ایمنی هوانوردی در دستان تکنسین ها و مهندسان نگهداری و تعمیر هواپیما
در صنعت هوانوردی ضمن آنکه همه گروه های شغلی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند، اما تکنسین ها و مهندسان شاغل در بخش نگهداری و تعمیرات اگر نقششان در ایمنی پرواز از خلبان بیشتر نباشد، قطعا کمتر نیست. لذا تامین ایمنی این بخش از سازمان بسیار حائز اهمیت است

احمدرضا فتوت: یک روز پس از فرمایشات رهبری در ۱۴۰۴/۲/۲۰ در رابطه با توجه به ایمنی کارگران، دو تکنسین فنی هنگام تعمیر هواپیمای بویینگ ۷۳۷ وارش جان باختند.
پیرو فرمایشات رهبری و به پاس خدماتی که قشر کارگر در حفظ بقای تولید و رشد اقتصاد کشور علیرغم همه مشکلات معاش و فقدان خدمات درمانی مورد نیازشان ارایه می دهند باید گفت کارگران با هر عنوان شغلی ستون فقرات اقتصاد هر جامعه ای هستند؛ آن ها با نیروی کار خود در تولید کالا و خدمات، در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت ها نقش حیاتی دارند.
در صنعت هوانوردی ضمن آنکه همه گروه های شغلی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند، اما تکنسین ها و مهندسین شاغل در بخش نگهداری و تعمیرات اگر نقششان در ایمنی پرواز از خلبان بیشتر نباشد، قطعا کمتر نیست. لذا تامین ایمنی این بخش از سازمان بسیار حائز اهمیت است.
تأمین ایمنی کارگران نه تنها از بروز حوادث و بیماری های شغلی جلوگیری می کند، بلکه باعث افزایش بهره وری، کاهش هزینه های درمانی، حفظ نیروی انسانی ماهر و ارتقای کیفیت تولید و خدمات می شود. از این رو، توجه به ایمنی کارگران یک ضرورت انسانی و اقتصادی است. و این بر دوش مدیران و صاحبان کسب و کار است. مدیران باید با برنامه ریزی دقیق، آموزش مستمر و سرمایه گذاری در تجهیزات ایمنی، نقش مسئولانه ای در حفظ جان و سلامت کارگران ایفا کنند.
اگر مدیران به ایمنی کارگران به جایگاه آنها به طور عملی به لحاظ فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی توجه نکنند، حوادث شغلی، آسیب های جسمی، کاهش بهره وری و خسارات مالی جدی به صنعت وارد می شود و اعتبار سازمان نیز آسیب می بیند......
آیا وقت آن نرسیده سازمان های نظارتی کمی بیشتر به وظیفه ذاتی خود توجه داشته باشند و در حد ارسال پیام تسلیت بسنده نکنند!؟ (برخی از نهادهای نظارتی که خوابند...وزارت کار و رفاه و تامین اجتماعی)
به فاصله کوتاهی بعد از حادثه کنارک، حادثه ۲۱ اردیبهشت، یک روز پس از بیانات رهبری قابل اغماض نیست.
نهاد نظارتی آیا به کار گیری دو نیروی بازنشسته (صرف کاهش هزینه و پرداخت کمتر) آن هم در نقطه حساس پیگرد قانونی ندارد؟ امید که نهادهای نظارتی در این موضوع نقش جدی تری ایفا کرده و صرف مقصر دانستن متوفیان بسنده نکند. چرا که جدای از قصور احتمالی در صحنه، اما قطعا کسانی که در جذب این دو بازنشسته در این امر و جایگاه و شغل خطیر دخیل بودند، از بالاترین مقام شرکت تا پایین تر فرد تصمیم گیرنده قصور داشتند.
دیروز دو خانواده بی پدر شدند! احتمالا چندین نوه بی پدربزرگ شدند!
یکی از دلایل این اتفاقات آن است که در فرایند جذب و به کارگیری این افراد هیچ روانشناسی نقش نداشته یا اگر هم داشته روانشناس آشنا با فضای کسب و کار صنعت هوانوردی نبوده است.
همانطور که هر دکتری، پزشک نیست، هر روانشناسی، روانشناس هوانوردی نیست.
بر اساس آنچه که انجمن روانشناسی آمریکا (بزرگترین و معتبرترین انجمن روانشناسی دنیا) گفته، تنها روانشناسان صنعتی سازمان می توانند در حوزه هوانوردی فعالیت داشته باشند. پس اینکه فردی با داشتن مدرک روانشناسی بالینی یا عمومی، یا .... مدعی روانشناسی هوانوردی شود، روانشناس هوانوردی نیست! اینکه ما در قلب یک فرودگاه یک مرکز مشاوره ایجاد کنیم به معنای روانشناسی هوانوردی نیست.
روانشناس هوانوردی، روانشناس صنعتی سازمانی در اتاق مشاوره فعالیت نمی کند، بلکه در کف صنعت و در دل کار حضور دارد.
در حوزه روانشناسی صنعتی سازمانی یکی از مباحث جدی، شناخت علل و عوامل حوادث در هر شغل و اقدامات پیشگیرانه به منظور کاهش حوادث است.
امیدوارم با جدیتی که در رئیس سازمان هواپیمایی سراغ دارم، حداقل سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان یکی از نهادهای نظارتی، این بار به راحتی از کنار این مسئله نگذشته و افراد دخیل در به کارگیری این افراد، به واسطه تسامح و تساهل صورت گرفته مورد مواخذه قرار گیرند، تا دیگر شاهد چنین وقایع دلخراشی نباشیم.
* دکتری روانشناسی صنعتی سازمانی و روانسنجی، عضو انجمن روانشناسی هوانوردی آمریکا