بازدید سایت : ۴۶۸۵۴
| کد خبر ۳۰۱۱۰۱
کپی شد

◄ عملکرد جنگنده چینی J-10C در نبردهای هوایی؛ جی-10 با موشک PL-15 جنگنده‌ های اسرائیلی را ساقط می کند؟

جنگنده چینی J-10C با موشک پیشرفته PL-15 تهدیدی برای جنگنده‌های نسل پنج مثل اف 35 است. در این گزارش به خرید آن توسط ایران، مزیت‌ها و ضعف‌ها و توانمندی‌اش در نبردهای هوایی می‌پردازیم.

عملکرد جنگنده چینی J-10C در نبردهای هوایی؛ جی-10 با موشک PL-15  جنگنده‌ های اسرائیلی را ساقط می کند؟
تین نیوز |
در سال های اخیر، تحولات در عرصه فناوری های دفاعی چین، به ویژه در حوزه هوافضا و نبردهای هوایی، توجه بسیاری از کشورها را به خود جلب کرده است. جنگنده J-10C که نسخه پیشرفته تری از J-10B به شمار می آید،
با بهره گیری از رادار آرایه فازی فعال (AESA)، سیستم های اویونیک پیشرفته و به ویژه موشک دوربرد PL-15، جایگاهی خاص در میان جنگنده های نسل 4.5 کسب کرده است. این جنگنده چینی در سال های اخیر به صادرات نیز راه یافته و ایران یکی از جدیدترین خریداران آن محسوب می شود.
در این گزارش، به بررسی عملکرد جنگی J-10C، قابلیت های موشک PL-15، مزایا و ضعف های احتمالی آن و تأثیر خرید این هواپیما بر توان هوایی ایران می پردازیم.
۱. خرید J-10C توسط ایران؛ آغاز فصل نوین در نوسازی نیروی هوایی
ایران پس از حدود دو دهه بلاتکلیفی در حوزه خرید جنگنده های پیشرفته، سرانجام در سال خرید  جنگنده J-10C از چین را نهایی کرد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که ناوگان هوایی نظامی کشور عمدتاً متشکل از جنگنده های قدیمی مانندF-4،  F-14، F-5، میگ-۲۹ و سوخو-۲۴ است که نگهداری آن ها با دشواری های فنی، کمبود قطعات یدکی و افت شدید توان رزمی همراه بوده است.
J-10C در مقایسه با گزینه هایی مانند سوخو-۳۵ یا JF-17 دارای مزیت هایی همچون هزینه کمتر، نگهداری ساده تر و در عین حال بهره گیری از فناوری های پیشرفته تر مانند رادار AESA است. ایران با این خرید به دنبال دستیابی به یک جنگنده با توان رهگیری مؤثر، قابلیت درگیری در نبردهای فراتر از برد دید (BVR) و توان عملیاتی در محیط جنگ الکترونیک بوده است.
به ویژه در معادلات منطقه ای و تقابل با رقبای مجهز به جنگنده های پیشرفته همچون F-15SA عربستان، رافال قطر، اف-35 امارات و اف-۱۶ پیشرفته اسرائیل، حضور J-10C می تواند به عنوان یک عامل بازدارنده و متوازن کننده عمل کند.
۲. توانمندی های جنگنده چینی J-10C؛ ترکیبی از فناوری مدرن و کارایی میدانی
J-10C یک جنگنده چینی چندمنظوره تک موتوره با طراحی ایرودینامیک مبتنی بر کانارد و ورودی هوای متغیر است که آن را برای نبردهای هوایی چابک می سازد. از جمله قابلیت های مهم این هواپیما می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رادار AESA: قلب تپنده این جنگنده رادار آرایه فازی فعال KLJ-7A است که توانایی رهگیری هم زمان بیش از ۱۵ هدف را دارد و می تواند در محیط جنگ الکترونیک عملکرد مناسبی داشته باشد.
اویونیک پیشرفته: کابین دیجیتال، نمایشگرهای چندکاره، کلاه خلبانی هوشمند و سیستم های هشدار پیشرفته، خلبان را قادر می سازد تا در شرایط پرتنش و درگیری های چندگانه تصمیم گیری سریع تری داشته باشد.
قدرت مانور بالا: با نسبت رانش به وزن مطلوب، طراحی بدنه آئرودینامیک و سامانه کنترل پرواز پیشرفته (Fly-by-Wire)، J-10C توانایی درگیری نزدیک و فرار از درگیری را داراست.
