تعریض جاده کندوان؛ نقطه سرخط
عملیات تعریض جاده کندوان با گذشت حدود ۱۵ سال از اجرای این طرح ملی و روی کار آمدن چندین دولت و وعده های مسوولان مبنی بر اتمام آن، اما در بازدید های میدانی و گزارش های مسوولان امر در نشست های کارگاهی حکایت از این دارد که روند اجرای طرح به علت برخورد با انبوهی از مشکلات لاک پشتی بوده و به نظر می رسد سال های سال به سرانجام نخواهد رسید.

عملیات تعریض جاده کندوان با گذشت حدود ۱۵ سال از اجرای این طرح ملی و روی کار آمدن چندین دولت و وعده های مسوولان مبنی بر اتمام آن، اما در بازدید های میدانی و گزارش های مسوولان امر در نشست های کارگاهی حکایت از این دارد که روند اجرای طرح به علت برخورد با انبوهی از مشکلات لاک پشتی بوده و به نظر می رسد سال های سال به سرانجام نخواهد رسید.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، عملیات اجرایی این طرح به طول حدود ۲۰ کیلومتر از سال ۱۳۸۹ شروع شد و بر اساس برنامه اعلامی قرار بود از حدود پنج کیلومتر درست در امتداد قطعه چهار آزاد راه تهران - شمال پیش از شهر مرزن آباد شروع و تا منطقه دزدبن در مسیر جاده کندوان ادامه یابد و هم اکنون از آن زمان تاکنون حدود ۱۰ کیلومتر فقط زیر بار ترافیک رفته طرحی که طبق گفته مسوولان قرار بود مدت سه سال به سرانجام برسد.
رفع گره های کور ترافیکی در راستای بهره برداری از قطعه چهار آزاد راه تهران - شمال در محدوده شهری مرزن آباد، جلوگیری از یکطرفه شدن جاده کندوان در زمان اوج سفرها از منطقه دزدبن تا مرزن آباد و در نهایت رفع نگرانی و دغدغه چندین ساله ساکنان نقاط شهری و روستایی پیرامون بخش مرزن آباد ناشی از این معضل ادامه دار از مهم ترین اهدافی بوده که برای اجرای این طرح پیش بینی شده است.
این جاده یکی از کوتاه ترین جاده های اصلی پایتخت کشور به استان های شمالی بویژه غرب مازندران است و با وجود سخت گذر و حادثه خیزی آن، اما به علت برخورداری از جاذبه های طبیعی منحصربفرد در تمامی فصول بویژه نیمه نخست سال محل تردد میلیون ها مسافر، گردشگر داخلی و خارجی است.
سوابق ساخت و ثبت جاده کندوان به سال ۱۳۱۲ بر می گردد، جاده ای که از زمان ساخت آن تاکنون با همه فعالیت های عمرانی که بابت ایمن سازی آن صورت گرفته اما کماکان آبستن حوادث متعددی از سقوط سنگ گرفته تا رانش زمین منجر به خسارت های جانی و مالی فراوان عابران سواره رو در این محور ارتباطی شده است.
از طول مسیر حدود ۱۶۰ کیلومتری جاده کرج - چالوس حدود ۷۸ کیلومتر آن جزو حوزه استحفاظی مازندران (کندوان) و بقیه مربوط به استان البرز است و در طول این مسیر بیش از ۱۵ تونل کوچک و بزرگ وجود دارد.
عمده مشکلاتی که درقالب یک فهرست بلند و بالا در اخرین نشستی که به تازگی در محل کارگاه این پروژه از سوی کارشناس مربوط مطرح شد، مشکلاتی شامل آزاد سازی حریم قانونی راه، آزاد سازی اراضی اشخاص در حریم راه، بستر رودخانه و عدم امکان دقیق ارزیابی، تعیین تکلیف معدن در حال فعالیت در محدوده و حریم راه، قطع درختان باقیمانده مزاحم، جابه جایی مستحدثات شامل تیرهای برق و دوربین های مدار بسته مربوط به پلیس راه، کمبود سیمان، کمبود سوخت برای ماشین آلات سنگین و اختلافات مالکیت اشخاص و نهادها بوده است.
