بازدید سایت : ۸۶۲۵۴

کارگر برای اطلاع از سخت و زیان آور کار خود چه کار کند؟

یکی از مشکلات کارگران در مشاغل سخت و زیان آور این است که کارفرما ۴درصد حق بیمه را پرداخت نکرده باشد. کارگر با مراجعه به تأمین اجتماعی می تواند متوجه شود که کارفرما سهم سختی کار۴درصد را پرداخت کرده است یا خیر؟

کارگر برای اطلاع از سخت و زیان آور کار خود چه کار کند؟
تین نیوز |

یکی از مشکلات کارگران در مشاغل سخت و زیان آور این است که کارفرما ۴درصد حق بیمه را پرداخت نکرده باشد. کارگر با مراجعه به تأمین اجتماعی می تواند متوجه شود که کارفرما سهم سختی کار۴درصد را پرداخت کرده است یا خیر؟

به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، یکی از مشکلات کارگران عدم آگاهی آنها از عنوان شغلی در لیست بیمه است. چرا که اگر این عنوان درلیست بیمه دچار مشکل شود کارگران هنگام بازنشستگی با گرفتاری هایی روبرو خواهد شد.

با شنیدن واژه مشاغل سخت و زیان آور شاید تنها به یاد کارگرانی افتاده باشید که در شرایط سخت به کار خود ادامه می دهند، اما در بسیاری موارد جزئیات شغلی خود را نمی دانند.  مشاغل  شامل دو گروه مشاغل عادی و مشاغل سخت می باشد. مشاغل سخت و زیان آور، به مشاغلی گفته می شود که در آن ها عواملی چون عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و غیره از حالت استاندارد خارج شده و کارگر طی فعالیت مداوم از لحاظ جسمی و روحی آسیب جدی می بیند. طبیعتاً این آسیب نتایج ناخوشایندی خواهد داشت که منجر به بیماری و عوارض خطرناک خواهد شد.

اما اینکه چگونه متوجه شویم سختی کار به ما تعلق گرفته است؟ موضوعی دیگر است.

چگونه بفهمیم سختی کار داریم؟

در قوانین و مقررات مربوطه لیست مشاغل سختی کار در برخی موارد تعیین شده است. لیست مشاغل سختی کار موجود در قوانین بسیار محدود است و علاوه بر آن هزاران شغل در محیط کار واقعی وجود دارد. تکلیف مشاغلی که در لیست نیستند چیست؟ راه برای سایر مشاغل سختی کار بسته نیست بلکه در قانون برای این کار کمیته سخت و زیان آور تعیین شده است تا این مشاغل را بررسی کند.

سختی کار اصطلاحی است که در بین اغلب کارگران و کارکنان مطرح می شود.  منظور از سختی کار چیست و چگونه بفهمیم سختی کار داریم .

معیارهای اندازه گیری سختی کار در قوانین و مقررات

در قانون، کارهای سخت و زیان آور، کارهایی هستند که در آن ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر ازظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) در کارگر ایجاد می شود.

پس در متن قانون معیارهای تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل وجود عوامل فیزیکی مانند صدا، گرد و غبار و عوامل شیمیایی مانند بخارات مضر و عوامل بیولوژیکی مانند تماس با انواع باکتری ها و ویروس ها تعیین شده است.

در اغلب محیط های کار این عوامل وجود دارند و چنانچه شدت و مدت مواجهه با این عوامل بیشتر از حدود مجاز تعیین شده باشد به عنوان سخت و زیان آور شناخته می شوند.

مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند

لازم به ذکر است حتی با وجود بودن شغل در لیست مشاغل سخت و زیان آور بازهم نیاز است این مشاغل در کمیته سختی کار مطرح و تایید شوند.

در نتیجه این سوال که آیا شغل ما سختی کار دارد یا نه از قبل قابل تشخیص و پیش بینی نیست و باید پس از احراز شرایط سابقه در کمیته مربوطه مطرح و بررسی شود.

مریم زنده دل، کارشناس روابط کاردرباره اینکه چگونه متوجه شویم سختی کار به ما تعلق گرفته است؟ می گوید:اگر کارگر بخواهد متوجه سختی کار شود می تواند به شعبه تامین اجتماعی مربوطه مراجعه کند و ببیند که آیا سختی کار 4 درصد را کارفرما پرداخت کرده یا خیر.

وی ادامه داد:اگر عنوان شغلی کارگر در لیست بیمه درست قید شده باشد در واقع کارفرما سختی کار کارگر را پذیرفته اما اگر به عنوان مثال به جای جوشکار، کارگر ساده رد شده باشد به این معنی است که کارفرما نمی خواهد سختی کار را پرداخت کند.اگر چنین موضوعی برای کارگران پیش آمد باید مدارک و مستندات را به کمیته مشاغل سخت و زیان آور ارسال کنند تا به نوعی عنوان شغلی صحیح اثبات شود.

کارشناس روابط کار بیان کرد:لازم به ذکر است، عنوان شغلی در صلاحیت اداره کار قرار گرفته یعنی کارگران می توانند در اداره کار دادخواستی مربوط به عنوان شغلی تنظیم کنند.اگر در اداره کار عنوان شغلی احزار شود، سپس در مرحله بعد کارگر باید به کمیته مشاغل سخت و زیان آور مراجعه کند و همچنین در زمان بازنشستگی اگر کارفرما مبلغ 4 درصد را پرداخت نکرد، می توانند شخصاً این مبلغ را پرداخت و بعد از بازنشست شدن اقدام به طرح دعوی علیه کارفرمای خود کنند.

الف) شرایط بازنشستگی برای مردان :

1- داشتن 50سال سن و 30سال سابقه.

2-داشتن 60سال سن و 20سال سابقه.

3-داشتن 35سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

ب) شرایط بازنشستگی برای زنان :

1-داشتن 45سال سن و 30سال سابقه.

2-داشتن 55سال سن و 20سال سابقه.

3-داشتن 35سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

4- داشتن20 سال سابقه کار و 42سال سن، با 20روز حقوق بازنشسته می شوند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.