تسلیحات متنوع: توانایی حمل تسلیحات متعددی چون موشک های هوا به هوا PL-10 و PL-15، موشک های ضد کشتی YJ-91 و بمب های هدایت شونده باعث می شود این جنگنده در مأموریت های مختلف نقش آفرینی کند.
اما بدون شک، برگ برنده این جنگنده، موشک PL-15 است که در بخش بعدی به آن خواهیم پرداخت.
۳. موشک PL-15؛ تهدیدی برای جنگنده های رادارگریز
PL-15 یک موشک هوا به هوای فراتر از برد دید (BVR) با بردی بیش از ۲۰۰ کیلومتر است که چین آن را به عنوان رقیب مستقیم موشک AIM-120D آمریکایی معرفی کرده است. این موشک مجهز به موتور رم جت یا سوخت جامد طولانی سوز، سامانه هدایت راداری فعال (Active Radar Homing) و پیوند داده (Data Link) است که آن را در برابر اهداف چابک و حتی رادارگریز مؤثر می سازد.
جنگنده چینی
در رزمایش های مشترک نیروی هوایی چین و پاکستان (مانند رزمایش Shaheen)، جنگنده های J-10C با شلیک PL-15 توانسته اند در شبیه سازی ها اهدافی چون جنگنده های نسل پنجم را در بردهای بالا رهگیری کنند. گرچه هیچ گونه سند رسمی از ساقط شدن جنگنده های آمریکایی یا غربی توسط PL-15 در نبرد واقعی منتشر نشده، اما کارشناسان نظامی از قابلیت بسیار بالای آن در مقایسه با دیگر موشک های موجود در آسیا یاد می کنند.
برای ایران، در اختیار داشتن PL-15 یعنی توان ضربه زدن به اهدافی که در فاصله بسیار دور (خارج از برد پاسخ موشک های دفاعی) پرواز می کنند؛ مانند جنگنده های گشت هوایی یا سوخت رسان دشمن.
۴. نقاط ضعف J-10C و چالش های پیش روی ایران
اگرچه J-10C از نظر فناوری در سطح بالایی قرار دارد، اما این جنگنده چینی نیز خالی از ضعف نیست:
تک موتوره بودن: این ویژگی باعث می شود در صورت آسیب به موتور در عملیات، شانس بقا و بازگشت کاهش یابد؛ درحالی که جنگنده های دو موتوره مانند سوخو-۳۵ یا F-15 چنین ریسکی ندارند.
برد عملیاتی محدود: شعاع رزمی J-10C حدود ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ کیلومتر است و بدون تانکر سوخت رسان نمی تواند مأموریت های طولانی در عمق خاک دشمن انجام دهد. با توجه به کمبود هواپیماهای سوخت رسان در ناوگان ایران، این مسئله یک چالش محسوب می شود.
وابستگی لجستیکی به چین: آموزش خلبان، تأمین قطعات یدکی، نگهداری تخصصی و ارتقاء نرم افزاری، همگی نیازمند همکاری مستمر با چین هستند و در شرایط تحریمی، ممکن است با تأخیر یا مشکل مواجه شوند.
نیاز به هماهنگی تاکتیکی: تاکتیک های پروازی، سامانه های کنترل فرماندهی و ادغام با دیگر اجزای پدافند هوایی ایران باید متناسب با توان J-10C بازطراحی شود و این نیازمند زمان، آموزش و تجربه میدانی است.
 آیا جنگنده چینی J-10C معادلات هوایی منطقه را تغییر خواهد داد؟
با در اختیار داشتن J-10C و موشک PL-15، نیروی هوایی ایران به ابزار جدید و مؤثری برای دفاع هوایی و بازدارندگی منطقه ای مجهز شده است. این ترکیب اگرچه به تنهایی نمی تواند برتری هوایی کامل را برای ایران فراهم آورد، اما در صورت استفاده صحیح و هماهنگ، می تواند تهدیدات هوایی دشمن را در بردهای بالا دفع کرده و پدافند عمقی مؤثرتری ایجاد کند.
انتهای پیام
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید تین نیوز، تا ۲۴ ساعت بعد منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.
  • در نوشتن نظرات، لطفا بعد از هر کلمه، یک فاصله خالی بگذارید.
  • در انتقال تخلفات دستگاه‌ها، موارد تخلف را با ضمیمه نمودن اسناد تخلف به آدرس info@tinn.ir ارسال نمایید تا امکان پیگیری بصورت مستند فراهم شود.

