تاجیکستان خواستار پیوستن به پروژه راه آهن چین-قرقیزستان-ازبکستان شد
تاجیکستان به طور رسمی علاقه خود را برای پیوستن به پروژه راه آهن چین-قرقیزستان-ازبکستان اعلام کرده؛ طرحی راهبردی که با هدف گسترش اتصال حمل ونقلی در آسیای مرکزی و جنوبی در حال اجرا است.

تاجیکستان به طور رسمی علاقه خود را برای پیوستن به پروژه راه آهن چین-قرقیزستان-ازبکستان اعلام کرده؛ طرحی راهبردی که با هدف گسترش اتصال حمل ونقلی در آسیای مرکزی و جنوبی در حال اجرا است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، وزارت حمل ونقل تاجیکستان اعلام کرد عظیم ابراهیم، وزیر حمل ونقل این کشور در دیدار با لیو وی، وزیر حمل ونقل چین، در حاشیه دوازدهمین نشست وزرای حمل ونقل سازمان همکاری شانگهای در شهر تیانجین، موضوع پیوستن دوشنبه به پروژه بزرگ راه آهن چین-قرقیزستان-ازبکستان (CKU) را مطرح کرده است.
این پروژه، که ساخت آن از ۲۷ دسامبر ۲۰۲۴ (۷ دی ۱۴۰۳) در جلال آباد قرقیزستان آغاز شد، قرار است شهر کاشغر در چین را از طریق تورگارت، مک مال و جلال آباد به اندیجان در ازبکستان متصل کند. این مسیر ۵۲۳ کیلومتری سالانه ظرفیت جابه جایی ۱۵ میلیون تُن بار را خواهد داشت. در حال حاضر، تنها اتصال ریلی مستقیم آسیای مرکزی با چین از طریق قزاقستان برقرار است.
در این نشست، وزیر تاجیکستان بر اهمیت منطقه سازمان همکاری شانگهای به عنوان پلی راهبردی بین شرق و غرب، و شمال و جنوب تأکید کرد و خواستار تقویت تاب آوری زنجیره های حمل ونقل، دیجیتالی سازی، کاهش انتشار کربن و توسعه لجستیک سبز شد.
وی همچنین پیشنهاد ایجاد یک سکوی دیجیتال یکپارچه برای سازمان شانگهای را ارائه کرد تا عملیات حمل ونقل چندوجهی را ساده تر و شفاف تر کند.
از دیگر پیشنهادهای تاجیکستان، توسعه کریدورهای بین المللی از جمله مسیر چین-قرقیزستان-تاجیکستان-افغانستان-پاکستان تا اقیانوس هند و مسیر چین-تاجیکستان-ترکمنستان-ایران-ترکیه-اروپا و همچنین تقویت مسیر ترانس کاسپین بود. وی تأکید کرد که احیای زیرساخت های ترانزیتی افغانستان برای گشودن مسیرهای تجاری جدید در منطقه حیاتی است.
احداث راه آهن میان چین، قرقیزستان و ازبکستان که از سال ۲۰۲۴ شروع شده است باعثِ تقویت اتصالات حمل ونقل و ترابری در آسیای مرکزی و افزایشِ هم گرایی و بیشتر شدن جذابیت های حمل و نقل در منطقه خواهد شد. موافقتنامۀ احداث راه آهن مزبور در ژوئن ۲۰۲۴ (خرداد ۱۴۰۳) میان دولت های ذی ربط در پکن منعقد شد. این مسیر ریلی به طول ۴۸۶ کیلومتر در محورهای کاشغر – تروگارت – ماکمال – جلال آباد و اندیجان ساخته خواهد شد. این مسیر ریلی می تواند در آینده تبدیل به گذرگاهی مستقل برای عبور و مرور کالا میان کشورها و حتی یک راهگذرِ تجاریِ بین قاره ای شود.
احداث راه آهن میان چین، قرقیزستان و ازبکستان (به خاطرِ دور زدن موقعیت منحصربفرد قزاقستان) به شکل قابل توجهی باعثِ تقویت جایگاه و موقعیت ازبکستان و قرقیزستان در حمل و نقل بین قاره ای خواهد شد زیرا در آسیای مرکزی در حال حاضر تنها قزاقستان است که با راه آهن به چین متصل شده است. بدین ترتیب جایگزینی برای راهگذر میانی (یعنی راهگذرِ اتصال چین به دریای خزر از طریق قزاقستان) ایجاد خواهد شد. در نتیجه می توان حدس زد در صورت احداث راه آهن میان چین – قرقیزستان و ازبکستان، بخشی از کالاهایی که از راهگذر میانی (مسیر قزاقستان) بین چین و اروپا منتقل می شدند، تغییر مسیر داده و از مسیر ریلیِ تازه تأسیس منتقل شوند.