◄ سوابق تحصیلی، کاری و تحقیقاتی مهران قربانی سرپرست جدید معاونت حمل و نقل وزارت راه
سوابق تحصیلی، کاری، تحقیقاتی مهران قربانی که جانشین سعید رسولی در معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی نشان می دهد، رویکرد فرزانه صادق در انتصاب وی، توجه به تخصص گرایی بوده است.

مهران قربانی با حکم فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، به عنوان سرپرست معاونت حمل و نقل این وزارتخانه منصوب شد.
به گزارش تین نیوز، دکتر مهران قربانی، چهره علمی و عملی حمل ونقل کشور، منتخب صادق برای معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی شد.
سوابق تحصیلی، کاری، تحقیقاتی مهران قربانی که جانشین سعید رسولی در معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی شد، نشان می دهد، رویکرد فرزانه صادق در انتصاب وی، توجه به تخصص گرایی بوده است. مهران قربانی دارای تجربه سال ها فعالیت در حوزه ستادی وزارت راه، در حوزه ستادی و معاونت و مدیریت های اجرایی و مطالعاتی در سازمان راهداری و دارای زمینه های تحقیقات در زمینه طرح جامع حمل و نقل و طرح های هوایی و ریلی و حمل و نقل ترکیبی می باشد.
باید گفت انتصاب وی یکی از بهترین گزینه هایی است که میتوان برای این معاونت برشمرد.
بیشتر بخوانید:
تخصص گرایی فرزانه صادق / مهران قربانی در بالاترین مقام حمل و نقلی کشور
با حکم فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، مهران قربانی به عنوان سرپرست جدید معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی منصوب شد. این انتخاب از عزم صادق برای تغییرات جدی در وضعیت ایمنی حمل و نقل حکایت دارد. او فردی با سوابق علمی و عملی حمل و نقلی و دارای تخصص ایمنی و ایده پرداز و فناور در مباحث حمل و نقلی را برگزیده است.
آخرین مسئولیت مهران قربانی عهده داری سمت هیات عامل و معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور بوده که با حکم وزیر راه و شهرسازی به عنوان سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی منصوب شد.
مهران قربانی، دارای دکتری عمران با گرایش مهندسی حمل و نقل است که پیش از این مسئولیت های سه دوره عضو هیات عامل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، معاون حمل و نقل، معاون راهداری، مدیرکل ایمنی و حریم راه های کشور، مدیر کل دفتر مطالعات ایمنی و فناوری و مدیر کل دفتر پژوهش های تخصصی حمل و نقل وزارت راه و ترابری وقت و مدیر پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش وزارت راه و ترابری را در سوابق کاری خود داشته است.
وی نماینده اول جمهوری اسلامی ایران در مجمع جهانی راه (پیارک) می باشد، همچنین در گذشته عهده دار مسئولیت دبیرخانه های تخصصی کمیسیون ایمنی راه های کشور و شورای عالی فنی و امور زیربنایی حمل و نقل، رییس کمیته مهندسی ایمنی راه وزارت راه و ترابری، رییس کمیته ایمنی حمل و نقل شورایعالی فنی و امور زیربنایی حمل و نقل، عضو کمیته حمل و نقل ترکیبی مجمع جهانی راه، رییس کمیته بین المللی تدوین استاندارد مدیریت ایمنی و ترافیک ایزو 9001 و دارای دهها عنوان مقاله بین المللی و داخلی و کتب و گزارشهای منتشره شده در خصوص حمل و نقل و از جمله ایمنی می باشد. تدریس دهها عنوان و برگزاری دوره های آموزشی در مراکز علمی و دانشگاهی کشور از سایر سوابق وی می باشد، وی از جمله متخصصین بنام در حوزه ایمنی حمل و نقل در کشور محسوب می گردد.
سوابق تحصیلی:
- لیسانس مهندسی عمران ، دانشگاه تهران،
- فوق لیسانس مهندسی برنامه ریزی حمل و نقل ، دانشگاه بین المللی امام خمینی«ره»،
- دکتری مهندسی حمل و نقل در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز
سوابق کاری
اهم اقدامات انجام شده در دوران مسئولیتهای مهران قربانی سرپرست جدید معاونت حملونقل وزارت راه و شهرسازی عبارتند از:
1- تکمیل فاز دوم مطالعات طرح جامع حمل و نقل جادهای با رویکردی سیستماتیک و اجرایی با همکاری کنسرسیومی از دانشگاه های مطرح کشور بعنوان مطالعاتی برجسته در حوزه حمل و نقل.
2- پیاده سازی طرح ستاره بندی ایمنی راه های کشور بر اساس مبانی و استانداردهای بینالمللی IRAP در ایران.
3- سیاستگذاری و برگزاری رویدادهای فناورانه ملی در حوزه هوشمند سازی، حمل و نقل و راهداری با مشارکت شرکتهای دانش بنیان، استارت آپها و دانشگاهیان.
4- ایجاد کمیته های راهبری دائمی حمل و نقل مسافر، کالا و ترانزیت برون شهری با حضور کلیه ذینفعان ذیربط و برگزاری جلسات روتین ماهانه و اتخاذ تصمیمات و خط مشیهای یکپارچه برای بهبود امور.
5- تهیه و ابلاغ آییننامه تاسیس شرکتهای حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند و آییننامه تاسیس شرکتهای حملونقل «خوداتکایی».
6- توسعه اجرای سامانههای الکترونیک نوبت گیری و اخذ بار در پایانه های اصلی کالا و ارتقای سلامت توزیع بار.
