راه اندازی شبکه پایش دقیق پرتو فرابنفش در کشور
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو اعلام کرد شبکه ای برای پایش لحظه ای و دقیق تابش فرابنفش از سطح زمین راه اندازی شده است.

رئیس پژوهشگاه هواشناسی گفت: شبکه پایش تابش فرابنفش با هدف جمع آوری داده های دقیق و لحظه ای از سطح زمین راه اندازی شده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، مهدی رهنما با اشاره به اینکه این داده ها پس از بررسی، شاخص پرتو فرابنفش را با تفکیک مکانی و زمانی بالا اعلام می کنند افزود اطلاعات، به صورت محلی قابل انتشار است تا شهروندان از ساعات و مناطقی که باید از حضور در فضای باز پرهیز کنند، آگاه شوند.
وی افزود: با استفاده از مدل های بومی و عددی، پیش بینی شاخص فرابنفش در ۳۱ استان کشور و در بازه های سه ساعته برای سه روز آینده منتشر می شود.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو تصریح کرد، شاخص پرتو فرابنفش (UV) در تهران در بسیاری از روز های تابستان، به ویژه بین ساعات ۱۲ تا ۱۴:۳۰، به سطح ۱۰ تا ۱۱ می رسد که بالاترین سطح هشدار محسوب می شود و برای سلامت انسان بسیار خطرناک است. این در حالی است که مقادیر ایمن این شاخص بین صفر تا ۳ است و از عدد ۴ به بالا، استفاده از وسایل حفاظتی مانند کرم ضد آفتاب، عینک و کلاه توصیه می شود
وی با تأکید به عوامل موثر و خطرات تابش فرابنفش گفت: پرتو فرابنفش قابل مشاهده نیست، اما اثرات آن بر سلامت انسان جدی است و باید در تصمیم گیری ها لحاظ شود.
آقای رهنما افزود: شاخص پرتو فرابنفش تحت تاثیر عواملی، چون ارتفاع از سطح دریا، زاویه تابش خورشید، پوشش ابر و میزان آلایندگی هوا قرار دارد. قرار گرفتن طولانی مدت و بدون محافظت در معرض این تابش می تواند منجر به آفتاب سوختگی، التهاب پوستی و در موارد شدیدتر، سرطان پوست شود و شهروندان باید با رعایت نکات بهداشتی مانند استفاده از کرم ضد آفتاب، عینک و کلاه، و اجتناب از قرار گرفتن مستقیم در نور خورشید در ساعات اوج تابش، از سلامت خود محافظت کنند.
رهنما به نقش ازن و آلاینده ها اشاره کرد و گفت: ازن استراتوسفری در لایه های بالایی جو از ورود پرتو فرابنفش به زمین جلوگیری می کند، اما ازن سطحی که در نتیجه واکنش آلاینده ها تشکیل می شود، می تواند خود یک آلاینده ثانویه باشد و همراه با افزایش تابش فرابنفش، ریسک سلامتی را بالا ببرد. تاثیر آلاینده ها بر شدت تابش پیچیده است؛ برخی آلاینده ها تابش را کاهش و برخی دیگر (مانند ذرات معلق) ممکن است آن را تقویت کنند.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو افزود:در حال حاضر، اندازه گیری دقیق و منطقه بندی شدت پرتو فرابنفش در تهران با چالش هایی رو به رو است، چرا که نیاز به شبکه ای از ایستگاه های زمینی مجهز برای پایش دقیق و لحظه ای وجود دارد. اگرچه پیش بینی های روزانه و پنج روزه توسط پژوهشگاه هواشناسی انجام می شود، توسعه زیرساخت های پایش زمینی برای اعلام هشدار های موثر و عمومی ضروری است.