بازدید سایت : ۸۶۲۵۴

مصرف بنزین خودروهای ایرانی ۳ برابر استاندارد دنیا

در کنار ده ها عامل بروز ناترازی امروز در مسئله بنزین ، خودروها نقش بسیار پررنگی دارند و می توان از اثر بحران خودرویی در ایجاد ناترازی بنزین به عنوان اصلی ترین عامل، نام برد.

تین نیوز |

در کنار ده ها عامل بروز ناترازی امروز در مسئله بنزین ، خودروها نقش بسیار پررنگی دارند و می توان از اثر بحران خودرویی در ایجاد ناترازی بنزین به عنوان اصلی ترین عامل، نام برد.

به گزارش  تین نیوز به نقل از تسنیم،  حرکت روی لبه ناترازی بنزین با برداشت گاه وبیگاه از ذخایر استراتژیک و در برخی موارد، تلفیق محموله های وارداتی با تولید داخل، ادامه دارد. تمامی ظرفیت پالایشگاهی و گاها ظرفیت برخی مجتمع های پتروشیمی برای افزایش کمی تولید بنزین کشور پای کار آمده اند، اما در مسابقه تولید و مصرف، همچنان مصرف برنده است و هر چند وقت یکبار، شاهد ثبت رکوردهای جدید مصرف حتی در ایام کم تردد سال هستیم.

مسئله ناترازی بنزین، ابعاد مختلفی دارد. از عقب ماندگی توسعه ظرفیت های تولید و عدم تنوع بخشی به سبد سوخت تا عدم بهینه سازی مصرف سوخت و بی توجهی به مهار رشد افسارگسیخته مصرف، ده ها عامل موجب شده تا امروز، ایران از صادرکننده بنزین به واردکننده آن تبدیل شود.

مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، فروردین ماه با تأیید واردات بنزین در مقاطعی از سال 1401، از پیش بینی واردات 600 میلیون دلاری بنزین برای سال جاری خبر داد و گفت: "چون دولت برای سال 1402 پیش بینی واردات کرده است، احتمالا در این سال، تراز تولید و مصرف، منفی می شود."

در کنار ده ها عامل بروز ناترازی امروز در مسئله بنزین، خودروها نقش بسیار پررنگی دارند و می توان از اثر بحران خودرویی در ایجاد ناترازی بنزین به عنوان اصلی ترین عامل، نام برد.

یکی از مباحث مهم در بخش خودروها، فرسودگی آنها و سالها عقب ماندگی در زمینه خروج از مدار خودروهای فرسوده از چرخه حمل و نقل کشور است.

طبق اعلام معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، از 25 میلیون خودروی در حال تردد در کشور، 6.5 میلیون خودرو، فرسوده هستند. به عبارتی تقریبا به ازای هر 4 خودروی درحال تردد در جاده های درون شهری و برون شهری، یک خودرو فرسوده است که هم مصرف بنزین بالایی دارد و هم آلایندگی آن به مراتب از خودروهای دیگر بیشتر است.

جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در این خصوص گفت: "23 درصد خودروهای ما سن بالای 20 سال دارند؛ درحالی که از تبصره 13 غافل شده ایم و روند خروج خودروهای فرسوده از ناوگان در کشور متوقف شده است."

معاون وزیر نفت افزود: "لازم است سیاست های بهینه سازی مصرف به ‎ویژه در بخش حمل ونقل و خودرو هر چه سریع تر اجرایی شود و در صورت پیاده سازی این سیاست ها روزانه 16 میلیون لیتر سوخت صرفه جویی خواهد شد."

وی ادامه داد: "باید در کنار خودرو هایی که وارد چرخه می شوند، تعدادی از خودرو های فرسوده را هم خارج کنیم؛ زیرادر سال 92 حدود 19 میلیون خودرو در چرخه داشتیم، اما اکنون این رقم به 30 میلیون رسیده است."

اما تأثیر خودروها بر پرمصرفی در بخش بنزین، فقط به خودروهای فرسوده بازنمی گردد. خودروهای نو شماره و تازه تولید نیز در کشور ما، میزان مصرف بالایی نسبت به استانداردهای جهانی دارند.

سعید مداح مروج، مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی در این خصوص گفت: "متوسط مصرف خودروها در داخل نزدیک سه برابر مصرف استاندارد جهانی است؛ درحالی که خودروهای ما باید در هر 100 کیلومتر 4 لیتر مصرف بنزین داشته باشند، در حال حاضر خودروهای ما 10 تا 12 لیتر مصرف بنزین دارند."

درواقع، اگر تولیدات خودروهای پرمصرف در کشور جای خود را به تولید خودرو با استانداردهای روز جهان در میزان مصرف بنزین بدهد، مصرف بنزین کشور حداقل به نصف کاهش خواهد یافت و تنها با اصلاح یک عامل خودرو در بین ده ها عامل، نه تنها ناترازی بنزین رفع می شود بلکه دوباره صادرکننده بنزین خواهیم شد.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.