دومین همکاری راه آهن با بخش خصوصی برای نوسازی و بازسازی ناوگان ریلی
دومین همکاری راه آهن با بخش خصوصی برای نوسازی و بازسازی ناوگان ریلی در حالی این هفته کلید خورد که نویدبخش افزایش ۱۵ درصدی ظرفیت صندلی ها، ارتقای کیفیت سفرهای ریلی و رضایت بیشتر مسافران است.

دومین همکاری راه آهن با بخش خصوصی برای نوسازی و بازسازی ناوگان ریلی در حالی این هفته کلید خورد که نویدبخش افزایش ۱۵ درصدی ظرفیت صندلی ها، ارتقای کیفیت سفرهای ریلی و رضایت بیشتر مسافران است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار سال ۱۴۰۴ را «سرمایه گذاری برای تولید» اعلام کردند؛ شعاری که نشان از اهمیت ویژه ی تقویت بخش تولید و نقش سرمایه گذاری در بهبود وضعیت اقتصادی کشور دارد. در این راستا شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد با همکاری و جلب مشارکت بخش خصوصی در راستای نوسازی و بازسازی ناوگان ریلی کشور گام بردارد.
در واپسین روز از فروردین ماه امسال بود که تفاهم نامه سرمایه گذاری در صنعت حمل و نقل ریلی کشور به ارزش ۷۵۰ میلیون دلار با حضور وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل راه آهن، سرمایه گذاران بخش خصوصی و فعالان حوزه ریلی به امضا رسید.
طبق تفاهم شرکت راه آهن با دو شرکت بخش خصوصی فعال در حوزه ریلی، خرید ۶۰۰ دستگاه واگن باری مخزن دار، ۳۰۰ دستگاه واگن مسافری خودکشش دیزلی (DMU) و ۵۰ دستگاه لکوموتیو، همچنین تامین و خرید ۶۵۰ دستگاه واگن باری فله بر برنامه ریزی شد.
اکنون و پس از گذشت چند ماه از امضای این تفاهم نامه، مسئولان راه آهن از اضافه شدن ۱۰۰ دستگاه واگن ریلی مخزن دار به شبکه ریلی کشور خبر می دهند. تاکنون ۱۰۰ دستگاه واگن باری (از مجموع ۶۰۰ دستگاه واگن مخزن دار) وارد شبکه ریلی شده است. این واگن ها در ترانزیت بارهای نفتی از اقلیم کردستان عراق به سمت افغانستان در حال فعالیت است و مسئولان راه آهن امیدوارند ماهانه بین ۴۰ تا ۵۰ دستگاه واگن به شبکه ریلی اضافه شود. در بخش واگن های مسافری نیز قرارداد با طرف چینی منعقد شده و مسائل مالی و فنی آنها حل و فصل شده است.
روز یکشنبه (۲۹ تیرماه ۱۴۰۴) نیز در مراسمی با حضور «فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی، تفاهم نامه های سرمایه گذاری در پروژه های نوسازی و بازسازی ناوگان مسافری کشور به ارزش بیش از ۸.۸ همت به امضا رسید.
این پروژه ها شامل خرید ۱۳۰ دستگاه واگن مسافری نو و نوسازی و بازسازی ۱۴۰ دستگاه واگن مسافری فرسوده است که در مجموع به ارزش حدود هشت هزار و ۸۲۰ میلیارد تومان اجرا خواهند شد و علاوه بر نوسازی ناوگان مسافری و افزایش ظرفیت حمل ونقل در مسیرهای پرتردد داخلی و بین المللی، موجب ارتقای کیفیت سفرهای ریلی و رضایت بیشتر مسافران خواهد شد.
افزایش حدود ۱۵ درصدی ظرفیت صندلی های موجود صنعت ریلی کشور
برپایه این گزارش، اصلاحات در نظام قیمت گذاری، فراهم آوری مشوق های حمایتی برای بخش خصوصی و اجرای برنامه های اختصاصی همچون پرداخت صرفه جویی سوخت در قالب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و اعطای تسهیلات کم بهره از طریق تبصره ۱۸ قانون بودجه، از جمله اقدامات ویژه ای است که شرکت راه آهن در جهت بهبود فضای کسب وکار در این عرصه انجام داده است.
به گزارش ایرنا، در برنامه هفتم پیشرفت اهداف کمّی روشنی برای بخش ریلی در نظر گرفته شده است که از جمله، افزایش سهم حمل و نقل ریلی به ۳۰ درصد و افزایش سهم آن در ترانزیت به سالیانه ۴۰ میلیون تن قابل اشاره است.
دستیابی به این اهداف مستلزم تدوین برنامه ای جامع در این حوزه است، به طوری که امروز برای جذب ۶.۴ میلیارد دلار معادل ۴۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت ریلی برنامه ریزی شده است که ۷۷ درصد آن در بخش ناوگان و ۲۳ درصد در بخش زیربنایی خواهد بود.
در این راستا، نسبت به تدوین چند بسته مشوق سرمایه گذاری در صنعت حمل و نقل ریلی اقدام شده است که شامل بسته افزایش بازدهی سرمایه گذاری، بسته تامین مالی سرمایه گذاری و بسته مدیریت ریسک سرمایه گذاری است. با این وجود مهم ترین مشوق، موضوع «یارانه صرفه جویی در مصرف سوخت» است که موتور سرمایه گذاری در بخش ریلی محسوب می شود.