| کد خبر: 204078 |

فرار از صحنه تصادف رانندگی چه مجازاتی دارد؟

قوانین مربوط به فرار از صحنه تصادف به طور کلی جرائم به ۳ دسته عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم می‌شوند در صورتی که شخصی با خودرو تصادف کند و موجب کشته شدن دیگری شود، در صورتی که عمدی نباشد، چنین قتلی شبه عمد خواهد بود.

تین نیوز

قوانین مربوط به فرار از صحنه تصادف به طور کلی جرائم به ۳ دسته عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم می‌شوند در صورتی که شخصی با خودرو تصادف کند و موجب کشته شدن دیگری شود، در صورتی که عمدی نباشد، چنین قتلی شبه عمد خواهد بود.

به گزارش تین نیوز به نقل از فرارو، در چند سال اخیر روز به روز شاهد افزایش وسایل نقلیه بوده‌ایم افزایش وسایل نقلیه از یک سو موجب رفاه شهروندان است، اما از سوی دیگر خطراتی هم با خود به همراه دارد تصادف مهم‌ترین خطری است که این وسایل برای شهروندان به همراه دارند به طور کلی تصادف می‌تواند یکی از تجربه‌های تلخ هر انسانی باشد خواه آن که مقصر باشد یا اینکه طرف دیگر تصادف مقصر شناخته شود.

در واقع هر روز جان برخی از شهروندان در برخورد با این وسایل نقلیه آسیب می‌بیند در بسیاری از مواقع رساندن سریع مصدوم به بیمارستان می‌تواند جان او را نجات دهد، اما برخی به جای اینکه هر چه زودتر برای نجات جان مصدوم چاره‌ای بیندیشند از محل حادثه متواری می‌شوند این افراد اغلب جریمه فرار از صحنه تصادف را نمی‌دانند و همین موضوع باعث عواقبی می‌شود؛ در اینجا به طور کامل به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

در بررسی اجمالی قوانین مربوط به فرار از صحنه تصادف به طور کلی جرائم به ۳ دسته عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم می‌شوند در صورتی که شخصی با خودرو تصادف کند و موجب کشته شدن دیگری شود، در صورتی که عمدی نباشد، چنین قتلی شبه عمد خواهد بود.

مهم‌ترین مجازات این جرم پرداخت دیه است که امروزه شرکت‌های بیمه پرداخت آن را تضمین می‌کنند بنابراین قتل در نتیجه تصادف رانندگی اغلب به قصاص منتهی نمی‌توان، چون در غالب موارد چنین قتلی شبه عمد است شاید این سوال برایتان پیش بیاید که منظور از قتل شبه عمد چیست؟

در موارد زیر اگر قتلی اتفاق بیفتد شبه عمد است:

۱- حالتی که شخص قصد کشتن شخص دیگری را ندارد، اما قصد انجام رفتاری را نسبت به وی دارد، اما آن رفتار صورت گرفته به لحاظ عرفی کشنده نیست. مثل عمل والدین نسبت به فرزندی که به قصد تنبیه به طور متعارف او را کتک می‌زنند، اما اتفاقاً این عمل منجر به فوت کودک می‌شود.

۲- حالتی است که شخص نسبت به موضوع جهل داشته باشد مثلاً الف می‌خواسته رفتاری را نسبت به یک شیء یا یک حیوان انجام دهد، بعداً مشخص می‌شود که اشتباه کرده و موضوع در حقیقت انسان بوده نه شیء یا حیوان.

۳- در مواردی که جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شده باشد البته مشروط بر اینکه مرتکب قصد کشتن نداشته باشد و عمل او هم نوعا باعث جنایت نگردد.

منظور از تقصیر بی‌احتیاطی، عدم مهارت، غفلت و مسامحه است. مثل آنچه که در تصادفات رانندگی رخ می‌دهد شخص الف (راننده) قصد کشتن شخص ب (عابر پیاده) را ندارد، رفتار او (رانندگی) به لحاظ عرفی کشنده نیست، اما تقصیر راننده مثلاً داشتن سرعت زیاد سبب مرگ عابر می‌شود؛ بنابراین از نگاه قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی شبه عمد است چرا که راننده متخلف در بروز حادثه سوء نیتی نداشته است بلکه حادثه پیش آمده صرفاً براساس بی احتیاطی وی رخ داده است.

با این وجود قانون‌گذار برای متخلفان علاوه بر پرداخت دیه مجازات دیگری در نظر گرفته است به موجب ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی چنانچه بی‌احتیاطی، بی‌مبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده منتهی به قتل غیرعمد شود راننده متخلف به خاطر بی‌احتیاطی در رانندگی به ۶ ماه تا ۳ سال زندان و پرداخت دیه به اولیای دم در صورت مطالبه محکوم می‌شود.

به موجب ماده ۷۱۵ قانون مجازات اسلامی هرگاه بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده موجب مرض جسمی غیر قابل علاج یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضاء بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام می‌دهد یا تغییر شکل دائمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین گردد مرتکب به حبس از ۲ ماه تا ۱ سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می‌گردد.

به موجب ماده ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده ۷۱۴ موجب صدمه بدنی شود که باعث نقصان یا ضعف دائم یکی از منافع یا یکی از اعضاء بدن شود (مقصود از منافع عقل، حس شنوایی، بینایی، بویایی، چشایی، گویایی است.) و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم گردد بدون آن که عضو از کار بیفتد یا باعث وضع حمل زن قبل از موعد طبیعی شود مرتکب به حبس از ۲ ماه تا ۶ ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم خواهد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

اخبار مرتبط

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.