نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران در حادثه بندر شهید رجایی
عضو مجمع ملی کاهش خطر حوادث جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی درباره نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران در سانحه بندر شهید رجایی ارائه داد.

بیژن یاور عضو مجمع ملی کاهش خطر حوادث و سوانح جمهوری اسلامی ایران و استاد دانشگاه در یادداشتی درباره نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران در حادثه بندر شهید رجایی نوشت: بندر شهید رجایی با حدود ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار مساحت، ظرفیت جابجایی سالانه ۷۰ میلیون تن بار را دارد. این بندر تجاری از ۲۳ اسکله تشکیل شده که تنها یک اسکله به دلیل انفجار دچار خسارت سنگین شد.
سانحه آتش سوزی و انفجار ناشی از مواد خطرناک در بندر شهید رجایی ساعت ۱۲:۰۵ روز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ رخ داد. به دلیل عدم اطلاع از محتویات کانتینر در حال آتش سوزی که توسط صاحب کالا دارای اظهارنامه خلاف واقع بوده و در مکانی عادی دپو شده بود آتش سوزی توسعه یافت. علت این انفجار همچنان در دست بررسی است.
سانحه اسکله شهید رجایی رسماً بیش از یک هزار مجروح برجا گذاشته است.
عملیات اصلی اطفا حریق دو سه روزه به پایان رسیده و با دستور فرمانده سانحه، سطح عملیات از ملی به استانی تغییر کرد و به منظور اطمینان کامل از عدم باز سوزی کانتینرها و برای لکه گیری، عملیات تحت کنترل و در سطح استانی ادامه یافت و به تدریج محتویات کانتینرهای آسیب دیده تخلیه گردید.
عملیات سانحه بندر شهید رجایی دارای نقاط قوت و ضعفی است که با رویکرد عارضه یابی به صورت مقدماتی و تیتر گونه در پی می آید. بدیهی است پس از تحقیقات دقیق، گزارش مبسوط تر یعنی گزارش پس از فعالیت ها یا اصطلاحاً After Action Report (AAR) موارد را به تفصیل توضیح خواهد داد.