ گفت: تحریم ایران توسط آمریکا به طور قطع نقش محوری در عقب افتادگی ها داشته؛ اما مدیریت کشور توسط مدیرانی که شایستگی لازم را نداشتند، وجود کاسبان تحریم یا ذی نفعانی که در اقتصاد ایران به شدت قوی هستند و روی نهادهای سیاست گذاری تاثیر می گذارند، ناپایداری در سیاست گذاری ها، فرار مغزها و فساد و ناکارآمدی مدیران عواملی است که کشور را در رقابت های صنعتی و فناورانه از عربستان عقب انداخته است.
فرزانگان، راهکار جبران عقب افتادگی را اینگونه برشمرد: اصلاح ساختارهای اقتصادی، تسهیل تعاملات بین المللی، کاهش تنش های سیاسی و بهبود روابط دیپلماتیک، حمایت از نخبگان و بخش خصوصی واقعی، تنوع بخشی به اقتصاد ازجمله راهکارهایی است که می تواند عقب ماندگی های گذشته را جبران کند.
وی خاطرنشان کرد: رابطه ایران با دنیا باید درست شود زیرا اگراین رابطه درست شود، ایران استعداد و ظرفیت این را دارد که به سرعت خود را به چرخه نظام مالی و اقتصادی و تجاری دنیا برگرداند.