  • ناشناس پاسخ

    جنگنده چینی J10 بخرید هر چی میتونید بخرید موشکای پیشرفته و مدرن اگر دستمون خالی باشه اینا لشکرکشی میکنن برای غارت این آب و خاک در بی رحمی هم دومی نذارن

  • بهنام گوهری پاسخ

    توراخدا یارانه ما مردم رو قطع کنید هزینه بذاریدبهترین مدل جنگنده رو بخرید تیز پروازان ماهم برن دوردور سر اسرائیل بخدا به غیرتمون بر خورده اومدن رو حریم ما آقایان مسئول بخاطر کشورمون بخرید

    • شاهین

      از جیب خودت مایع بزار نه از جیب ملت

    • شاهین

      شاید با خرید این جنگنده بتونیم با اف ۱۶ اف ۱۵ این و مقایسه کنیم ولی نمیتونیم با اف ۳۵ مقایسه کنیم سوخو ۳۵ خیلی از این بهتر ولی روسا به ما جنگنده نمیدن این جنگنده در مقابل جنگنده های نسل ۵ نمیتونه بهمون هیچ کمکی کنه

  • حسین خوانساری پاسخ

    این همه بودجه گذاشتید برای تولید موشک ، این همه بودجه تو بخش های دیگه هدر دادید اما بودجه درستی برای نیروی هوایی اختصاص ندادید ، اگر بعد از پایان جنگ عراق ، به متخصصان داخلی اعتماد میکردید و بودجه معقولی براشون در نظر می گرفتید هیچوقت میگ ۲۹ و f14 های ما به این وضعیت اسفناکی دچار نمیشدن ، کشورهای قدرتمند هنوز دارن ازf16 f15 استفاده میکنند که هم سن تامکت هستند اما چندین بار در تمام قسمتها به روز رسانی شدند همین الان f14 در آمادگی کامل باشه و به رادار و کابین دیجیتال ارتقا پیدا کنه در دست خلبان ماهر هنوز هم برای تمام جنگنده ها حکم یک شکارچی رو داره

  • فریبرز پاسخ

    روزی میگ 29در اسمان این کشور جولان میداد، ده ها جنگنده صدام هموطنانمان را اواره کوه و بیابان کرده بود. گریه میکردم. اسمان ایلام و مردم اواره کرمانشاه و. ارزو داشتم موشکی شوم به جنگنده ای اصابت کنم روزی دراسمان قصرشیرین فانتوم ایرانی پس از اجرای عملیات در تعقیب دو جنگنده صدام مشاهده کردم که با تاکتیک از دست انان فرار کرد گریه کردم گریه کردم، موشک های صدام از خانقین نفت خانه جلوی چشمم به نام ساروخ عباس، حسین و... به طرف شهرهایمان شلیک میشد مردم بی پناه...

  • رسام پاسخ

    نزدیک به پنجاه سال حاکمان {....} فقط بلوف زدند و به فکر امنیت کشور عزیزم ایران نبودند حالا که جنگ شد دیدیم که چگونه تحقیر شدیم اونم توسط اسرائیل قاصب بد رفتاری با مردم معترض کشتار مردم در خیابان و اعدامهای نا حق و هزاران زندانی عقیدتی و معترض شکافهای عظیمی بین مردم و حاکمیت ایجاد شد و این شد که بیشترین ضربه را از داخل خوردیم و قابل جبران نخواهد بود

