پیشرفت چشمگیر ساخت قطعه دوم آزادراه تهران شمال
آزادراه تهران شمال به عنوان یکی از مهم ترین آزادراه های کشور به شمار می رود که بعد از گذشت حدود ۳۰ سال هنوز به صورت کامل به بهره برداری نرسیده است.
آزادراه تهران شمال به عنوان یکی از مهم ترین آزادراه های کشور به شمار می رود که بعد از گذشت حدود ۳۰ سال هنوز به صورت کامل به بهره برداری نرسیده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، آزادراه تهران شمال با توجه به طولانی شدن مدت زمان ساخت آن که به چندین دهه قبل باز می گردد به عنوان یک آزادراه افسانه ای در بین مردم مطرح شده است چراکه ساخت این آزاد راه از سال ۷۵ کلید خورده و قرار شده بود که در ۴ قطعه به بهره برداری برسد اما با گذشت حدود ۳۰ سال هنوز به صورت کامل به بهره برداری نرسیده و تنها قطعات یک، ۴و بخشی از قطعه دوم آن افتتاح شده است .
اتمام ساخت این پروژه عظیم در چندین دولت وعده داده شده بود اما با توجه به مسیر صعب العبور آن و همچنین هزینه های زیادی اتمام آن با دشواری همراه بود اما با این وجود در دولت روحانی و در سال ۹۸ قطعه اول آن و در دولت شهید رئیسی بخشی از قطعه دوم آن به بهره برداری رسید.
براساس این گزارش باند رفت قطعه دوم آزادراه تهران شمال سال گذشته به بهره برداری رسید و مقرر شده بود که باند برگشت آن هم طی امسال به شرط تامین مالی به بهره برداری برسد اما تاکنون خبری از اتمام این پروژه به گوش نمی رسد.
تهران شمال پیچیده ترین پروژه آزادراهی کشور
پیش از این خیرالله خادمی مدیرعامل سابق شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفته بود: در حال حاضر کارگاه های این ابر پروژه اولویت دار آزادراهی کشور فعال هستند. تلاش می شود عملیات اجرایی بخش سازه ای و ابنیه فنی باند شرقی این منطقه به طول ۱۵.۵ کیلومتر تا پایان امسال تکمیل و پروژه در اوایل سال ۱۴۰۴ آماده بهره برداری شود.
وی در خصوص آخرین وضعیت اجرایی منطقه ۲ اعلام کرد: منطقه دو آزادراه تهران-شمال بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، حفاری تونل ها تکمیل شده است و بخش اعظمی از اجرای پل های مسیر نیز به اتمام رسیده است.
خادمی با بیان اینکه آزادراه تهران- شمال را یکی از پیچیده ترین پروژه های راه سازی کشور است اظهار کرد: بیش از ۸۰ درصد منطقه ۲ از داخل ۶۰ رشته تونل در باند رفت و برگشت در مجموع به طول ۳۹.۲ کیلومتر می گذرد و ۲۹ دستگاه پل بزرگ در مجموع به طول ۳.۶ کیلومتر در این مسیر ۲۲ کیلومتری احداث می شود که نشان دهنده صعوبت عملیات اجرایی در این آزادراه دارد.
گفتنی است، میزان اعتباری که برای قطعه ۲ آزادراه تهران _ شمال لازم است ۲۹ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان بوده که تاکنون ۱۴ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است و به منظور تکمیل عملیات باقیمانده ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار موردنیاز است.
طبق اعلام شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور تاکنون ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به صورت نقدی، اسناد خزانه اسلامی و تأمین قیر از سوی دولت به این پروژه تخصیص داده شده است.
ابتدای سال بهره برداری از قطعه دوم آزادراه تهران شمال
در خصوص آخرین وضعیت پروژه آزادراهی تهران شمال محمود ملازینل معاون شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه این ابر پروژه با همت مهندسان ایرانی و با استفاده از تجهیزات به روز در حال ساخت است گفت: باند رفت قطعه دوم آزادراه تهران شمال در سال گذشته به بهره برداری رسید و قول باند برگشت هم داده شده، اما با کمبود منابع مالی روبرو هستیم که امیدواریم با برگزاری جلسه اخیر که با حضور معاون اول رئیس جمهور بوده بتوانیم منابع مالی مورد نیاز برای این بخش را تامین کنیم.
ملازینل با بیان اینکه باند برگشت قطعه دوم آزاد راه تهران_شمال با مشارکت بخش خصوصی و بنیاد مستضعفان در حال اجراست و کار به خوبی پیش می رود گفت: در حال حاضر حفاری تونل های باند برگشت تمام شده و پل ها هم که قسمت اعظم این منطقه را تشکیل می دهند با پیشرفت فیزیکی خوبی همراه بوده است.