این مشکلات در حالی مطرح شده که این طرح از زمان اجرا تاکنون شمار زیادی از مسوولان از معاون اول رییس جمهوری و وزیر راه و شهرسازی دولت گذشته گرفته تا سایر مسوولان میانی و استانی، ضمن آنکه استاندار مازندران هم در ۲۰ دی ماه سال گذشته همزمان در بازدید از طرح های ملی نیمه تمام غرب استان از این پروژه هم بازدید کرد و تاکید نمود این طرح بسیار حیاتی بوده چرا که گذرگاه هزاران خودرو از استان های جنوبی به شمال کشور بوده و باید هرچه زودتر به سرانجام برسد.
در این پیوند فرماندار چالوس گفت : کندی روند اجرای طرح با گذشت بیش از یک دهه برای مردم چالش زا شده طبق اسناد موجود و مطالعه مصوبه ها بابت شتاب بخشی در اجرای طرح مشخص شده که این نشست ها هیچ خروجی نداشته و مصوبه ها اجرا نشده است.
یحیی یوسف پور در نشست بررسی مشکلات این طرح ملی در محل کارگاه پروژه جاده کندوان افزود : از ۱۱ مورد مشکل و موانع و مطرح شده پیش پای اجرای طرح، فعالیت یک معدن بوده که از سال ۱۳۸۳ تاکنون با استقرار امکانات و تجهیزاتش در حریم راه مشغول است مسوولان باید این موضوع را با دقت بیشتری بررسی کنند که آیا صاحب این کارگاه مجوز داشته یا نداشته اگر مجوز داشته مسوول صادر کننده این مجوز چه کسی بوده است باید پاسخگوی این موضوع باشد.
وی اظهار کرد: سزاوار نیست اهالی ۶۰ روستای پیرامون جاده کندوان در زمان تعطیلات پایان هفته و مناسبت ها با اعمال محدودیت های ترافیکی و یکطرفه شدن جاده کندوان در خانه هایشان حبس شوند و نتوانند به کارهای روز مره خود برسند یا خدای ناکرده اگر اتفاق ناگواری مانند سیل، زلزله و ... در این روستاها رخ دهد در این شرایط اضطراری چگونه و شلوغی محور چگونه باید به این روستاییان خدمات ارایه داد؟
این مسوول خاطرنشان کرد: کندوان با توجه به اهمیت آن و از اینکه به عنوان یک خط اتصال استان های جنوبی به شمال و مناطق گردشگرپذیر غرب مازندران بوده بنابراین رفع این مشکلات و موانع مورد تاکید استاندار هم بوده و باید هرچه زودتر این موانع برطرف و این طرح به سرانجام برسد.
فرماندار چالوس گفت: در ماه های اخیر مسوولان کشوری به ویژه معاون وزیر راه و شهرسازی هم از روند اجرای این طرح بازدید داشته و آنچه گزارش داده بود اینکه این طرح مشکل مالی ندارد به تناسب پیشرفت کار هزینه کردها پرداخت خواهد شد اما وقتی در این نشست مواجه با یک فهرست بلند و بالا مشکلات و موانع بر سر راه طرح مواجه شده ایم جای تامل و نگرانی است.
یوسف پور به مسوولان دستگاه های اجرایی مرتبط، پیمانکاران و مجریان این طرح توصیه و تاکید کرد : دیگر زمانی برای وقت کشی روند اجرای طرح باقی نمانده و باید مدت یک ماه این موانع یکی پس از دیگری رفع شود و هر جایی که مسوولان با مشکل مواجه شدند مراتب را به فرمانداری گزارش دهند
کندوان یکی از جاده های پرتردد و حیاتی کشور بوده که بنا به گزارش منابع رسمی روزانه حدود ۳۰ هزار خودرو در این محور تردد می کنند و این آمار در روزهای تعطیل تا ۵۰ هزار دستگاه خودرو افزایش می یابد. رشته کوه های البرز از شرق به غرب پنج قسمت متفاوت به اسامی البرز شرقی، کوههای فیروزکوه، البرز مرکزی، البرز غربی و کوههای گیلان را شامل می شوند.
این محور حدود ۱۶۰ کیلومتر طول دارد که نیمی از آن جزو محدوده کندوان حوزه جغرافیایی بخش مرزن آباد چالوس و بقیه هم جزو استان البرز به مرکزیت کرج است.