پلاک دیجیتال خودرو در شهرهای جهان
استفاده از پلاک های دیجیتال برای خودروها و موتورسیکلت ها هنوز در همه کلانشهرهای جهان رایج نشده است و در مراحل اولیه خود به سر می برد. معایب و مزایای آن همچنان در حال سنجش است و برخی شهرها نمونه هایی از به کارگیری آن را آزمایش کرده اند.

شناسایی خودروها برای شهرداری ها و پلیس همیشه یک چالش اساسی بوده است؛ زیرا خودروهای شخصی، موتورسیکلت ها و دیگر وسایل نقلیه هم گران قیمت و قابل سرقت هستند و هم رفت وآمد با آنها نیازمند رعایت دقیق قوانینی است که تخلف از هر کدام شامل جریمه می شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از همشهری آنلاین، این کار از ابتدا با نصب پلاک شروع شد و پلاک ها از شکل یک ورقه فلزی با چند عدد به شکل امروزی و با جزئیات زیاد درآمدند. امروزه برخی شهرها به دنبال تشکیل مراکز داده بزرگ هستند درحالی که دیگر شهرها با انبوه اطلاعات نیازمند پردازش روبه رو شده اند.
مالزی
سامانه مرکزی شماره پلاک ها
جزیره پنانگ در جزیره ای نزدیک به سرزمین اصلی مالزی واقع است و با چند پل طولانی به خشکی وصل می شود. ورود حجم زیاد خودروها و توقف آنها درون خیابان های شهر جورج تاون یکی از مشکلات شهرداری این شهر است. از مدتی قبل سامانه سخت گیرانه ای برای کنترل پلاک خودروها ساخته شد. تمرکز اطلاعات مربوط به خودروها در این سامانه باعث شد که شهرداری توانایی شناسایی سریع تخلف های مربوط به جای پارک را پیدا کند. مالکان خودروها باید مبلغی برای استفاده از پارک حاشیه ای در شهر بپردازند. نظارت با دوربین های کنترل پلاک که روی خودروهای شهرداری نصب شده است انجام می گیرد. مأموران شهرداری با این خودروها در خیابان های شلوغ گشت می زنند و دوربین به صورت خودکار از پلاک ها عکس برداری می کند. کارایی این شیوه تا حدی است که در چند دقیقه نزدیک به ۳۰خودرو را اسکن و اطلاعات آنها را صحت سنجی می کند. به محض اینکه یک خودرو در جایی توقف کند، شماره پلاک آن به مرکز کنترل فرستاده می شود. اگر مالک مبلغ پارکینگ را شارژ نکرده باشد جریمه برای او صادر می شود. اگر پلاک خودرو با مشخصات ظاهری آن تطبیق نداشته باشد مشخص می شود که شخصی پلاک را تغییر داده و این بار تخلف به اداره پلیس فرستاده می شود.
بلژیک
ظرفیت دوربین ها تکمیل شده است
از سال۲۰۱۸ اطلاعات مربوط به پلاک های همه خودروهای بلژیک در مرکز ملی داده های این کشور بارگذاری شد. همه ادارات پلیس شهرها برای کنترل جرم به این مرکز متصل شدند. شیوه کار به این صورت بود که دوربین های کنترل ترافیک روی پایه های بلند در خیابان ها نصب می شدند تا به صورت دائمی از همه پلاک ها عکس برداری کنند. پلاک و مشخصات خودرو به اداره پلیس محلی فرستاده می شد و صحت سنجی پلاک از طریق مرکز ملی داده ها انجام می گرفت.
تا سال۲۰۲۳ این سامانه به خوبی کار می کرد اما به تدریج مشکلاتی بروز کرد. اولین اشتباه زمانی اتفاق افتاد که خودروهای مخصوص معلولان جریمه شدند درحالی که اجازه توقف در نقاط زیادی را داشتند. صدور جریمه برای معلولان زیاد شد و وزیر حمل ونقل بلژیک دستور رسیدگی داد. هنوز این مشکل به طور کامل حل نشده بود که دردسر دیگری شروع شد.
شهرداری ها برای کنترل ترافیک دوربین های بیشتری نصب و همه آنها را به مرکز ملی داده ها متصل کرده بودند. وقتی همه این دوربین ها شروع به کار می کردند حجم اطلاعات به دست آمده به شدت زیاد می شد. از سال۲۰۲۳ دیگر امکان اتصال هیچ دوربینی وجود نداشت زیرا سامانه از کار می افتاد. در نتیجه مدیریت شهری هر شهر تصمیم گرفت که سامانه مستقل خود را با همکاری شهرداری و پلیس راه اندازی کند. حالا شهر آنتورپ بلژیک در حال ساخت سامانه داده های پلاک خودروی مخصوص به خود است.
اوگاندا
پلاک دیجیتال در قاره آفریقا
در حالی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته هنوز استفاده از پلاک های دیجیتال را شروع نکرده اند و این فناوری در مرحله آزمایشی قرار دارد بعضی از کشورهای قاره آفریقا در حال اجرای پروژه تغییر پلاک خودروهای شخصی از شکل سنتی به دیجتال هستند.
در اوگاندا از ابتدای سال ۲۰۲۵ با نصب پلاک دیجیتال بر روی یک خودرو سواری مرسدس بنز، سومین مرحله تغییر پلاک ها شروع شد. در سال ۲۰۲۳ هم ایده پلاک های دیجیتال در شهر کامپالا پایتخت این کشور آزمایش شده بود ولی حالا خودروهای وارداتی هم شامل آن شدند. این کار با هدف جلوگیری از سرقت خودرو و موتورسیکلت و نظارت بر ایمنی ترافیک انجام می شود. حسگرهای که در نقاط مختلف نصب شده باشند می توانند به سادگی وجود یک پلاک در اطراف خود را تشخیص دهند. با این حال به نظر نمی آید که این سامانه درست کار کند. کارکنان یک گروه موتورسیکلت مسافربر به نام «بودا تاکسی» گفته اند که همچنان موتورهایشان به سرقت می رود و تراشه های درون بعضی از پلاک ها اصلا قابل شناسایی نیست.
در کشور اتیوپی هم تغییر پلاک ها به پلاک دیجیتال شروع شده است. پلاک های قبلی بر اساس نام ایالت صادر می شد که از نظر اجتماعی نشان دهنده قومیت مالک خودرو بود اما در پلاک های جدید این نشانه حذف می شود.