او بیان کرد: در حال حاضر عملیات باند برگشت قطعه دوم آزادراه متوقف نشده و با همان سرعت خوب باند برگشت هم در مراحل ساخت قرار دارد و به پیشرفت ۸۰ درصدی رسیده است.
وی با بیان اینکه شش و نیم کیلومتر از قطعه دوم تونل البرز است که طولانی ترین تونل کشور بوده که ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است گفت: این بخش جدا از آزادراه است و به نظر می رسد که در صورت تامین مالی در سال ۱۴۰۵ یا ۱۴۰۶ به بهره برداری برسد.
معاون ساخت و توسعه آزادراه ها با بیان اینکه تونل البرز بزرگترین تونل در خاورمیانه است، گفت: ۱۵/۵ کیلومتر از این تونل پل است و پل ها هم قسمت اعظم آن ساخته شده است. با تامین مالی دولت که حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان است سرعت اجرای این پروژه افزایش یافته است و طبق برنامه ریزی صورت گرفته تا تابستان سال ۱۴۰۴ باند برگشت به جزء تونل البرز به بهره برداری می رسد.
پروژه آزادراه تهران شمال مشارکتی در حال ساخت است
با توجه به آنکه آزادراه تهران شمال به صورت مشارکتی توسط دولت و بنیاد مستضعفان در حال ساخت است اخیرا هم دهقان رئیس بنیاد مستضعفان در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: آزادراه تهران شمال از سال ۷۵ بنا بر این شد که ۵۰ درصد سرمایه گذاری از سوی بنیاد انجام شود و ۵۰ درصد سرمایه گذاری از محل واگذاری اراضی حاشیه ای از طریق دولت تامین شود که متاسفانه به دلایل زیست محیطی این کار به تاخیر افتاد به هرحال ما باید هرچه سریعتر این کار را به سرانجام برسانیم و امروز کار در منطقه اول، دوم و چهارم آن انجام شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بنیاد مستضعفان هیچگاه کار را در آزادراه تهران-شمال متوقف نکرده ولی در منطقه ۲ ما ۶ همت از دولت طلب داریم؛ گفت: برای منطقه ۳ اعلام کرده ایم که دولت باید تعهدات خودش را تضمین کند تا ما این پروژه را اجرا کنیم.
رعایت تمامی ملاحظات محیط زیستی در ساخت آزادراه تهران شمال
براساس این گزارش چندی پیش هم جلسه ای با حضور معاون اول رئیس جمهور در خصوص آخرین وضعیت آزاد راه تهران _ شمال برگزار شد که در این جلسه محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور گفت: ساخت قطعات نهایی شده است و باید با کمک سازمان برنامه و بودجه کشور و برآورد سازوکار های پرداخت سهم دولت در این آزادراه و راهکار های تامین مالی و تخصیص اعتبارات، هر چه سریعتر ساخت بخش های باقی مانده به پایان برسد. ساخت این آزاد راه تاثیر مهمی در صرفه جویی زمان، سوخت و آرامش مردم در یک سفر امن و لذت بخش دارد.
معاون اول رئیس جمهور بر ضرورت رعایت جدی تمام ملاحظات و ضوابط زیست محیطی در ساخت آزاد راه تهران ـ شمال تاکید کرد و گفت: سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر نظارت جدی و دقیق باید در موارد ضروری راهکار هایی برای تسهیل روند ساخت این آزاد راه ارائه کند.
عارف با یادآوری اقدامات انجام شده برای ساخت این آزاد راه در دولت دوم اصلاحات، بیان کرد: پس از زمان بر شدن ساخت این آزاد راه در آن زمان، تصمیمات بسیار خوبی در خصوص حل مسائل و نگرانی های محیط زیستی و روش های تامین مالی در آن برهه زمانی گرفته شد.
براساس این گزارش حال با توجه به تاکید دولت مبنی بر اتمام هرچه سریعتر این ابر پروژه امیدواریم با همکاری دولت و بخش خصوصی و تزریق منابع مالی بتوانیم شاهد بهره برداری از این پروژه عظیم باشیم که نتیجه آن صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش مدت زمان طی مسیر است.
سی ساله دارن جاده میسازند و هنوز تکمیل نشده
با ثروت عظیم ایران این پروژه باید کلا چهار ساله تکمیل میشد
اما بفکر غارت بیتلمال هستند
سی سال گذشت بسازید ملت گرفتارند
جاده ها خراب خودروها بی کیفیت و...
اره بعد چل سال خیلی چشمگیر شده !!!!!!
با درود جناب دكتر فتاح را بياوريد سركار تا زودتر كار تمام شود