نظارت دولت به جای تصدی گری/واگذاری امور اصلی اقتصاد به بخش خصوصی
رئیس اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد دولت باید به جای تصدی گری در اقتصاد، نظارت را تمرین کرده و امور اصلی را به بخش خصوصی بسپارد.

بیست وهشتمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، صبح امروز با حضور اعضا برگزار شد. رئیس اتاق تهران در این نشست گفت: دولت باید به جای تصدی گری، نظارت را تمرین کرده و امور اصلی اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار کند.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، در ابتدای این نشست، محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران با تسلیت شهادت فرماندهان نظامی، دانشمندان هسته ای و جمعی از مردم ایران در جریان حملات اخیر، بر نقش کلیدی نیروهای مسلح در دفاع از کشور تأکید کرد و گفت که باید قدردان نیروهای نظامی کشور باشیم که با جوانمردی و شجاعت تمام در ۱۲ روز جنگ تحمیلی، پاسخ دندان شکنی به رژیم صهیونیستی دادند و باعث افتخار کشور شدند.
نجفی عرب با اشاره به حملات صورت گرفته به کشور، اظهار کرد: ایران عزیز، سرزمین پاک، آرام و دلنشین همه ایرانیان، طی چند هفته گذشته زخمی عمیق بر تنش نشسته است. متأسفانه در میان سکوت شرم آور جامعه جهانی، رژیم صهیونی به عنوان دشمن قسم خورده صلح و ثبات در منطقه، آتش کینه تاریخی اش را به سوی این آب وخاک روانه ساخت و لحظاتی غم انگیز برای ملتی صلح طلب، اهل مدارا و صبور رقم زد. دشمن، میهن عزیزمان و شهروندان شریفش را ۱۲ روز تمام مورد تهاجم قرار داد و علاوه بر نیروهای سلحشور نظامی و دانش ورزان، جان عزیزترین و معصوم ترین کودکان، مردان و زنان را گرفت.
او ادامه داد: آنچه رخ داد، جنایتی آشکار در دنیای معاصر بود؛ آن هم در عصری که همگان یک صدا از صلح سخن می گویند. اما چگونه است که همه منادیان صلح، ثبات و توسعه، در برابر آنچه در ایران رخ داد و پیش تر در غزه نیز تجربه شده بود، سکوت پیشه می کنند؟
نجفی عرب یادآور شد: در دوران هشت سال دفاع مقدس نیز همین الگو تکرار شد. کشورهای اروپایی و آمریکا همگی به متحدان پنهان طرف متخاصم تبدیل شدند؛ در حالی که در تریبون های بین المللی از انسان دوستی سخن می گفتند، سلاح های کشتارجمعی به عراق می فروختند. طی جنگ ۱۲ روزه اخیر نیز همان تجربه بازآفرینی شد.
رئیس اتاق تهران تصریح کرد: آنها به بهانه ای واهی و اثبات نشده به ایران یورش بردند و با اتکا به سلاح و مهمات خود، تک تک معاهدات جهانی را نقض کرده و بمب هایشان را بر این خاک ریختند، میلیاردها تومان سرمایه کشور را نابود کردند و ایران را از دستیابی به حقوقش محروم ساختند. آن هم بر پایه گزارشی مجهول و دروغین.
وی با تأکید بر اینکه مردم ایران با مقاومت مثال زدنی پاسخ این جنایات را دادند، گفت: دشمنان با ثروت و سلاح شان، دست به ترور و بمباران زدند؛ اما نتیجه، رسوایی شان بود. او پرسید کیست که به این جاعلان بگوید: ننگ بر چنین انسانیتی.
فعالیت اتاق تهران در روزهای جنگ متوقف نشد
نجفی عرب در ادامه، به فعالیت های اتاق تهران در دوران جنگ اشاره کرد و گفت: در این دوره پر از استرس و نگرانی، اتاق بازرگانی تهران خود را مکلف به ارائه خدمات دانست. حتی با وجود تعطیلی بسیاری از دستگاه ها، صدور گواهی مبدأ حتی یک روز متوقف نشد و مشاوره ها به صورت آنلاین ادامه یافت. پایش مشکلات فعالان اقتصادی، مکاتبه با دستگاه ها، از جمله وزارت صمت برای تمدید خودکار کارت های بازرگانی و استفاده از ظرفیت بین المللی اتاق برای آگاه سازی جهانی از وضعیت ایران نیز در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: کمیسیون های تخصصی اتاق با برگزاری جلسات، شرایط فعالان اقتصادی را بررسی و گزارش های کاربردی در اختیار دولت قرار دادند. کمیته هایی شش گانه نیز در اتاق تشکیل شد تا منشورهایی برای دوران جنگ تدوین کنند. با وجود تعطیلی های اداری، فعالیت اتاق حتی یک روز هم متوقف نشد.
