خراسان شمالی در مسیر توسعه متوازن حمل ونقل؛ از جاده تا آسمان
راه هایی که سال ها نیمه تمام مانده اند و فرودگاهی که منتظر پرواز است، حالا با تصمیمات تازه و توافقات مهم میان دولت و مدیریت خراسان شمالی در آستانه تحرک دوباره قرار گرفته اند و دیار فرهنگ ها با چشم انداز جدید حمل ونقل در تلاش است تا فاصله خود را با توسعه یافتگی از زمین و آسمان جبران کند.

راه هایی که سال ها نیمه تمام مانده اند و فرودگاهی که منتظر پرواز است، حالا با تصمیمات تازه و توافقات مهم میان دولت و مدیریت خراسان شمالی در آستانه تحرک دوباره قرار گرفته اند و دیار فرهنگ ها با چشم انداز جدید حمل ونقل در تلاش است تا فاصله خود را با توسعه یافتگی از زمین و آسمان جبران کند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، خراسان شمالی، استانی که همزمان از کم برخورداری و ظرفیت های بی شمار رنج می برد، این روزها در آستانه تحولات تازه ای در حوزه حمل ونقل قرار گرفته است.
نشستی که به تازگی میان استاندار خراسان شمالی و معاون برنامه ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، بیش از آنکه یک دیدار رسمی باشد، نقطه شروع توافقاتی کلیدی برای نجات طرح های نیمه تمام و آغاز برنامه هایی نو در حوزه حمل ونقل این استان بود.
تحرک جدید مسوولان استانی در حوزه پیگیری زیرساخت ها نوید بخش افق تازه ای از اتصال این استان به شبکه های حمل ونقلی کشور در زمین و آسمان است.
در نشست اخیر با پیگیری مستقیم استاندار و همراهی تیم عمرانی استان، موضوع راه اندازی یک ایرلاین بومی با پایگاه عملیاتی در مرکز استان مطرح و مورد توافق قرار گرفت.
اگرچه این تصمیم در ظاهر صرفا راه اندازی یک شرکت هواپیمایی است، اما در عمل می تواند خراسان شمالی را از بن بست هوایی خارج کند، دسترسی تجار، بیماران، دانشگاهیان و گردشگران را به شدت تسهیل و هزینه های زمانی و مالی مردم را کاهش دهد.
وزارت راه و شهرسازی نیز در این زمینه حمایت مالی خود را اعلام کرده که این امر گامی مهم در پیشبرد اجرای طرح خواهد بود.
راه بجنورد – جنگل گلستان؛ مسیری حیاتی و بلاتکلیف
مسیر بجنورد به جنگل گلستان از مهم ترین محورهای جاده ای خراسان شمالی است که نه تنها دروازه ورود به استان بلکه مسیر ارتباطی اصلی آن با استان گلستان، مازندران و در نهایت پایتخت محسوب می شود.
این جاده که بخشی از آن هنوز در دست احداث یا اصلاح است در سال های گذشته به دلایل مختلف از جمله کمبود منابع مالی به سرانجام نرسیده بود.
اکنون در این نشست، با حمایت وزارتخانه، تکمیل ۲۰ کیلومتر از این مسیر در اولویت قرار گرفت که با توجه به اهمیت این مسیر برای حمل ونقل بار و مسافر، تکمیل آن می تواند تحولی چشمگیر در ایمنی، سرعت سفر و کاهش تلفات جاده ای ایجاد کند.
طرح احداث باند دوم بهشهر - گرگان - آزادشهر - بجنورد- قوچان به طول ۵۶۴ کیلومتر به عنوان بخشی از کریدور سراسری شرق به غرب است که به دلیل جاذبه های گردشگری شمال کشور و بارگاه علی ابن موسی الرضا(ع) در شمال شرق و به تبع آن عبور سالانه بیش از ۲۰ میلیون زائر و مسافر از اهمیت بسزایی برخوردار است.
۲۷۰ کیلومتر از این مسیر در استان خراسان شمالی قرار گرفته است که ۱۳۶ کیلومتر از آن از فاروج تا کمربندی بجنورد، بهره برداری شده و به صورت چهارخطه زیر بار ترافیک است.
اجرای این طرح به طول ۱۳۴ کیلومتر از این مسیر از غرب بجنورد تا جنگل گلستان در سال ۸۹ آغاز شد که ۱۰۳ کیلومتر از این محور به تناوب تکمیل شده و به بهره برداری رسید.
پروژه نوار ساحلی؛ کلید طلایی توسعه گردشگری
مسیر موسوم به نوار ساحلی بجنورد–جنگل در کنار این طرح ها، بحث مهم دیگری است که در حضور معاون وزیر راه مطرح شد؛ این مسیر در واقع راهی جایگزین و مکمل برای تردد میان مناطق غربی استان و جنگل گلستان به شمار می رود و با احداث این مسیر، هم ترافیک مسیر اصلی کاهش می یابد و هم دسترسی به مناطق بکر گردشگری ممکن می شود.
در نشست اخیر توافق شد اعتبارات لازم برای این طرح از محل اوراق ماده ۵۶ تامین شود؛ مدلی که به استان ها اجازه می دهد بدون فشار مستقیم بر بودجه عمومی از ظرفیت بخش خصوصی برای پیشبرد طرح های مهم استفاده کنند.
کمیسیون ماده ۵۶ توسط قانونگذار پیش بینی شد تا به اختلافات میان مالکان و دولت درباره موضوع منابع طبیعی بپردازد.
برخی افراد در مناطق خارج از شهر مدعی زمین هایی هستند که در حال حاضر به عنوان منابع ملی شناخته می شود و همین مساله موجب بروز اختلافات حقوقی خواهد شد.
پیوستن به ریل توسعه ملی
آنچه در این نشست اتفاق افتاد، صرفا امضای چند توافق نامه یا تصویب طرح نبود، این تحولات می تواند به نوعی نشانه ورود خراسان شمالی به مرحله تازه ای از توسعه متوازن زیرساختی باشد؛ مرحله ای که در آن، حمل ونقل نه تنها یک نیاز بلکه پیش نیاز رشد اقتصادی، گردشگری، فرهنگی و حتی آموزش و سلامت تلقی می شود.
استانی با جمعیت جوان، موقعیت مرزی و ظرفیت های بکر طبیعی باید به شبکه های ملی و منطقه ای متصل شود تا بتواند در معادلات کلان توسعه نقش آفرین باشد.
با اجرای این توافقات، اگر پیگیری و نظارت مستمر صورت گیرد، خراسان شمالی می تواند از لاک انزوای زیرساختی خارج شده و به سهم واقعی خود در نقشه حمل ونقل کشور برسد.
این مسیر البته نیازمند عزم، انسجام مدیریتی و مشارکت نهادهای مختلف است؛ اما گام نخست برداشته شده و امید به توسعه، دوباره در مسیرهای جاده ای و هوایی استان جان گرفته است.
طول راه های خراسان شمالی بدون احتساب راه های روستایی، یکهزار و ۳۴۳ کیلومتر است که ۱.۵۴ درصد از راه های کشور را به خود اختصاص داده است و اکنون ۱۶۶ کیلومتر بزرگراه، ۴۳۲ کیلومتر راه اصلی و ۷۴۵ کیلومتر راه فرعی در این استان وجود دارد.
طول راه های روستایی استان نیز چهار هزار و ۶۵۴ کیلومتر است که ۳.۶ درصد از راه های روستایی کشور را دارد و در رتبه ۱۳ استان های کشور قرار گرفته است.
خراسان شمالی با یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و سالانه میلیون ها مسافر از این استان گذر می کنند.