موج مهاجرت افغان ها از چابهار به مرکز کشور
شاهد انعقاد قراردادهای محرمانه و زیرزمینی افغان ها برای اجاره مسکن هستیم به طوری که قرارداد اجاره خانه به نام یک ایرانی ثبت می شود اما افغان ها در آن خانه ساکن می شود و اجاره بها را می پردازند.
دبیر اتحادیه مشاوران املاک زاهدان گفت: شاهد انعقاد قراردادهای محرمانه و زیرزمینی افغان ها برای اجاره مسکن هستیم به طوری که قرارداد اجاره خانه به نام یک ایرانی ثبت می شود اما افغان ها در آن خانه ساکن می شود و اجاره بها را می پردازند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، مجید کوچ رضایی، دبیر اتحادیه مشاوران املاک زاهدان درباره فروش املاک و اراضی به اتباع افغان به ویژه در منطقه چابهار اظهار داشت: خرید و فروش املاک و مستغلات برای اتباع افغان و هر اتباع خارجی ممنوع است و انجام نمی شود. اگر هر معامله ای انجام شود فاقد ارزش است و ثبت نمی شود.
کوچ رضایی تاکید کرد: اگر هم افغان ها معامله ای انجام دادند این معامله به نام یک ایرانی انجام و سند آن به نام ایرانی ثبت شده است چراکه نه دفترخانه و نه مشاوران املاک، سند رسمی و قطعی را به نام یک اتباع خارجی ثبت نمی کنند.
وی با اشاره به خرید اراضی و املاک از سوی افغان ها از طریق ثبت شرکت بازرگانی و تجاری گفت: اتباع خارجی به راحتی امکان ثبت شرکت ندارند و فقط تاجران می توانند شرکت ثبت کنند که آن تاجر هم احراز هویت و شرایط می شود و هر اتباع افغان نمی تواند به عنوان تاجر، شرکت ثبت کند. در شرایطی که یک افغان جزو تاجران و سرمایه گذاران نباشد و با افزایش سخت گیری ها امکان دریافت اقامت در استان مرزی را نگیرد، قطعا نمی تواند شرکتی هم ثبت کند.
کوچ رضایی با بیان اینکه افغان هایی که تقاضای اجاره مسکن را دارند باید پروسه قانونی آن را طی کنند، ادامه داد: افغان ها چناچه پاسپورت و مجوز اقامت داشته باشند، اداره امور اتباع خارجی به آنها مجوز اجاره می دهد و این افراد به طور قانونی با مجوزی که از اداره امور اتباع دارند می توانند به مشاوران املاک مراجعه و قرارداد اجاره را برای مدت زمان مشخص شده در مجوز اداره امور اتباع خارجی، منعقد کنند.
وی با اشاره به قراردادهای زیرزمینی و با واسطه مهاجرهای غیرقانونی افغان، افزود: اما به غیر از این روال قانونی شاهد انعقاد قراردادهای محرمانه و زیرزمینی افغان ها برای اجاره مسکن هستیم به طوری که قرارداد اجاره خانه به نام یک ایرانی ثبت می شود اما افغان ها در آن خانه ساکن می شود و اجاره بها را می پردازند. معمولا افغان ها با ایرانی ها رابطه رفاقت برقرار می کنند و به نام آنها می توانند خانه اجاره کنند. البته این فقط شامل املاک مسکونی نمی شود و از این طریق املاک تجاری و اداری هم اجاره می کنند.
دبیر اتحادیه مشاوران املاک زاهدان با تاکید بر اینکه مسیر عبور افغان ها به کشورمان از چابهار است و به همین دلیل اقامت آنها در چابهار هم کوتاه مدت است و اگر اقامتی هم دارند، غیرقانونی است، گفت: اکثر افغان هایی که وارد سیستان و بلوچستان می شوند در این استان و شهرهای آن ماندگار نیستند و بلافاصله از این استان مرزی به مرکز کشور مهاجرت می کنند، افغان هایی که اقامت بلندمدت در شهرهای این استان به ویژه چابهار دارند، خانه اجاره می کنند. اما در حال حاضر شاهد خروج افغان ها از استان سیستان و بلوچستان و اقامت آنها در استان های مرکزی کشور هستیم.
وی ادامه داد: اما تاجران افغان در چابهار ماندگار هستند و با دریافت مجوز اقامت در مناطق بالاشهر چابهار ملک اجاره می کنند، اما این دسته از افغان ها هم امکان خرید ملک و زمین را ندارند و سندی به نام آنها ثبت نمی شود.