  • اسماعیل پاسخ

    ما جنگنده حالیمون نیست پشت رهبری هستیم دستور بدن پیاده تا قدس میریم شهادت افتخار میدونیم وسلام میخوان بمب اتم بسازن نسازند به حکم رهبریم

  • ناشناس پاسخ

    چرا فقط j10.باید j35.سیستم جنگ الکترونیک. وپدافن جدید با اواکس بگیریم

  • قدرت طهماسبی پاسخ

    ما به انواع مختلف جنگنده نسل جدید نیازمندیم تا غرش موتور و موشک های آنها لرزه بر اندام دشمنان ایران بیندازند

  • روژان پاسخ

    تو رو به قرآن با روحیه ی این مردم بازی نکنید،اگر می تونید بخرید که انقدر خالی نباشه آسمون کشورمون که این حروم زاده ها انقدر راحت نیاین تجاوز کنن ب خاک مملکتمون، هی نیای تحلیل کنین

  • افشین پاسخ

    هیچ گزینه ای غیر ساخت بمب هسته وجود نداره..اول اینکه خرید یک پرنده به تنهایی کافی نیست نیاز به آواکس و رادارهای پیشرفته هست..بلفرض با بودجه ای که معلوم نیست از کجا میخواد تامین بشه..خرید ها انجام بشه اولا از دریافت تا آموزش و اسقرار سالها
    زمان میبره با این دشمنی ها فرصت چندانی باقی نمونده..دوما در نهایت هم این تجهیزات بومی نیستند و هزینه بروز نگهداشتن و تامین تسلیحات کمر اقتصاد رو می شکنه بخصوص که ما تحریم هستیم
    سوما در نهایت معلوم نیست در برابر f35 و f22 و b2
    بازدارندگی کافی داشته باشند..

  • افشین پاسخ

    کشور ما صدها میلیارد دلار خرج غنی سازی کرده...الان ۴۰۰ کیلو اورانیوم ۶۰ درصد داره...در عرض چند ماه میتونه فرار هسته ای اتفاق بیافته و غنی سازی رو به مرز ۹۰ درصد برسونه..و ۹ بمب هسته ای بسازه
    باز مایش اولین بمب هسته ای و تهدید ۸ بمب دیگر
    ساید جنگ فوری از کشور دور میشه..چون ما در خاورمیانه هستیم و جنگ هسته ای در این منطقه یعنی فاجعه جهانی پس الکل پول مملکت رو برای j10
    چینی هدر ندید..و با جون مردم بازی نکنید
    منتظر روس و چین باشید مرگ رو به چشم خواهید دید.

    • ناشناس

      هرچه خرج غنی سازی شود هیچ نقشی ندارد. پول هدر دادن است

  • حمید پاسخ

    ایران باید توان پدافندی خود را فوقالعاده بالا ببرد و هزینه های درستی انجام بدهد تا بتواند پدافند هوایی پرنده های رادار گریز را بزند، دوم اینکه همکاری نظامی خود را با روسیه و چین منوط به گرفتن جنگنده های سطح بالا و درجه یک بکند یا اینکه چرخش صددرصدی بسوی آمریکا، این تفکر چرخش باعث می‌شود که روسیه و چین فورا برای تجهیز و بروز کردن نیروی هوایی ایران اقدام کنند و بروز ترین جنگنده‌های خود را به ایران بدهند.اگر ایران آسمان خودش را بیمه نکند مطمئنا شکست سختی از همین اسرائیل کوچک انگشتانه ای می‌خورد.

  • M پاسخ

    خوده چینی‌ها می گویند نمی تواند با F35 مقابله کند ولی ما می گوییم F35 رانابود می کند

  • Jamaĺ پاسخ

    تاحالا که حرف سوخو۳۵ بود از این به بعد جی ۱۰ ،این چینی ها اصلا قابل اعتماد نیستند j10 چینی با کمک اسرائیل ساخته شده، اونوقت چینی ها اون را به ما می دهند که با اسرائیل بجنگیم،چین سلاح به ما نخواهد داد

