بازدید سایت : ۴۴۹۱۱
| کد خبر ۲۹۶۸۶۵
کپی شد

◄ جزئیات جدید از جنگ هند و پاکستان/ نقش جاده قراقروم و بندر چابهار در برتری سوق الجیشی چین بر آمریکا

جنگ هند و پاکستان ناشی از فشار آمریکا به چین برای انحراف و اختلال در روند تکامل جاده قراقروم غرب چین به بندر گواتر است که عدم تحقق آن در دستور کار آمریکا است چرا که این جاده موجب برتری سوق الجیشی چین به آمریکا می شود به خصوص اگر چابهار هم به حلقه لجستیک جهانی این شاهراه بپیوندد.

جزئیات جدید از جنگ هند و پاکستان/ نقش جاده قراقروم و بندر چابهار در برتری سوق الجیشی چین بر آمریکا
تین نیوز |

شامگاه سه شنبه 16 اردیبهشت، هند سه نقطه را در کشمیر پاکستان هدف حمله موشکی قرار داد و تنش بین دو کشور از تهدید کلامی با پرتاب چند موشک از سوی هند به پاکستان، وارد اقدام نظامی شد.

به گزارش تین نیوز، بلافاصله پس از آغاز درگیری نظامی بین دو کشور، حمل و نقل منطقه دچار تغییرات اساسی شد.

بر اساس خبرهایی که در رسانه ها منتشر شده شرکت های هواپیمایی هند از لغو پروازهای خود به مناطق شمالی این کشور، از جمله کشمیر تحت کنترل هند و ایالت هایی مانند راجستان و پنجاب خبر دادند.

شرکت هایی نظیر اسپایس جت و ایندی گو اعلام کردند که فرودگاه هایی در دارامشالا، له، جامو، سرینگر و امریتسار تعطیل و پروازها به این مناطق متوقف شده است.

ایر ایندیا نیز پروازها به شهرهایی از جمله جامو، سرینگر، امریتسار، جودپور و چندی گر را تا ظهر چهارشنبه لغو کرد و مسیر برخی پروازهای بین المللی خود را تغییر داد.

از سوی دیگر در پاکستان وضعیت اضطراری اعلام، پروازها لغو، فرودگاه لاهور بسته و حریم هوایی پاکستان به روی تمامی پروازها بسته شد.

تاثیر درگیری نظامی هند و پاکستان بر حمل و نقل ایران

با آغاز درگیری نظامی و شروع جنگ بین هند و پاکستان، با توجه به همسایگی ایران و پاکستان، برای بسیاری این پرسش مطرح شده است که تاثیر این حملات بر ایران به ویژه حمل و نقل کشورمان چیست؟

پرویز باورصاد در این مورد به خبرنگار تین نیوز گفت: درگیری های چند روز گذشته هند و پاکستان و به خصوص حمله موشکی هند به پاکستان، ترکش سیاسی امنیتی جاده ترانزیتی ۱۲۰۰ km قراقروم کاشمر به بندر گوادر پاکستان در جوار بندر چابهار ایران است.

این کارشناس افزود: این پل زمینی جاده ای به طول۱۲۰۰ km و در غرب چین واقع است که گرچه نقش استراتژیک تجاری برای چین و شکوفایی محدود اقتصادی برای پاکستان دارد ولی در واقع به معنای افزایش اقتدار، قدرت نوظهور  بزرگ و صنعتی چین است.

وی تاکید کرد: این پل در اقدامی مهمتر می تواند جاده دوم کاشمر بدخشان هرات چابهار و بندرعباس را به عنوان دالان دومی تبدیل نماید که آمریکا را خیلی نگران کرده و احتمالا در مذاکرات جاری ایران و آمریکا در مسقط نیز مورد بحث واقع می شود.

به گفته وی آمریکا از چند سال پیش زین و برگ مبارزه اقتصادی تجاری را برای افزایش فشارهای سیاسی امنیتی بر چین از طریق کشورهای نیابتی جدید نظیر هند، مالزی و اندونزی و ....آغاز کرده و حتما ترکش های این اقدام به ایران هم می خورد.

باورصاد ادامه داد: درگیری نظامی هند و پاکستان ناشی از فشار آمریکا به چین برای انحراف و اختلال در روند تکامل جاده قراقروم غرب چین به بندر گواتر است که عدم تحقق آن در دستور کار آمریکا است چرا که این جاده موجب برتری سوق الجیشی چین به آمریکا می شود به خصوص اگر چابهار هم به حلقه لجستیک جهانی این شاهراه بپیوندد.

این کارشناس گفت: هند در صورت جنگ می تواند بخشی از این جاده را اشغال کرده و یا مورد کنترل هوایی و ایضایی قرار دهد تا دوباره پاکستان به یک کشور نیابتی برای آمریکا تبدیل شود.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.