◄ رانندگان کامیون و تریلی بستان آباد از بومی گرایی تیکمه داش و شرکت فولاد به کجا شکایت کنند؟!
جمعی از رانندگان کامیون بستان آباد به انحصار ایجاد شده در عرضه بار شرکت های فولاد در این منطقه و عرضه تبعیض آمیز بار و بومی گرایی روستای تیکمه داش اعتراض دارند.

جمعی از رانندگان کامیون بستان آباد با انتقاد شدید از انحصار ایجاد شده در عرضه بار یک شرکت فولاد در این منطقه و عرضه تبعیض آمیز بار و بومی گرایی روستای تیکه داش خواستار رسیدگی مسئولان حمل و نقل کشور به این مشکل شدند.
بررسی های خبرنگار تین نیوز حاکیست بسیاری از رانندگان ماشین سنگین در منطقه تبریز و بستان آباد و به طور کلی آذربایجان شرقی از بومی گرایی هایی که توسط صاحبان بارهای عمده این منطقه انجام می شود، به ستوه آمده و خواستار رسیدگی مسئولان به این موضوع هستند.
درآمد رانندگان ماشین سنگین اصلا جوابگوی زندگی و هزینه های ماشین نیست
یکی از کامیون داران بستان آباد در این باره به خبرنگار ما گفت: با توجه به این که کارخانجات کاشی و فولاد فعال در این منطقه، ناوگان ملکی جاده ای برای خود تامین کرده اند و نوعی انحصار و تبعیض در توزیع بار ایجاد شده در هر ماه شاید یک سرویس نصیب ما رانندگان کامیون که جزو ناوگان آنها نیستیم، شود. با این هزینه های سنگین کامیون داری و با توجه به سرمایه قابل توجهی که برای خرید کامیون هزینه کرده ایم این مقدار درآمد اصلا جوابگو نیست و نمی توانیم زندگی خود را اداره کنیم.
یکی دیگر از رانندگان کامیون با بیان این که کارخانجات صاحبان بارهای عمده نباید اقدام به تامین ناوگان می کردند، می افزاید: چرا با وجود پایانه اعلام بار بستان آباد که در کشور مشهور است و تعداد زیادی راننده کامیون که در بستان آباد زندگی می کنند، شرکت هایی مثل فولاد امین و فولاد کاوه برای بارهای خود کامیون ملکی تامین کنند یا بارها را به صورت انحصاری به رانندگان اهل تیکمه داش بدهند؟ آیا این بومی گرایی و تبعیض نیست؟
رانندگان کامیون بستان آباد در فکر تغییر شغل
راننده دیگری در تماس با خبرنگار تین نیوز با اشاره به این که رانندگی ماشین سنگین در بستان آباد یک شغل سنتی است و بسیاری از خانوارها و اهالی بستان آباد مستقیم یا غیرمستقیم از این شغل ارتزاق می کنند، یادآور شد: شرایط کار ما هر روز بدتر می شود و نمی دانیم باید به کجا پناه ببریم و به چه مرجع قانونی شکایت کنیم؟ این شغل در بستان آباد در حال نابودی است. بسیاری از رانندگان تغییر شغل داده اند و تعدادی هم به فکر تغییر شغل هستند.
مسئولان وزارت راه و سازمان راهداری و حمل و نقل باید از این قشر که در تمام تنش ها و مشکلات کشور مثل جنگ تحمیلی و تحریم با رشادت چرخ حمل و نقل را به حرکت درآوردند حمایت کنند و با بومی گرایی و انحصاری شدن بار مقابله نمایند.
انتهای پیام