تعداد اتباع خارج شده از ایران اعلام شد
از ابتدای سال جاری تاکنون نزدیک به یک میلیون نفر از اتباع غیرمجاز افغانستانی از مرزهای دوغارون و میلک خارج شده اند و این روند همچنان ادامه دارد. امکان بازگشت قانونی این افراد به کشور نیز فراهم است.

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: از اول فروردین تاکنون ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از اتباع غیر مجاز از دو مرز دوغارون و میلک خارج شدند و این روند ادامه خواهد داشت اما این افراد می توانند مثل افراد عادی تقاضای ورود مجدد به کشور ایران و مراحل لازم را طی کنند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، نادر یاراحمدی با بیان این که برای حضور افراد خارجی در هر کشوری باید دلیل خاصی وجود داشته باشد، اظهار کرد: افراد غیرمجاز هم می توانند در کشور حضور داشته باشند و در بسیاری از کشورها این افراد درخواست پناهندگی می دهند و شرایطی خاص برای آن وجود دارد، به طوریکه باید در عرض ۲۴ ساعت خودش را به اولین پاسگاه پلیس معرفی کند؛ در حالیکه درباره اقدامات امروز هیچکدام از این شرایط محقق نشده است و ما هیچ شناختی از آن ها نداشتیم.
وی ادامه داد: در تمام دنیا طبق قانون به افراد غیرمجاز خروج از کشور اعلام می شود و ما از سال گذشته این مسئله را اعلام کردیم و از اول فروردین امسال نیز اعمال کردیم؛ همه تصور می کنند در این روزها خروج اتباع غیرمجاز تشدید شده؛ اما این قانون از ابتدای امسال اعمال شده است؛ شرایط فوق العاده اخیر موجب شده است تا تعداد اتباع غیرمجاز خارج شده از کشور افزایش پیدا کند. برای تمام افراد غیرمجازی که خودشان را معرفی کردند روز خروج از کشور را هم اطلاع دادیم و می دانستیم روزانه چه تعداد اتباع غیرمجاز را از کشور خارج می کنیم.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با بیان اینکه اتباع مختلفی در کشور زندگی می کنند؛ اما به دلیل اختلاف تعداد زیاد با اتباع افغانستانی در این مسئله کمتر مورد توجه قرار می گیرند، گفت: ما بیش از ۶ میلیون اتباع افغانستانی در کشور داریم؛ طبق آخرین آمار از اول فروردین تاکنون ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از دو مرز دوغارون و میلک خارج شدند و این روند ادامه خواهد داشت؛ اما این افراد می توانند پس از بازگشت به کشورشان مثل افراد عادی تقاضای ورود به ایران و مراحل لازم را طی کنند.
وی ادامه داد: تمام تلاشمان این است کسانی که در کشور حضور پیدا می کنند، به یک دلیل مشخص دارای سند هویتی شوند و از این طریق از تسهیلات لازم برخوردار شوند. کسانی که دستگیر شدند تا چند سال به آن ها ویزا داده نمی شود اما کسانی که خودشان را معرفی کردند در لیست سیاه ما قرار نمی گیرند.
ورود غیر قانونی اتباع پاکستانی و بنگلادشی به کشور
یاراحمدی با بیان این که بعد از اتباع افغانستانی، عراقی ها در کشور حضور دارند و با شرایط پناهندگی در کشور زندگی می کنند، عنوان کرد: اخیرا هم از مرزهای شرقی کشور اتباع پاکستانی و بنگلادشی به کشور وارد شدند و غیرقانونی هستند. این افراد دستگیر می شوند و در شرایط سخت از کشور طرد می شوند.
وی بیان کرد: از شش میلیون و ۱۰۰ هزار نفر اتباع نزدیک به ۳۳ هزار شهر در کمپ های پناهندگی حضور دارند و بقیه در کنار مردم در شهرها زندگی می کنند و از همه امکانات بهره مند هستند. تنها مسئله یارانه است که این فقط به شهروند ایرانی داده می شود و فرد خارجی نمی تواند از این یارانه برخوردار باشد. کسی که از نان، برق یا حمل و نقل استفاده می کند، عملا از یارانه با رقم بسیار بالا بهره می برد و این یک جذابیت برای اتباع ایجاد کرده است. این یارانه حق یک ایرانی است اما اتباع هم از این یارانه به صورت رایگان استفاده می کنند.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اضافه کرد: روز گذشته بعد از ۷ سال موفق شدیم لایحه دولت که با طرح مجلس تلفیق شده بود به کمیسیون مجلس برود و امیدواریم به زودی تبدیل به قانون شود؛ در این قانون باید آن جذابیت محدود شود. افراد مجاز می توانند با پرداخت مالیات از خدمات استفاده کنند؛ ما در گذشته با نگاه رئوفانه از افراد غیرمجاز هم مالیات اخذ نمی کردیم. همه مهمان ما هستند اما به دلیل این که سال ها این قانون اعمال نشده بود انگار اکنون در حال انجام کار غیرعادی هستیم. با این حال اتباع مجاز همچنان می توانند از تسهیلات استفاده کنند.
وی درباره وضعیت اردوگاه ها و اسکان های مرزی گفت: تمام شرایط گذشته برای اتباع مجاز حاکم است؛ هر کسی هم که غیرمجاز است خودش باید برود. البته کسانی که نمی روند توسط پلیس به سمت مرزها هدایت می شوند.
یاراحمدی اضافه کرد: اتباعی که باید از کشور خارج شوند، در چند ایستگاه مختلف بررسی می شوند تا مبادا سهل انگاری صورت بگیرد و کسی که مجاز است به سمت مرز فرستاده نشوند. روزانه حدود ۱۷ هزار نفر در حال خروج از دو مرز ما با کشور افغانستان هستند؛ اما سال ها بسیاری از اتباع در این کشور و مردم زندگی کردند و خروج برای این افراد سخت است. گمرک ما در مرزها حتی وسایل افراد را بازرسی نمی کنند. ماشین ها و کامیون هایی گذاشته ایم که وسایل افراد را تا حداکثر نیم ساعت به کشور افغانستان منتقل می کند.
وی عنوان کرد: دولت طالبان احساس مسئولیت کرده و به کمک آمده است؛ قبلا این مسئله را نمی پذیرفتند؛ اما طی مذاکراتی که داشتیم قبول کردند که این افراد به کشور افغانستان برگردد.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در پایان تأکید کرد: طرح خروج اتباع غیرمجاز تا ۱۵ تیر ماه مهلت داشت؛ اما به دلیل گرمای هوا و مشکل در خروج، جنگ ۱۲ روزه و تعطیل بودن برخی ادارات، اعلام کردیم کسانی که جا ماندند مراجعه کنند و هرچه زودتر از کشور خارج شوند و مطمئن باشند اگر این طرح به پایان برسد دیگر نمی توانیم تسهیلات ویژه ای بپردازیم.