◄ پایان مین روبی خط ریلی شلمچه - بصره | آماده سازی مسیر ریلی زائران اربعین تا مرز شلمچه
عملیات مین روبی ۱۲ کیلومتر از مسیر ریلی شلمچه به بصره با تلاش مهندسان ایرانی به اتمام رسید

با اتمام موفقیت آمیز عملیات مین روبی ۱۲ کیلومتری مسیر ریلی شلمچه-بصره، فاز نخست این پروژه برون مرزی تا اربعین ۱۴۰۳ با بهره برداری از یک خط و سکوی ریلی در مرز شلمچه آماده خدمات رسانی به زائران خواهد بود. این طرح که با پیشرفت ۱۸ درصدی پل بازشوی بصره همراه است، سفر مستقیم ریلی به کربلا را ممکن می سازد.
به گزارش تین نیوز، با پایان یافتن عملیات مین روبی مسیر ریلی شلمچه- بصره، اجرای این طرح مهم برون مرزی وزارت راه و شهرسازی مطابق برنامه زمان بندی از پیش تعیین شده، با سه پروژه اصلی احداث ایستگاه ریلی در شلمچه، ساخت ایستگاه مسافری شلمچه و اجرای پل بازشوی بصره دنبال می شود.
آن طور که معاون فنی و زیربنایی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران وعده داده، تا پیش از اربعین امسال زائران اباعبدالله الحسین(ع) می توانند شاهد بهره برداری از یک خط و یک سکوی ریلی در ایستگاه ریلی شلمچه باشند و به این ترتیب سفر ریلی تا نقطه صفر مرزی شلمچه ممکن می شود. امری که تا اربعین ۱۴۰۵ به سه سکو و ۶ خط مسافری افزایش خواهد یافت و به این ترتیب سختی های سفر برای زائران امام سوم شیعیان، سهل تر خواهد شد.
سید مصطفی داودی درباره خط ریلی شلمچه- بصره، با اشاره به اتمام مرحله مین روبی این طرح مهم برون مرزی وزارت راه و شهرسازی، افزود: یکی از گلوگاه های اصلی اجرای کار، مین روبی مسیر بود. عراقی ها اعلام کردند که ۱۲ کیلومتر از مسیر نیازمند مین روبی است و در ادامه با توجه به توانمندی بالای کشورمان در این زمینه، قرار شد طرف ایرانی به انجام آن بپردازد.
وی ادامه داد: شرکتی که از سوی عراق مسئول زیرسازی و روسازی خط شده، اصرار داشت که عملیات مین روبی زودتر به انجام برسد و ما نیز برای اینکه خللی در اجرای تعهدات از سوی عراقی ها شاهد نباشیم، نسبت به افزایش نفرات در این موضوع اقدام کردیم، به طوری که از دو سمت؛ یعنی نقطه صفر مرزی کشورمان (از شلمچه به سمت بصره) و همچنین از بصره (انتهای مسیر) به سمت مرز شلمچه، کارگاه ها و پیمانکاران را ۲ برابر کردیم تا اینکه این عملیات حساس در موعد مقرر به پایان رسید.
داودی اضافه کرد: این در حالیست که اجرای عملیاتی همچون مین روبی حساسیت های خاص خود را دارد و بر این اساس دقت های خاص ایمنی نیز می طلبد، چرا که با جان افراد سر و کار دارد و تعداد مین ها و عمقی که در خاک کارگزاری شده اند، قابل پیش بینی نیست.
پیشرفت ۱۸ درصدی عملیات اجرایی پل بازشوی بصره
پروژه های اصلی ساخت راه اهن شلمچه بصره شامل پل بازشوی بصره با پیشرفت ۱۸ درصدی با قابلیت عبور کشتی از شط العرب؛ ایستگاه شلمچه با بهره برداری از یک خط و سکوی ریلی تا اربعین ۱۴۰۳ و ساختمان ایستگاه با طراحی ویژه با معماری متناسب با قداست شلمچه است.
در این راستا، داودی گفت: با اتمام عملیات مین روبی، اکنون سه موضوع اساسی دیگر را در دستور کار داریم که مهم ترین آن، پل ورودی شهر بصره است.
معاون فنی و زیربنایی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: این پل بسیار تکنیکال بوده و شرایط خاصی دارد، به طوری که دو سوم شمع ها و پایه های این پل باید در عمق ۴۵ متری داخل شط العرب (اروند رود) ساخته شود و بر این اساس عملیات اجرایی سختی در آب های خروشان این رودخانه داریم.
وی اظهار داشت: علاوه بر آن با توجه به اینکه اروندرود قابلیت کشتیرانی دارد، باید پل طوری طراحی شود که قابلیت عبور کشتی از آن نیز وجود داشته باشد.
