بازدید سایت : ۳۶۵۲۸

◄ جزییات جدید از انفجار معدن زغال سنگ طبس

حادثه معدنجو هنگام تخریب کارگاه روی داده و حجم عظیمی از گاز متان آزاد شد که هم باعث انفجار بلوک C شد و هم بخشی از گاز به بلوک b رفت که مسمومیت آن موجب کشته و مجروح شدن عده ای دیگر شد.

جزییات جدید از انفجار معدن زغال سنگ طبس
تین نیوز |

دبیر انجمن زغال سنگ درباره جزئیات تازه حادثه معدن زغال سنگ طبس گفت: حادثه معدنجو هنگام تخریب کارگاه روی داده و حجم عظیمی از گاز متان آزاد شد که هم باعث انفجار بلوک C شد و هم بخشی از گاز به بلوک b رفت که مسمومیت آن موجب کشته و مجروح شدن عده ای دیگر شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، ۳۱ شهریور ماه امسال یازدهمین حادثه معدنی در کشور اتفاق افتاد و انفجار معدن زغال سنگ طبس در استان خراسان جنوبی موجب کشته شدن ۵۲ نفر و مجروحیت بیش از ۲۰ نفر شد. در گزارشات اولیه دلیل این حادثه نشت گاز متان در یکی از کارگاه های شرکت زغال سنگ معدنجوی عنوان شده است، اما بررسی دقیق این حادثه به کمیته ویژه ای متشکل از مسئولان قضایی و وزارت صمت محول شده تا در اسرع وقت دلیل این حادثه را مورد ارزیابی قرار دهند.

معدن حادثه دیده معدنجو طبس زیرمجموعه شستا بود که در دهه ۹۰ به بخش خصوصی واگذار شده است. این معدن در مسیر جاده زغال سنگ طبس واقع شده است. مجموعه زغال سنگ طبس مجموعه بسیار وسیعی است که به گفته کارگران منطقه هرچه به سمت کرمان می رود زغال سنگ مرغوب تری دارد و دیواره ها نازک می شود، اما هرچه به سمت یزد می رود دیواره ها کلفت تر است و زغال مرغوب نیست. حادثه مرگبار در بخش نامرغوب زغال سنگ اتفاق افتاده است.

سعید صمدی فعال حوزه معدن در خصوص ابعاد جدید انفجار معدن زغال سنگ طبس می گوید: معدن زغال سنگ پروده ۵ دارای ۳ بلوک بود که در اختیار آقای مجتهد زاده است. این معدن یکی از قوی ترین سیستم های ایمنی را در میان معادن زغال سنگ داشت.  

وی با اشاره به سیستم تهویه این معدن، گفت: هر دقیقه ۴ هزار و ۵۰۰ متر مکعب هوا در این معدن تهویه می شد. ما دو مدل تهویه در معادن داریم مدل دهشی و مدل مکشی.   معدن پروده طبس سیستم تهویه معدن مکشی داشت. در این حالت لوله مکش هوا در نزدیکی سینه کار قرار گرفته و گرد و غبار و گاز های موجود در سینه کار را به خارج هدایت می نماید.

صمدی افزود: به علت محدودیت هایی که وجود دارد لوله تهویه را نمی توان خیلی نزدیک به جبهه کار قرار داد نزدیکترین فاصله لوله تهویه بین ۱۲ تا ۱۵ متری سینه کار است به همین علت در این فاصله فضای راکدی بین انتهای لوله تهویه سینه کار استخراجی به وجود می آید که تمرکز گرد و غبار در آن فوق العاده زیاد خواهد شد. برای حل این مشکل به وسیله یک ونتیلاتور دهشی و یک لوله کوتاه دیگر هوای تازه را به سینه کار انتقال می دهند در اثر این کار گرد و غبار متراکم شده به دهانه ورودی لوله مکش وارد میشود و این روش به نام اورلاب معروف است.

