بازدید سایت : ۹۷۰۰۴

چه کسانی از تشدید تنش میان ایران و افغانستان سود می برند؟

توافق دوحه در سال ۲۰۲۰ و نحوه خروج نیروهای ائتلاف بین المللی از افغانستان نشان دهنده آغاز فصل جدید در سپهر سیاسی همسایه شرقی ایران با محوریت گروه طالبان است.

چه کسانی از تشدید تنش میان ایران و افغانستان سود می برند؟
تین نیوز |

شبکه «ایران اینترنشنال» قصد دارد تا با سیاه نمایی در خصوص همکاری های مشترک جمهوری اسلامی ایران و افغانستان، سطح تنش ها میان تهران کابل را افزایش دهد.

به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، با فرا رسیدن ماه اوت، سومین سالگرد قدرت گیری طالبان در افغانستان فرا رسید. توافق دوحه در سال ۲۰۲۰ و نحوه خروج نیروهای ائتلاف بین المللی از افغانستان نشان دهنده آغاز فصل جدید در سپهر سیاسی همسایه شرقی ایران با محوریت گروه طالبان است. از آن دوران تاکنون جمهوری اسلامی ایران با توجه به مصلحت ملت افغانستان روابط غیررسمی را برپایه «منافع مشترک» و «عملگرایی سیاسی» با گروه طالبان آغاز کرده است.

پرونده هایی همچون «حقآبه هیرمند»، «قدرت گیری شاخه خراسان داعش»، «تنش های مرزی»، «مسئله مهاجران»، «تهدید مواد مخدر و پدیده قاچاق»، «شیعیان و فارسی زبانان افغانستان» و «تشکیل حکومت فراگیر ملی» از جمله موضوعات مورد بحث میان مقامات دو کشور است، لکن دشمن قصد دارد تا با سیاه نمایی در خصوص هریک از موارد یاد شده سطح تنش ها میان تهران- کابل را افزایش دهد. برهمین اساس در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد تا به این سوال پاسخ دهیم که واقعاً چه کسانی از تشدید تنش و دشمنی میان دولت ملت ایران و افغانستان سود می برند؟

با آنکه هنوز آمار دقیقی در خصوص تعداد مهاجران افغانستانی داخلی ایران موجود نیست اما برخی منابع آمار مهاجران افغانستانی فعال در داخل کشور را رقمی بالغ بر ۵ الی ۷ میلیون نفر برآورد کردند. وجود چنین جامعه مهاجری در داخل کشور سبب شده تا جمهوری اسلامی با فاصله از ترکیه تبدیل به بزرگ ترین کشور مهاجر پذیر جهان شود. طی سال های اخیر با تدبیر مقام معظم رهبری، نظام تصمیم گرفته است تا بستر لازم برای زندگی آرام و عزت مندانه مهاجران افغانستانی فراهم شود، به گونه ای که آنها می توانند هر روز از یارانه غیرمستقیم دولت بر کالاهای اساسی استفاده کرده و حتی کودکان آنها بدون هیچ مانعی در مدارس ایرانی تحصیل کنند.

این پیوند به قدری عمیق بود که در دوران جمهوری بسیاری از مسئولان کشوری- لشگری در افغانستان فارغ التحصیل دانشگاه های برتر ایران بودند. میزان حضور مهاجران در شهرهای شرقی و مرکزی ایران به قدری زیاد است که برخی گزارش های محلی خبر از حضور خیره کننده جامعه مهاجران در مقطع ابتدایی می دهد. با این حال دولت- ملت ایران هیچگاه به مهمانان خود بی احترامی نکرده و براساس اصل «برادری اسلامی» و «تمدن فارسی» آنها را را شریک سفره ایرانیان کردند. در چنین شرایطی آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی دولت های منطقه سعی دارند تا براساس منافع ژئواستراتژیک و کوتاه مدت خود زمینه تشدید تنش میان دو ملت برادر را فراهم آورند.

