بازدید سایت : ۸۶۲۵۴

پیشرفت ترانزیت ایران و افغانستان

ایران در بین ۱۰ شریک اصلی تجاری افغانستان قرار دارد.

پیشرفت ترانزیت ایران و افغانستان
تین نیوز |

گزارش جدید اتاق بازرگانی تهران نشان می دهد که ایران در بین ۱۰ شریک اصلی تجاری افغانستان قرار دارد و بیشترین ارزش صادراتی ایران به افغانستان طی سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۱، مربوط به سال ۲۰۱۸ به ارزش بیش از دو میلیارد و ۹۲۶ میلیون دلار بوده، اما این رقم در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته و در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ مجددا افزایش یافته است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در گزارشی تحت عنوان «نگاهی به وضعیت تجارت کشور افغانستان»، به بررسی دقیق وضعیت تجارت افغانستان با شرکای تجاری اصلی این کشور پرداخته است.

بر اساس این گزارش تا سال ۲۰۱۹ ایران اولین کشور صادرکننده به افغانستان بوده و چین و پاکستان در رتبه بعدی قرار دارند. همچنین ایران ششمین کشور وارد کننده از افغانستان بوده و هند، پاکستان و چین سه کشور اول واردکننده از افغانستان هستند. البته کل صادرات افغانستان در سال ۲۰۱۹ به بیش از ۸۶۳ میلیون دلار رسیده که حدود ۱۴ میلیون دلار از آن به ایران انجام شده است.

در بخش دیگری از این گزارش روند تجارت ایران و افغانستان بررسی شده که نشان می دهد بیشترین ارزش صادراتی ایران به افغانستان طی سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۱، مربوط به سال ۲۰۱۸ به ارزش بیش از دو میلیارد و ۹۲۶ میلیون دلار بوده است.

اما این رقم در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته و در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ مجددا افزایش یافته و به رقم بیش از یک میلیارد و ۸۳۸ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.

مهم ترین اقلام صادراتی ایران به افغانستان در سال ۲۰۲۱ شامل سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آن ها؛ آهن و فولاد؛ پلاستیک مصنوعات از آن ها؛ میوه و آجیل خوراکی و پوست مرکبات یا خربزه؛ سبزیجات خوراکی وریشه ها بوده است. سه گروه اولی از پنج گروه یاد شده، حدود ۵۰ درصد از صادرات ایران به افغانستان را به خود اختصاص داده است.

مهم ترین تحولات تجارت ایران و افغانستان

در بخش دیگری از این گزارش هفت رشته فعالیت شامل وسایل نقلیه، زمینی، هوایی، آبی و تجهیزات ترابری مربوط به آن ها؛ ماشین آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی، اجزاء و قطعات آن ها؛ مواد نسجی و مصنوعات از این مواد، پوست خام و چرم؛ محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن؛ محصولات معدنی؛ محصولات صنایع غذایی، نوشابه ها، آبگون های الکلی و سرکه ها، توتون و غیره به عنوان رشته فعالیت های منتخب انتخاب و روند تجارت در این حوزه ها در سال ۲۰۲۱ نسبت به ۲۰۲۰ بررسی شده است.

بر این اساس در بین رشته فعالیت های منتخب مورد بررسی صادراتی از ایران به افغانستان، صنایع غذایی و نوشابه ها، صنایع شیمیایی و محصولات معدنی به ترتیب ارزش صادراتی ۳۱۱، ۱۷۲ و ۵۵.۲ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ داشته اند. بنابراین صادرات محصولات صنایع غذایی و نوشابه ها و ... در سال ۲۰۲۱ با کاهش ۴۶.۵ به ۱۶۶.۴ میلیون دلار رسیده است. صادرات محصولات معدنی ایران به افغانستان نیز در سال ۲۰۲۱ با رشد بسیار زیاد ۱۱۳۴ درصدی به ۶۸۱.۳۶ میلیون دلار رسیده، اما صادرات محصولات صنایع شیمیایی با صنایع وابسته به آن کاهش ۱۹ درصدی را تجربه کرده و به ۱۳۹.۳ میلیون دلار رسیده است.

در این میان در سال ۲۰۲۱ صادرات مواد نسجی و مصنوعات از این مواد، پوست خام، چرم و ... کاملا متوقف شده است.

همچنین صادرات ماشین آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی، اجزاء و قطعات آن ها و ... با رشد منفی ۲۴.۵ درصدی در سال ۲۰۲۱ به ۶۰ میلیون دلار کاهش یافته و صادرات وسایل نقلیه زمینی، هوایی، آبی و تجهیزات ترابری مربوط به آنها نیز با رشد اندک سه درصد به ۸.۷ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.

در این میان ارزش کل صادرات ایران به افغانستان در رشته محصولات منتخب در سال ۲۰۲۰، معادل ۷۵۸.۲ میلیون دلار بوده که این رقم در سال ۲۰۲۱ به یک میلیارد و ۵۶ میلیون دلار افزایش یافته، اما در سال ۲۰۲۲ صفر شده است. همچنین با وجود رشد ۱۱۳۴ درصدی صادرات محصولات معدنی ایران به افغانستان در سال ۲۰۲۱، این رقم در سال ۲۰۲۲ به صفر رسیده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.