◄ تلاش بی وقفه راهداری برای کاهش مرگ و میر جاده ای/ تداوم شناسایی و اصلاح نقاط پرتصادف
بر اساس گفته های مدیرکل دفتر نگهداری علائم، تجهیزات و توسعه ایمنی راه، این روند مبتنی بر شاخص های علمی و با تکیه بر آمار ارائه شده توسط پلیس راه انجام می شود و شناسایی و رفع نقاط حادثه خیز به صورت پیوسته و با اولویت بندی جدی ادامه دارد.

با وجود محدودیت های مالی و تحقق نیافتن کامل وعده های دولتی، سازمان راهداری کشور توانسته تا امروز بخش عمده ای از نقاط پرتصادف شناسایی شده در جاده های کشور را اصلاح کند.
به گزارش تین نیوز ، بر اساس گفته های مدیرکل دفتر نگهداری علائم، تجهیزات و توسعه ایمنی راه، این روند مبتنی بر شاخص های علمی و با تکیه بر آمار ارائه شده توسط پلیس راه انجام می شود و شناسایی و رفع نقاط حادثه خیز به صورت پیوسته و با اولویت بندی جدی ادامه دارد.
ایمنی جاده ها همواره یکی از مسائل مهم و مورد توجه در کشور بوده است؛ موضوعی که حفظ جان مردم و ارتقای کیفیت حمل ونقل را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به آمار بالای تصادفات و شناسایی نقاط حادثه خیز، اصلاح و ایمن سازی این نقاط در دستور کار سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای قرار گرفته است.
بر اساس آخرین گزارش ها، طی سال های ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۰ تعداد ۸۸۷ نقطه پرتصادف در کشور شناسایی و در اسفند سال ۱۴۰۱ توسط کمیسیون ایمنی راه های کشور ابلاغ گردید که تاکنون ۷۵۹ نقطه اصلاح شده و ۱۲۸ نقطه باقی مانده است؛ نقاطی که اصلاح آنها نیازمند اعتبارات کلان و توجه ویژه دولت و نهادهای ذیربط است.با وجود وعده اختصاص ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار برای ایمن سازی، فقط بخش ناچیزی از این منابع تامین شده و بخش اعظمی از پروژه ها با همت و منابع داخلی سازمان راهداری به پیش رفته است. ضمن اینکه فرآیند شناسایی نقاط پرتصادف جدید نیز برای سال های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ آغاز شده و به نظر می رسد رفع این نقاط، اعتبارات بیشتری را می طلبد.
دفتر نگهداری علائم، تجهیزات و توسعه ایمنی راه نیز به عنوان یکی از زیرمجموعه های اصلی سازمان راهداری، نقش کلیدی در طراحی، نگهداری و بهبود مستمر زیرساخت های ایمنی راه ها ایفا می کند. برای بررسی آخرین وضعیت شناسایی و حذف نقاط پرتصادف جاده ای، به گفتگو با محمد راشد مدرس گرجی، مدیرکل این دفتر نشسته ایم که مشروح آن در ادامه می آید.
فرآیند انتخاب و شناسایی نقاط پرتصادف برای اصلاح بر اساس چه معیارهایی انجام می شود؟
انتخاب نقاط پرتصادف بر اساس دستورالعمل مصوب کمیسیون ایمنی راه های کشور صورت می گیرد. طبق این دستورالعمل، آمار تصادفات سه سال گذشته که پلیس راه در اختیارمان می گذارد، برابر دستورالعمل موجود بررسی و نقاط پرتصادف شناسایی می شود. تصادفات جرحی و فوتی در این فرایند امتیازدارند، اما تصادف صرفاً خسارتی (بدون جرح و فوت) لحاظ نمی شود. این رویکرد به شرحی که گفته شد واکنشی است، یعنی بر اساس تصادفات رخ داده، نقاط پرتصادف تعیین و اصلاح می شوند.