با توجه به حضور میلیون ها مهاجر قانونی و غیرقانونی افغانستانی در خاک ایران، یکی از تاکتیک های دشمن برای ناامن کردن فضای داخل کشور ایجاد اختلافات مصنوعی میان ایرانیان- مهاجران و بازتاب جهت دار آن در شبکه های اجتماعی است. به عنوان مثال در ماجرای حقآبه هیرمند، «ایران اینترنشنال» رسانه وابسته به سرویس موساد در دو بخش «فارسی» و «دری» سعی دارد تا مخاطب ایرانی و افغانستانی را به این جمع بندی برساند که طرف مقابل ارزشی برای منافع ملی و ملاحظات امنیتی تهران یا کابل قائل نیست. در این خط عملیات روانی به مخاطب افغانستانی این نگاه القا می شود که تهران برای دهه ها حقآبه هیرمند را بدون پرداخت اندک هزینه ای به صورت کامل دریافت کرده و در حق کشاورزان افغانستانی ظلم نموده است! در سوی مقابل بخشی «فارسی» این رسانه صهیونیستی با انتشار تصاویر از وضعیت بحرانی هامون سعی دارد تا افکار عمومی مردم سیستان و بلوچستان را نسبت به عملکرد همسایه شرقی کشورمان بدبین کند.

در مثالی دیگر رسانه های افغانستانی در جریان درگیری مرزی محدود میان مرزبانان ایرانی و طالبانی سعی داشتند تا این واقعه را به گونه ای نشان دهند که نیروهای مسلح دو کشور مجبور به افزایش سطح تنش ها و درگیری مستقیم شوند. اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ نیروهای طالب بدون اطلاع قبلی اقدام به انجام عملیات راه سازی در مرز مشترک ایران و افغانستان کردند. این اقدام بدون هماهنگی و توجه به اصول و قواعد مرزی صورت گرفته بود. پس از این اقدام «غیر حرفه ای»، به صورت موقت نقاط مرزی «دوغارون» و گذرگاه «اسلام قلعه» فعالیت خود را متوقف کردند. تنها ساعاتی پس از این سو تفاهم فنی، تماس های سیاسی میان دو طرف برای بازشدن مرزها افزایش یافت. سرانجام «عنایت الله خوارزمی» سخنگوی وزارت دفاع ملی طالبان با «سوء تفاهم» خواندن این واقعه، از باز شدن مرز مشترک ایران و افغانستان خبر داد.

در موردی دیگر روز شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۲ مرزبانان ایرانی به کاروان حامل بار قاچاق، اجازه عبور به خاک کشورمان را ندادند و همین موضوع موجب آغاز درگیری میان طرفین شد. پس از این حادثه، نیروهای طالبان که به ظاهر از موضوع بی اطلاع بودند؛ اقدام به تیراندازی به طرف ایرانی کردند که به وقوع درگیری میان مرزبانان دو کشور منجر شد. متأسفانه در جریان این درگیری دو تن از مرزبانان کشورمان به شهادت رسیدند و در طرف مقابل تعداد زیادی کشته و زخمی شدند. در هر دو مورد رسانه های معاند سعی کردند تا از طریق بازنشر تصاویر و فیلم های مربوط به مرزبانان دو کشور و انتشار اطلاعات غلط برای افکار عمومی ایران، نیروهای مسلح را به سمت پاسخ تلافی جویانه هدایت کنند. اگر این بنگاه های خبرپراکنی موفق شوند تا بر روی افکار عمومی ایران و افغانستان تأثیر بگذارند، آنگاه دستگاه های امنیتی طرفین باید خود را برای چالش های سخت و پیچیده ای آماده کنند.