دبیر انجمن زغال سنگ با تأکید بر اینکه در این معدن ورودی ها در انتهای بلوک C بود که به ترتیب هوا وارد بلوک C و B و A و نهایتاً تخلیه می شد، افزود: کل تونل معدن طبس سیستم تهویه داشت و ضمن اینکه این تونل تهویه در عین حال تونل ارتباطی و تونل فرار هم بود که اگر ریزشی در معدن به وجود می آمد معدن مسدود نشود.

وی در رابطه با عملکرد معادن زغال سنگ نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: راه اندازی معادن زغال سنگ اینگونه هست که یک لایه با ضمانت یک متر زغال سنگ شناسایی می شود، برای اینکه این لایه ها را استخراج کنند معمولا یک تونل بالای لایه زغال سنگ و یک تونل هم پایین لایه ایجاد می شود. این دو تونل با هم ۱۲۰ متر فاصله دارند و حدود ۱۵ متر مکعب هستند تا امکان تردد واگن و لوکوموتیو وجود داشته باشد.

به گفته صمدی، از تونل بالایی با دستگاه های مخصوص کار کندن زغال ها انجام و در تونل پایین جمع آوری زغال های کنده شده انجام می شود.

وی با اعلام اینکه معمولا کارگر ها یک متر که به جلو می روند پشت سر خود چوب می گذارد تا کارگاه استخراج ریزش نداشته باشد، گفت: در روند استخراج زغال سنگ حدود ۵۰ تا ۶۰ متر که کارگر ها جلو می روند به خاطر اینکه گارگاه خارج از اراده تخریب نشود خودشان کار تخریب کارگاه را انجام می دهند به این صورت که با نصب سیم بکسل به چوب ها یا یک انفجار کوچک کارگاه را پایین می آورند.

دبیر انجمن زغال سنگ با اشاره به اینکه حادثه معدنجو طبس در هنگام تخریب کارگاه اتفاق افتاده است، افزود: با تخریب کارگاه یک دفعه حجم عظیمی از گاز متان در معدن آزاد می شود. البته، چون شیفت ۳ بوده تعداد کارگران معدن کم بوده است در غیر این صورت تعداد کشته های این حادثه رقم های بالاتری داشت.

سنسورهای معدن طبس حین کار خاموش بوده است

دبیرکل خانه کارگر گفت: سنسوری که باید در هر قسمت کار قرار داده می شد تا حادثه قبل از وقوع به اطلاع می رسید، قیمتی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان داشته است. سنسور بوده ولی به ماموران ایمنی برای اینکه مزاحمتی برای کار ایجاد نکند، گفتند که سنسورها را خاموش کنید! وقتی بازرس می آمد، سنسورها را روشن می کردند!

مراسم یادبود شهدای کارگر معدن طبس به همت کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی استان قم و خانه کارگر این استان، باحضور کارگران استان و فعالین کارگری روز گذشته برگزار شد. 

در این مراسم که با حضور و سخنرانی علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر ایران) و اسماعیل گرجی پور (معاونت رفاه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی)، اکبر شوکت (رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی ایران و دبیر اجرایی خانه کارگر قم) و عباس شیری (رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی استان قم) برگزار شد، آیت الله فقیهی به نمایندگی از ریاست مجلس خبرگان رهبری نیز در این مراسم حصور داشت. 

در پایان این مراسم علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) با تسلیت و ارسال درود به روان معدن چیان کشته شده در حادثه معدن زغالسنگ معدنجوی طبس اظهار کرد: این مجلس برای کارگرانی است که صدا ندارند. این جلسه صدای بی صدایان است. به جز جلساتی که در طبس برگزار شده، این اولین جلسه ای است که در خارج آن شهر برگزار شده و ابتکار عمل آن با قم و خانه کارگر و تشکلات کارگری این استان بوده است. 