داودی توضیح داد: در مسیرهای ریلی، شیب مسیر تردد قطار با توجه به مساله کشش لکوموتیوها، مثل جاده نیست. بر این اساس چنانچه شیب و فراز پل را پنج در هزار در نظر می گرفتیم، طول پل زیاد می شد، لذا از شیوه «بازشوی پل» استفاده کردیم تا در زمان تردد کشتی ها دهنه پل باز شود. در این زمینه نیز با توجه به اینکه طرف عراقی توان اجرای کار نداشت، توسط مهندسان و متخصصان داخلی کشورمان انجام خواهد شد.
وی از پیشرفت ۱۸ درصدی عملیات اجرایی این پل خبر داد و ابراز امیدواری کرد تا پایان امسال یا حداکثر نیمه نخست سال آینده به پایان برسد.
احداث ایستگاه ریلی در شلمچه/ بهره برداری از یک خط و یک سکوی ریلی تا اربعین امسال
معاون راه آهن با اعلام اینکه 3 سکو و 6 خط ریلی تا اربعین 1405 تکمیل می شود، گفت: موضوع بعدی، احداث ایستگاه در شلمچه است. هرچند امروز در شلمچه پایانه جاده ای داریم اما پایانه ریلی نداریم. با پیگیری وزیر راه و شهرسازی در کارگروه ویژه مرز و در جلسه اصلی مرزها با حضور وزیر کشور، محلی که هم اکنون در حال ساخت پایانه ریلی در آن هستیم به عنوان مرز مجاز زمینی به تصویب رسید.
وی تاکید کرد: در نقطه صفر مرزی برای اتصال خط ریلی به عراق، باید یک پایانه مسافری ریلی هم احداث کنیم، زیرا ممکن است برخی افراد بخواهند با خودرو وارد عراق یا برعکس وارد ایران شوند. در این زمینه طراحی های لازم انجام، قرارداد خطوط ریلی، سکوهای مسافران منعقد و اجرای فاز یک آن نیز برنامه ریزی شده است.
این مقام مسئول راه آهن گفت: مطابق برنامه ریزی انجام شده، ساخت یک خط و یک سکوی ریلی در ایام اربعین امسال به پایان خواهد رسید تا زائران اباعبدالله الحسین (ع) بتوانند تا نقطه صفر مرزی با قطار سفر کنند.
وی افزود: همچنین مقرر شده تا ایام اربعین ۱۴۰۵، سه سکو و ۶ خط مسافری در این نقطه به بهره برداری برسد.
ساخت ایستگاه مسافری شلمچه با معماری خاص
داودی، موضوع سوم را ساخت ساختمان ایستگاه مسافری شلمچه عنوان و خاطرنشان کرد: شلمچه برای ما یک نقطه مقدس محسوب می شود و بر این اساس روی معماری آن حساسیت های خاصی داشتیم. اکنون مشاور ساخت ساختمان ایستگاه مسافری شلمچه تعیین شده و ارزیابی کیفی پیمانکاران آن در حال انجام است.
وی ابراز امیدواری کرد در نیمه دوم سال جاری شاهد عقد قرارداد پیمانکار ایستگاه مسافری شلمچه باشیم و در اربعین ۱۴۰۵ ساختمان ایستگاه مسافری شلمچه برای زائران قابل استفاده باشد.
تامین کامل نقدینگی اجرای پروژه
معاون فنی و زیربنایی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: تا اینجای اجرای پروژه، با توجه به تاکیدات شخص رئیس جمهور تامین نقدینگی پروژه به صورت کامل انجام شده است. همچنین ماهانه جلسه ای با حضور معاون اجرایی رئیس جمهور و مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران در همین زمینه در نهاد ریاست جمهوری برگزار می شود و در جریان کامل پیشرفت های فیزیکی پروژه قرار می گیرد و چنانچه کمبود یا چالشی وجود داشته باشد شخصاً ورود می کند.
گفتنی است؛ برای پیگیری تفاهمات طرفین ایرانی و عراقی و بازدید از پروژه، شب گذشته وزیر راه و شهرسازی با همراهی برخی نمایندگان کمیسیون عمران مجلس به بغداد سفر کرد.
به گزارش ایرنا، با اتصال خط ریلی شلمچه- بصره، مردم از مبدا مشهد، تهران و قم و دیگر شهرها به طور مستقیم تا کربلای معلی طی مسیر خواهند داشت؛ همچنین زائران عراقی نیز می توانند بطور کاملا ریلی، از عراق به شهرهای تهران، قم و مشهد دسترسی پیدا کنند.
احداث این خط ریلی با هدف سفر ریلی با رفاه بالا و ارزان برای زائران ایرانی به کربلا و زائران عراقی به مشهد مقدس و دیگر اماکن زیارتی و توریستی احداث می شود.
این پروژه با سفر وزیر راه و نمایندگان مجلس به بغداد برای پیگیری هماهنگی های نهایی همراه شده است.