سیر ۲۰ ساله تولید موتور برقی در کشور
سیستم ضدسرقت، باتری قابل تعمیر، موتور پرقدرت و GPS داخلی از ویژگی های نسل جدید موتورسیکلت های برقی ایرانی است که توسط گروهی از محققان دانشگاهی در یک شرکت دانش بنیان در مدت ۲۰ سال طراحی و ساخته شد.

سیستم ضدسرقت، باتری قابل تعمیر، موتور پرقدرت و GPS داخلی از ویژگی های نسل جدید موتورسیکلت های برقی ایرانی است که توسط گروهی از محققان دانشگاهی در یک شرکت دانش بنیان در مدت ۲۰ سال طراحی و ساخته شد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، اکبر اکبری، قائم مقام این شرکت دانش بنیان، از تجربه بیست ساله گروهی از دانش آموختگان دانشگاه شریف برای توسعه صنعت موتورسیکلت برقی در کشور سخن گفت و چالش ها، فرصت ها و نوآوری های این مسیر را تشریح کرد.
وی با اشاره به سابقه ۲۰ ساله این مجموعه گفت: داستان ما از اوایل دهه ۸۰ و از دل فعالیت های دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد. گروهی از دانشجویان علاقه مند به حوزه برق و مکانیک تصمیم گرفتند روی تولید وسایل نقلیه الکتریکی کار کنند؛ در دوره ای که بحث الکتروفیکیشن هنوز در آغاز راه بود.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان افزود: ما از همان ابتدا، ضمن دریافت حمایت علمی و فنی از دانشگاه شریف، با دیدگاه تجاری سازی و ایجاد مدل کسب وکار، مسیر تولید را آغاز کردیم. هدف ما صرفاً فناوری برای فناوری نبود، بلکه می خواستیم محصولی قابل فروش و پایدار وارد بازار کنیم. بر این اساس نخستین تولیدات ما شامل خودروهای کوچک یک یا دو نفره بود که در قالب مسابقات دانشجویی عرضه شد. اما ورود به بازار صنعتی کشور با مقاومت هایی روبه رو شد؛ به ویژه از سوی صنایع خودروسازی که همواره با نگاه سنتی و انحصاری به صنعت، در برابر فناوری های نو ایستادگی می کنند.
وی با بیان اینکه در این مجموعه دانش بنیان در همکاری با پژوهشگاه شهید رضایی و سرمایه گذاری بخش خصوصی توانستیم توسعه محصول را جدی تر دنبال کنیم، گفت: از سال ۱۳۹۹ موفق به دریافت نخستین پلاک رسمی برای موتورسیکلت های برقی خود شدیم و از آن زمان تاکنون چند هزار دستگاه تولید کردیم.
اکبری درباره وضعیت بازار نیز گفت: امروز تنها حدود یک درصد بازار موتور سیکلت کشور به مدل های برقی اختصاص دارد، در حالی که بازار سالانه بیش از ۵۰۰ هزار دستگاه ظرفیت دارد. این در حالی است که تقاضای واقعی برای موتورسیکلت برقی در سال بین ۵ تا ۷ هزار دستگاه برآورد می شود.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان افزود: یکی از چالش های اساسی ما، تغییر ذهنیت عمومی نسبت به موتور برقی است. متأسفانه برخی هنوز این محصولات را اسباب بازی تلقی می کنند. حتی زمانی مشتریان می پرسیدند که آیا این موتورها می توانند از سربالایی بالا بروند یا نه. در یکی از موارد، با دعوت از مشتریان برای آزمایش عملی، این ذهنیت را به چالش کشیدیم و نشان دادیم که موتور برقی نیز توان بالا رفتن از شیب های سخت را دارد.
اکبری درباره اجزای اصلی موتورسیکلت برقی توضیح داد: موتور به جای انجین سنتی، از موتور الکتریکی BLDC استفاده می کند که در چرخ عقب قرار می گیرد. به جای بنزین نیز از باتری های لیتیومی بهره می بریم. ما باتری هایی با ظرفیت ۲۴، ۲۵ تا ۳۵ آمپر و در برخی موارد خاص تا ۵۰ آمپر ساعت تولید می کنیم.
وی ادامه داد: توان باتری باید متناسب با موتور باشد. باتری ضعیف، موتور را به درستی تغذیه نمی کند. ما در مجموعه خود چهار مدل مختلف از موتورسیکلت ها داریم؛ از اسکوتری ساده گرفته تا مدل های قدرتمندتر با پیمایش ۶۵ تا ۱۱۰ کیلومتر و سرعت هایی تا ۱۸۰ کیلومتر در ساعت.
اکبری با اشاره به ویژگی های خاص این موتورها گفت: باتری های ما از نوع پیشرفته با سیستم مدیریت هوشمند (BMS) هستند تا از خطراتی مانند داغ شدن یا انفجار جلوگیری شود. همچنین، برخلاف بسیاری از شرکت ها که پس از خرابی باتری اقدام به تعویض کامل می کنند، ما فناوری تعمیر و بازسازی باتری را در اختیار داریم؛ گاهی حتی بدون دریافت هزینه از مشتری.
وی در ادامه به مزیت دیگر این موتورها اشاره کرد و افزود: ما از ابتدا سیستم GPS و ردیابی آنلاین را بر روی موتورسیکلت های خود نصب کردیم. در صورت سرقت، به شرط نصب اپلیکیشن، می توان موقعیت دقیق موتور را روی نقشه مشاهده کرد. طراحی این سامانه کاملاً بومی است.
اکبری درباره زنجیره تأمین قطعات نیز گفت: بیشتر اجزای اصلی را در داخل تولید می کنیم. تنها برخی قطعات عمومی مانند فلاپ ها از طریق تأمین کنندگان داخلی یا در صورت صرفه اقتصادی، از منابع خارجی تهیه می شوند. ولی هر چیزی که دارای ارزش افزوده فناورانه باشد، در اختیار خود ماست.
وی تأکید کرد: مغز مرکزی موتور یا همان واحد کنترل وسایل نقلیه (VCU) و نرم افزارهای فرماندهی آن نیز توسط خود ما طراحی و برنامه ریزی شده است. این سطح از دانش فنی به ما اجازه می دهد سیستم را توسعه دهیم، به روزرسانی کنیم و در صورت لزوم ماژول های مختلفی را به آن اضافه کنیم.
اکبری گفت: مأموریت ما تنها تولید نیست، بلکه فرهنگ سازی برای استفاده از موتورسیکلت های برقی نیز هست. با کمک رسانه ها می خواهیم به مردم آموزش دهیم که این موتورها نه تنها اسباب بازی نیستند، بلکه ابزاری کارآمد، پاک و قابل اتکا برای حمل ونقل شهری به شمار می روند.