بهره سخن

افزایش تنش میان دو ملت ایران و افغانستان «بازی حاصل جمع صفر» است و هیچ برنده ای جز استعمارگران غربی و متحدان آنها در منطقه ندارد. در حالی که مردم افغانستان بیش از همیشه از جنگ و ناامنی خسته شدند، غربی ها با همکاری برخی کشورهای منطقه قصد دارند تا بار دیگر آتش جنگ را در این منطقه روشن کرده و با ناامن کردن افغانستان زمینه لازم برای رشد مجدد تروریسم و افراط گرایی از یک سو و ناامن کردن جغرافیای ایران، روسیه و چین را فراهم نمایند. افغانستان جنگ زده و ناامن این امکان را برای آمریکایی ها فراهم خواهد کرد تا بتوانند مسیر دسترسی چین و روسیه به جنوب جهان را مختل کرده و پس از مدتی آنها را در وضعیت خفگی ژئوپلیتیکی قرار دهند. فهم این تهدید به مخاطب ایرانی کمک می کند تا کنترل تنش با قدرت حاکمه در کابل را مد نظر داشته باشد و با در نظر گرفتن استراتژی بلندمدت غرب تأمین منافع ملی را دنبال نمایند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    به شکل تاریخی , سر منشا تمام فتنه ها در بین ملت ها و اقوام و مذاهب به پاریس و لندن ختم می شه این دیگر تاریخ بشریت است در منطقه ما هم همیشه دنبال به جان هم انداختن شیعه و سنی , ایرانی و عراقی و پاکستانی و لبنانی و ... بودند هستند و خواهند بود حتی اختلاف درون کشوری مثل اختلاف بین لبنانی و لبنانی , کاری که فرانسه به شکل سنتی در لبنان می کند اما ضمنا باید دانست زمینه کار تا حد زیادی از سر اهمال و ضعف مدیریتی خودمان رخ می دهد در مورد این موضوع , 2 نکته حائز اهمیت است :
    1 . چرا ما بعد از دهه ها پس از انقلاب تازه به فکر بستن مرزهای شرقی افتادیم ؟ خب افغانستانی های غیرمجاز اگر هم بد نباشند اینکه خانواده ایی و زن و بچه ایی همراه خود ندارند محل اقامت و مشخصات و هویت رسمی ندارند این ها به خودی خود محیط خراب کردن یک انسان درست را هم فراهم می کند درباره شاید حتی 7 میلیون نفر افغانستانی غیرمجاز در ایران صحبت می کنیم طبیعتا این محیطی که خود مسئولان ایرانی درست کردند باعث ایجاد حوادثی می شود که خوراک دشمن و منافق را تامین می کند وجهه افغانستانی ها را هم خراب می کند که کرده .
    2 . کم کاری های سنتی ما در روابط عمیق با حکومت افغانستان , تا یک زمانی حکومت غربگرا در کابل مستقر بود افغانستان هم در اختیار آمریکا بود شاید نمی شد کاری کرد اما در این سال ها آیا نمی شد مثلا دنبال این باشیم که بجای پول از معادن افغانستان بهره ببریم به جایش به الویت غرب این کشور , جاده و ریل و زیرساخت بسازیم ؟ اینجوری بسیاری از افغانستانی ها به شکل اتوماتیک بر می گشتند نمی شد دنبال ساخت کارخانه های مواد غذایی , صنعتی و ... در غرب این کشور باشیم ؟ نمی شد به طرف مقابل پیشنهاد بدهیم که آموزش نیروهای نظامی شما و به الویت نیروهای مرزبانی شما را گردن می گیریم تا بسیاری از مشکلات مرزی از ریشه حل شود ؟
    نمی شود نشست و جمله قلمبه سلمبه "میزبانی از برادران افغانستانی" را دائما هوا کرد وضعیت را هم برای دهه ها رها کرد تهش هم به دشمن گیر بدیم ! خب دشمن داره کارشو می کنه شما برای حل این مسائل که دامنه فعالیت دشمن را تنگ و تنگ تر کند چه کردین ؟ شما حتی چهره این برادران افغانستانی را هم خراب کردین جامعه را هم به تنش کشیدین
    هیچ کجای دنیا , جامعه مهاجر به این بزرگی را کاملا رها و بی ضابطه در دل جامعه اش رها نمی کند این حتی لطف به آن جامعه مهاجر هم نیست . ضمنا چنین جامعه بدون هویتی , مالیات نمی دهد سرمایه گذاری نمی کند از یارانه های پیدا و پنهان بهره می برد مشاغل را هم اشغال می کند .
    امیدوارم این شروع به بستن مرزهای شرقی , گامی باشد برای تفکر , برای دست کشیدن از اهمال و کوتاهی های چند دهه ایی پشت جمله کذایی میزبانی از ملت افغانستان .

  • ناشناس پاسخ

    تعداد افغانها در ایران 15 میلیون است چند سال قبل دولت می گفت 5 میلیون... الان میگید 7 میلیون یعنی فقط دو میلیون اضافه شده ما هم باور کنیم.... کل شهر و محل ما شده افغانی داخل صف نونوایی از 8 نفر 6 نفر افغانی هستند... شما میگید چه کسی از تنش سود می برد.... ما مردم بدبخت ای آن از حضور عجیب غریب این همه افغانی در عذاب هستیم... بچه هلی ای آنی در ثبت نام مدارس جا ندارند چون 80 درصد مدارس شدند افغانی... چه خبرا نه چه کسی مرزها را باز گذاشت دلیل این همه حمایت شما از افغانها چیه.. هر خونه ای برای مهمانی و هر مملکتی هم برای مهاجر ظرفیتی داره.....