  • مسعود پژوهش پاسخ

    ببینید دوستان اینقدر ضعف نشون ندید درسته که باید جنگنده جدید داشته باشیم ولی هیچ قدرتی جنگنده جدید به ما نمیده در حال حاضر... چون که منافع کشوری مثل چین بهش این اجازه رو نمیده به ما جنگنده بده... به رهبری اعتماد کامل داشته باشید بهترین دفاع حمله سهمگین هستش انشاءالله به زودی به جنگنده های جدید و بومی هم دست پیدا میکنیم مطمئن باشید... عرض کردم توکل به خدا و اعتماد به رهبری .. .. ما هنوز 10 درصد توان خودمون رو نشان دادیم... ولی دشمن تمام توان خودشو رو کرد ولی چه شد.. درسته که عزیرانی از دست دادیم ولی در نهایت جبهه حق پیروزه انشاءالله.

  • نیما پاسخ

    برای داشتن نیروی هوایی موثر ، ابتدا ما باید چالش های مشخصی را حل کنیم شامل ۱ . نفوذ ، در مدل جنگی که حداقل ۱ دهس شروع شده و ما به آن توجه نکردیم جنگنده را روی زمین و توسط ریزپرنده های قاچاق شده یا ساخته شده در فاصله نزدیک آن می زنند ما پس از حوادث اخیر تازه وارد حوزه قانون گذاری در این حوزه شدیم ! تازه متوجه شدیم که حضور میلیونی اتباع غیرمجاز ، چه آثاری بر امنیت ملی دارد ! هنوز مسائلی مثل قاچاق ، کوله بری ، ته لنجی و ... را حل نکردیم و نهایتا طی جنگ اخیر متوجه ارزش سامانه هایی مثل مجید شدیم که امثال من غیرنظامی قبلا اهمیت آن را گفته بودیم چون متوجه تغییر جنس جنگ شده بودیم بقیه کامنت دوم

  • نیما پاسخ

    خصوصا بعد آن حمله اوکراینی ها به فرودگاه روسی در عمق خاک روسیه ، یعنی شما ابتدا باید بتوانی امنیت داخل کشورت و امنیت فرودگاه هایت را حفظ کنی بعد جنگنده بخری خصوصا در پهنه وسیع این مملکت ۲ . حالا مسائل کهنه و مهمی که اشاره شد را برطرف کردی فکری بحال اقتصاد کشور بکنی که بتواند پشت بخش نظامی را پرکند چون در شرایط فعلی ، خود آمریکا بخواهد اف ۳۵ به ما بفروشد ما توانایی خرید و سایر مباحث را نداریم ضمن اینکه به سبدی از خرید شکاری رهگیرها ، بمب افکن ها ، اواکس ها ، سوخت رسان ها و حتی سامانه های پدافندی نیاز داریم . ابتدا فکری به حال نفوذ کنید که مشخصا در سطوح بالاست .

    • م

      هر چقدر لازمه جنگنده و راداره بی ۲ بخرید پدافند بروز و مجهز کنید تا این حرامی ها فکر نگاه کردن طرف ایران نباشن خداوکیلی بمب اتم نهایی کنید تولید کنید تا خیالشون راحت بشه مثل پاکستان هیچکس فکر جنگ باهاش نیست مثل کره شمالی. در ضمن فکر ترور نتانیاهو. الهام الیوف حرام زاده و خود ترامپ باشید برا ۳۰ سال دیگه کشور بیمه میشه به امید خدا.

  • رضا پاسخ

    حالمون بده داداش اوناباجنگنده اومدن زدن ورفتن اصلا راه نداره...هرکاری لازمه بکنی دیگه ازاین غلطا به سرشون نزنه...

  • مهدی پاسخ

    با سلام
    گول این تبلیغات رو نخورید
    خرید و فعال کردن جنگنده اونهم جنگنده پیشرفته نسل ۴/۵ کلی زمان لازم داره
    از آموزش خلبان و تکنیسین گرفته تا واردکردن و نصب تجهیزات پشتیبانی زمینی و حتی اختصاص یک فاز پالایشگاهی برای تولید سوخت مخصوص این جنگنده ها
    تازه اگه بودجه اونها کاملا آماده باشه
    اگه دقت کنید ما حتی هنوز نتونستیم پدافند اس۴۰۰ رو بطور کامل تحویل بگیریم
    فکر نکنید چین و روسیه عاشق روی ماه ما هستند
    ما باید براشون منفعت داشته باشیم
    فعلا هم نفت ارزان و تولید پهپادهای مورد نیازشون توی ایران منفعت اونهاست
    باید توجه کنید که ما تحریم هستیم
    و هر کشوری هم که به ما کمک کنه تحریم میشه
    بای عاقلانه نظرداد