بخش خصوصی در کنار کشور باقی می ماند
رئیس اتاق تهران با تأکید بر ایستادگی بخش خصوصی در شرایط سخت گفت: در این دوره، با وجود مشکلات، صنایع کشور فعال ماندند و تولید متوقف نشد. شبکه توزیع کالا حتی یک روز هم از کار بازنماند. البته در برخی کالاها، به دلیل سفرهای جمعی به شمال کشور، کمبودهای مقطعی ایجاد شد که به سرعت برطرف شد. تنها در مورد تهیه بنزین، اضطراب عمومی موجب ایجاد صف های طولانی شد؛ اما رفتار مردم حتی در این شرایط، باوقار و متمدنانه بود.
وی ادامه داد: همه می دانند جنگ ۱۲ روزه ادامه ای بر کینه دیرینه صهیونیست ها از ایران مقتدر بود. سخت ترین خبر برای آنان، توسعه این سرزمین است.
لزوم بازنگری در حکمرانی و اقتصاد
نجفی عرب در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: این جنگ ۱۲ روزه ثابت کرد که جامعه کارآفرینی دل در گرو این خاک دارد. با وجود نقدهای سالانه، فعالان اقتصادی در این دوره با صبوری و متانت عمل کردند. برخلاف تصور دشمن، اقتصاد کشور دچار بحران نشد و سرمایه اجتماعی بازآفرینی شد. امیدوارم نظام حکمرانی نیز به فکر این سرمایه اجتماعی باشد.
او افزود: اقتصاد ملی، به واسطه مشکلات مزمن، تاب آوری اش را از دست داده و نیازمند درمان جدی است. باید مسیر تصمیم گیری به سمت اطمینان بخشی به بخش خصوصی تغییر کند.
افزایش نگرانی ها در حوزه تولید، سرمایه گذاری و صادرات
نجفی عرب گفت: گزارش ها حاکی از کاهش موجودی انبار صنایع به دلیل افت تقاضا است. صنایع ساختمانی فعالیت خود را به شدت کاهش داده اند و روند سرمایه گذاری نیز نزولی شده است. نااطمینانی ناشی از تنش های نظامی موجب شده سرمایه گذاران داخلی و خارجی محتاطانه عمل کنند. بنگاه های کوچک و متوسط نیز به دلیل فشارهای مالیاتی، بیمه ای و بدهی بانکی، آسیب پذیرتر از همیشه هستند. تداوم تحریم ها نیز شرایط تجارت خارجی را سخت کرده است.
پیشنهادهایی برای اصلاحات اقتصادی
رئیس اتاق تهران با تأکید بر استفاده از فرصت وحدت ملی، گفت: اکنون بهترین زمان برای اصلاحات است. قیمت گذاری دستوری و دخالت مستقیم دولت در اقتصاد، مانعی برای توسعه است. لازم است اصلاحات سریع در محیط کسب وکار و کاهش تصدی گری دولت در دستور کار قرار گیرد. دولت باید به جای تصدی گری، نظارت را تمرین کرده و امور اصلی اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار کند.
وی تأکید کرد: دیپلماسی اقتصادی باید جدی گرفته شود. ارتباط با کشورهای منطقه تقویت شود و تلاش ها برای جلوگیری از اعمال تحریم های جدید ادامه یابد. به گفته او، اجرای مکانیزم ماشه به مثابه بمباران اقتصاد ایران است. اکنون فرصت تعامل سازنده با اروپا وجود دارد و باید از آن بهره گرفت. فعالان بخش خصوصی خادمان این سرزمین اند و همه در عمل به مسئولیت های شان پای کار ایستاده اند.