آیا منظور از نقاط پرتصادف تنها نقاطی است که تعداد تلفات بالایی دارند یا فراوانی وقوع نیز ملاک است؟
در این فرمول، فراوانی وقوع تصادف، اعم از منجر به فوت یا جرح، اهمیت بسزایی دارد.
بیشتر بخوانید:
دریافت کمیسیون های غیرقانونی از رانندگان کامیون/ گاهی نصف کرایه بارنامه به رانندگان پرداخت می شود
صنف رانندگان کامیون در انتظار بازنشستگی زودهنگام؛ شغلی که سخت و زیان آوری آن انکار می شود!
پس صرفاً تصادفات خسارتی در این فرآیند مؤثر نیست؟
بله، دقیقاً. تصادفات خسارتی که منجر به جرح یا فوت نشده باشند، طبق این دستورالعمل محاسبه نمی شوند؛ زیرا غالباً اطلاعات این قبیل تصادفات، چه به لحاظ ثبت آماری و چه به لحاظ عمق موضوع، قابل استناد کامل نیست. تصادفات خسارتی اغلب بدون نیاز به کروکی و بدون گزارش به نهادهای مسئول حل وفصل می شوند و بسیاری مواقع در آمار رسمی نمی آیند. اما تصادفات جرحی و فوتی، به صورت دقیق ثبت و در فرمول انتخاب نقاط تاثیرگذار هستند.
از چه منبعی این اطلاعات را دریافت می کنید و روند تصویب آن چگونه است؟
آمار تصادفات توسط پلیس راه کشور به سازمان راهداری ارائه می شود تا ما بر مبنای دستورالعمل مصوب کمیسیون ایمنی راه ها، پردازش و تحلیل را انجام دهیم. در اسفند ۱۴۰۱ طبق همین فرمول، مشخص شد که ۸۸۷ نقطه پرتصادف در کشور داریم و مقرر شد که طی بازه زمانی دو ساله، یعنی تا پایان سال مالی ۱۴۰۳ (پایان شهریور ۱۴۰۴) البته بشرط تامین منابع این نقاط حذف و اصلاح شوند. البته همانگونه که اشاره شد نقاط پرتصادف هرگز به صفر نخواهد رسید، زیرا با گذشت زمان و تغییر تردد و شرایط، نقاط جدید شناسایی می گردند و فرآیند پیوسته ادامه دارد.
از این ۸۸۷ نقطه تاکنون چند مورد اصلاح شده و اصلاح ۶۴ نقطه اخیرشامل چه مواردی است؟تا پایان خرداد ۱۴۰۴ از مجموع ۸۸۷ نقطه، ۷۵۹ نقطه اصلاح شده و ۱۲۸ نقطه باقی مانده است.
درباره ۶۴ نقطه ذکرشده در عملکرد سال ۱۴۰۴، تنها ۱۱ نقطه آنها جزو نقاط مصوب کمیسیون ایمنی راه ها بوده و مابقی پروژه هایی هستند که خارج از لیست مصوب، ولی به تشخیص کارشناسی، به عنوان نقاط مستعد حادثه در استان ها و طی بازدیدهای میدانی همکاران ادارات کل راهداری شناسایی و اصلاح شده اند.
برنامه جدید سازمان راهداری در خصوص شناسایی و اصلاح نقاط پرتصادف چگونه خواهد بود؟
از حدود دو ماه پیش در دبیرخانه کمیسیون ایمنی راه ها جلسه ای برگزار شد و مقرر گردید که پلیس راه، آمار سه ساله ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ را مانند دوره قبل، به سازمان راهداری ارائه دهد تا پس از پردازش بر اساس دستورالعمل موجود، فهرست جدید نقاط پرتصادف استخراج شود. هدف ما این است که نهایتاً تا پایان نیمه اول امسال (پایان شهریور) این اطلاعات نهایی شده و نقاط جدید ابلاغ شود؛ سپس پروژه های اصلاح طبق برنامه و متناسب با تأمین منابع مالی، آغاز خواهد شد.

آیا این فرآیند نیازمند تأمین منابع مالی خاصی است و آیا تاکنون وعده های دولت در این زمینه عملیاتی شده است؟
در دوره قبل، برای نخستین بار فرآیند اصلاح نقاط پرتصادف بر مبنای یک برنامه مدون و منسجم پیش رفت و بخش قابل توجهی از اهداف، حتی با وجود کمبود منابع و با اتکا به منابع داخلی سازمان اجرا شد. هرچند هنوز قسمت عمده ای از اعتبارات وعده داده شده به سازمان راهداری دریافت نشده و مطالبات باقی مانده است، اما ما اجرای پروژه های باقی مانده را متوقف نکرده ایم و آن ۱۲۸ نقطه هم با همین رویکرد در حال پیگیری است.
روند شناسایی و اصلاح نقاط پرتصادف تداوم خواهد یافت؟این روند هرگز متوقف نخواهد شد. به طور مستمر، براساس آمار پلیس راه و تحلیل های جدید، نقاط حادثه خیز در کشور شناسایی، اولویت بندی و اصلاح می شوند و این چرخه با هدف ارتقاء ایمنی راه ها ادامه خواهد داشت.