  • ناشناس پاسخ

    این همه بلوف موشک و فلان و‌بهمان میکردم شد این ..باید خون گریه کرد برای این همه دزدی و اختلاس که از این مردم نازنین بردن برای آقازاده هاشون و اتلاف پول مالیات و نفتمون برای ایدئولوژی پوچ و مرگبارشون..لعنت بر حکومتی که برای مردمش بد خواست..هرچند مردم شبیه حکومت خودشون میشن...بر ماست که بر ماست.‌وقتی تو محرم سکس پارتی و‌ سکس شو میبینیم تو خیابونا و حکومت فکر می‌کنه مردم برای ایدیولوژی جمهوری اسلامی تو خیابونا هستن همینیم تا اخر

  • امید پاسخ

    تنها در دوحالت کشور قوی میشه اول؛بفکرمعیشت مردم باشن واقتصاد رو قوی کنن که مردم منسجم ویکپارچه پشت مسئولین باشن ودوم اینکه بفکر روشهای نوین جنگی وهوش مصنوعی و جنگنده های نسل پنجم وپهپادهای جدید باشن ،همین

  • شهاب پاسخ

    .... تو سرتون اول از سوخو تعریف میکردین حالا نوبت جی ده پس خودتون چه اها شما راستی بی عرضه هستید

  • علیرضا پاسخ

    بعضی‌ها میگن بمب اتمی!! بمب اتمی رو با تیر و کمان که نمیشه شلیک کرد.. کشورهایی که بمب اتمی دارند هواپیمای جنگنده درست و حسابی هم دارند

  • مرتضی پاسخ

    یه پیشنهاد قشنگی دارم برای قوی شدن مملکتمون

  • ناشناس پاسخ

    اینکار باید زودتر انجام میشد...
    خرید و بکارگیری جنگنده J10 سالها طول میکشد... و تا آن زمان آسمان ایران تحت کنترل رژیم غاصب باقی میماند... در اولین فرصت سیستم پدافند کشور را دریابید و به موازات آن خرید جنگنده.
    پاینده ایران عزیز.

  • ناشناس پاسخ

    حالا فهمیدیم فتحعلی شاه بد بخت مفت خاک نداد فقط دستش خالی بود به فرانسه و انگلیس واسه تسلیحات رو زد مثل الان ما که هیچ کشوری حاضر نیست بهمون جنگنده بفروشه ...شک نکنید اگه دنیای الان مثل دوره قاجار هرکی هرکی بود خاک هم میدادیم همونطوری که ۱۲ روز آسمونو دادیم بهشون تنها راه این مملکت اینه سیاست خارجیشو تغییر بده و تنش و بزاره کنار بعدشم بچسبه به دانشمندا و صنعت گرای کشور خودمون شک نکنید جنگنده هم میتونیم بسازیم مثل پاکستان هند یا ترکیه ب شرطی که مملکت تحریم نباشه

  • ارش پاسخ

    درسته توان موشکی داریم ولی درمقابل موشک وهواپیمای دشمنان هیچی نداریم باید سامانه های قوی ضدموشکی وهواپیما درسطح بسیاربالا بخرند فقط داشتن موشک کافی نیس چراباید اسراییل راحت بیاد روی اسمان کشورمان مسولین بجای حیف بیت المال درجاهای بیهوده بفکرتقویت بنیه دفاعی ونظامی کشورباشندتا هیچکس حتی فکرتجاوزهم بسرش نزنه باشعاردادن دشمن ضعیف نمیشه درعمل باید به اسراییل ضربه میزدند

  • رامین صفایی پاسخ

    جنگنده های چینی که توانایی رقابت
    با جنگنده های امریکایی را ندارند
    حتی مش حسن هم می تواند جنگنده چینی را
    با تیر و کمان ساقط کند .