7- متناسب سازی کرایههای حمل و نقل با هزینهها با اعمال نرخ حمل بر اساس تن - کیلومتر در بخش کالا.
8- لحاظ بیمه تکمیلی خانواده رانندگان و افزایش رضایتمندی آنها در بخش حمل و نقل کالا.
9- انعقاد قراردادهای نوسازی ناوگان با تولیدکنندگان داخلی همچون نوسازی 1000 دستگاه ناوگان باری با شرکت ایران خودرو دیزل و 5000 دستگاه خودروی سواری کرایه بین شهری و روستایی با شرکت ایران خودرو.
10- مدیریت طرح جابجایی عظیم زائرین اربعین حسینی (ع) در سال 98 (جابجای سه و نیم میلیون نفر زائر از طریق برآورد تعداد زائرین و ناوگان موردنیاز بر اساس سناریوهای مختلف و بهرهگیری از مدلهای شبیهساز، هوش مصنوعی و ... ) و مشارکت فعال در اجرای طرح در سالهای بعد تاکنون.
11- اصلاح ضوابط تاسیس و بهرهبرداری از شرکتهای حمل و نقل مسافری برای افزایش نسبی رضایتمندی ذینفعان اصلی آن .
12- تصویب و الحاق به کنوانسیون حمل کالاهای فاسدشدنی (ATP) و سیر مراحل استصوابی کنوانسیون حمل و نقل کالای خطرناک ازطریق جاده (ADR).
13- فعالشدن مسیر جدید جایگزین مناسب برای مسیر سنتی ترکیه و تسهیل و تسریع دسترسی به اروپا از طریق راهگذر چندوجهی خلیج فارس - دریای سیاه.
14- احداث و افتتاح پل سرخس - سرخس (ﭘﻞ دوﺳﺘﯽ) و افتتاح سایت موقت پایانه مرزی ریمدان و ساخت پایانه مرزی پیشین و بسیاری پروژههای زیرساختی مشابه.
15- یکسان سازی نرخ ارز دریافتی از ناوگان جادهای خارجی.
16- پیگیری رفع موانع و اجرای موثر طرح نوسازی مطابق بند ث ماده 30 قانون احکام برنامه توسعه مبنی بر واردات کامیون های زیر 3 سال (در سقف 10 درصد ناوگان باری نیازمند نوسازی) که منجر به واردات قریب به بیست هزار ناوگان باری با استاندارد روز به کشور شد.
17- تبیین و ترویج مفاهیم و اصول «راه خود معرف» و «راه بخشنده» برای اولین بار در ایران و درج آنها در قالب ضوابط آییننامه ایمنی راه های کشور که منجر به اجرای نهضت اصلاح و ایمن سازی حاشیه راه ها و ارتقای کمی و کیفی علایم ایمنی نسبت به گذشته شد.
18- ایجاد تغییر رویکرد از اجرای حفاظهای دو موج به حفاظ های با درجه عملکردی بالای سه موج و سوپرریل و حفاظ های بلوک مفصلی در کشور و همینطور توسعه رویکرد استفاده از طرحهای جدید اجرای میادین ایمن در راه های برون شهری.
19- تهیه و ابلاغ ده ها ابلاغیه ضابطه، راهنمای کاربردی و فن آوریهای جدید ایمنی حمل و نقل جادهای.
20- بررسی انواع مدل ها و انتخاب پارامترهای مؤثر در تقاضای حمل و نقل هوایی ایران و تهیه مدلهای تقاضای سفر هوایی بین شهری ایران.
21- نظارت بر تهیه «آییننامه طراحی هندسی راه آهن» و «مشخصات فنی و عمومی زیرسازی راه آهن» و «مشخصات فنی و عمومی روسازی راه آهن».
22- مشارکت در اجرای پروژه «برآورد تقاضای بالقوه ترانزیت زمینی کالا از ایران».
23- تبیین جایگاه برنامهریزی ترابری نظامی و جایگاه آن در مطالعات جامع حمل و نقل کشور.
24- مدیریت تهیه راهبرد ملی ایمنی راه های ایران (1400-1390).
25- ارتقای کمی و کیفی آموزشهای رانندگان، مدیران فنی و متصدیان حمل و نقل عمومی جادهای کشور با استانداردسازی آموزشها در چارچوب پلتفرم و نظام فنی و حرفهای کشور.
26- ایده پردازی، طراحی و مدیریت برگزاری پویشهای ایمنی «همراهان سفر ایمن» و «چشم به راهیم».
27- ایده پردازی، طراحی و مدیریت برگزاری پویش ایمنی «شیش دونگ برانیم» به منظور رفتارسازی ایمنی و تبیین «نقش محوری همراهان سفر و سرنشینان وسایل نقلیه» و «نقش خودآگاهی ذهن راننده و تکنیکهای آن (Mindfulnes driving) ».
28- پیگیری تهیه و ابلاغ چارچوب و دستورالعمل قراردادهای نگهداری جاری و اضطراری راه ها به منظور ایجاد وحدت رویه، شفافیت و ارتقای معیشت راهداران شرکتی.
نوش دارو پس از مرگ سهراب
فرار به جلو
الان چه فایده ای داره
جناب رسولی کجا رفت
بنادر چی شد
کاسه کوزه ها ریختید سر رسولی 🤣
رسولی، قربانی شد
قربانی معاون🤣
چرا الان
انتصاب جناب دکتر قربانی انتصابی شایسته بوده و انشالله اگر فرصت کافی در اختیار ایشان باشد منشا تحول و خیرخواهند بود
ایشان انسانی فرهیخته ، علم گرا و ضابطه مند هستند آرزوی توفیق ایشان در این سمت را دارم