وی افزود: ناچارم چند جمله از کارگران ساختمانی بگویم. وقتی از کارگران بی صدا می گوییم، کارگران ساختمانی از همه بی صداتر هستند. حتی کارگرانی که از داربست به پایین می افتند، و ۱۴۰۰ کارگر بطور متوسط در سال بخاطر حوادث می میرند که حدود نیمی از آنان کارگر ساختمانی هستند. حداقل ۵۰۰ نفر کارگر در سال در ساختمان ها جان خود را از دست می دهند. این معادل ده برابر میزانی است که هفته گذشته در یکی از معادن ما با مرگ حدود ۵۰ نفر از کارگران عزیزمان رخ داده است. مرگ با گاز مرگی دردناک است اما این مجلس را کارگران ساختمانی برگزار کردند و بیشترین حادثه کار متعلق به آنان است. 

محجوب گفت: جا داشت که در میان کارگران ساختمانی از همه کارگران جان باخته حوادث کار یاد می کردیم. این کارگران همه قربانی کسانی هستند که به وظایف خود عمل نکرده و بی توجهی کردند. متاسفم که می گویم که سنسوری که باید در هر قسمت کار قرار داده می شد تا حادثه قبل از وقوع به اطلاع می رسید، قیمتی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان داشته است. سنسور بوده ولی به ماموران ایمنی برای اینکه مزاحمتی برای کار ایجاد نکند، گفتند که سنسورها را خاموش کنید! وقتی بازرس می آمد، سنسورها را روشن می کردند!

دبیرکل خانه کارگر تاکید کرد: توقع ما از بازرسی و بازرسان، بازرسی کردن سرزده است. بازرسی با اطلاع و رسمی که بازرسی نیست! نتیجه چنین نوعی از بازرسی حوادثی از این قبیل است. جا دارد از دولت محترم و همه کسانی که در این باب همدردی کردند و رهبر انقلاب که من در نامه ای به ایشان کل موضوع را برای ایشان تشریح کردم، تشکر می کنم. اما واقعیت این است که ما هرچقدر ابعاد حادثه را بررسی می کنم، می فهمم که اگر درست عمل می شد، قربانیان به ده نفر هم نمی رسیدند. موضوع البته تخصصی است اما ما به محافل تخصصی اعلام کردیم که تا آخرین مرحله بررسی و رسیدگی به این موضوع خواهیم ایستاد.

وی افزود: در این حوزه وکیل خواهیم گرفت و شکایت خواهیم کرد. پای شکایت خود نیز خواهیم ایستاد. این شکایت از همه کسانی است که باید در این حوزه به موضوع دقت می کردند. آن جمله ای که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پس از حادثه فرمودند، موضعی است که باید تصحیح کنند. امیدواریم نظرشان را تصحیح کنند. البته از اینکه صداوسیما و دولت پیگیر حادثه بودند خوشحالیم اما غمبار این است که هرگز برای کارگران ساختمانی که شاهد این حوادث برای آنان نیز هستیم، همین فرصت رسانه ای و همین میزان پیگیری هم شاهد نبوده و نیستیم.

نماینده ادوار پیشین مردم تهران در مجلس اظهار کرد: اینجا محفل و خانه کسانی است که پرحادثه ترین شغل را در کشور دارند. همکاران شما کارگران ساختمانی بیشترین فوتی و معلول را می دهند. بسیاری از همین معدن کاران که بسیار زحمتکشان هستند، از کارگران ساختمانی نیز بی صداتر جان می دهند. لذا کاری که کارگران ساختمانی کردند با ارزش است. شما خود داغ دار این حادثه هستید و کسی جز داغ دیده غم این کارگران را ندیده و نمی بیند. ما به همه ادارات خانه کارگر استان های خود نیز ابلاغ کردیم که در این رابطه مراسم یادبود برگزار کنند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • نرگس ایزدی

    از اینکه اینهمه در حق کارگران اجعاف میشود و ارزشی برایشان قائل نمی‌شوید واقعا متاسفم،از کارفرما گرفته تا بالادستی ها ،یه بیمه مسئولیت هست که از آن در بیشتر مواقع هم استفاده نمیکنید،حداقل به داد دل خانواده هایشان برسید