بازدید سایت : ۳۰۷۳۳
| کد خبر ۳۰۱۷۲۲
کپی شد

همکاری راهبردی ایران و چین در بندر شهید رجایی؛ برگ برنده ایران

با تمرکز بر ظرفیت های مشترک اقتصادی و روابط تاریخی، ایران و چین همکاری های جدیدی را در بندر شهید رجایی آغاز کرده اند؛ که می تواند معادلات ژئوپولوتیکی و تجاری منطقه را به نفع این دو کشور تغییر دهد.

همکاری راهبردی ایران و چین در بندر شهید رجایی؛ برگ برنده ایران
تین نیوز |

تحولات جهانی، رویدادهای ژئوپلیتیکی، روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا و جنگ ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی، زمینه های همکاری نزدیک تر میان دو کشور را فراهم کرده است.

به گزارش تین نیوز به نقل از فارس، ایران و چین به عنوان دو کشور با روابط تاریخی و تمدنی عمیق که یک نمونه آن همکاری در راه ابریشم ۲۰۰۰ ساله است، در سال های اخیر گام های موثری در جهت تقویت همکاری های اقتصادی در زمینه های مختلفی از جمله انرژی، زیرساخت ها، تجارت، فناوری و سرمایه گذاری مشترک برداشته اند.

پنج پروژه راهبردی ایران و چین در بندرعباس

با توجه به این که برای همکاری های راهبردی ایران با دومین قدرت اقتصادی دنیا نیازمند ایجاد بازی برد-برد در راستای منافع و ارزش های دو کشور هستیم و پتانسیل بازتعریف روابط بین دو کشور همچنان وجود دارد، گروه اقتصادی خبرگزاری فارس با تجمیع نظرات کارشناسان، ۵ پروژه راهبردی را به منظور تعمیق همکاری‎ های حمل ونقلی و ترانزیتی میان دو کشور طی گزارشی ارائه کرد.

این پیشنهادها عبارت بودند از:

الف) همکاری در توسعه بندر شهیدرجایی

ب) احداث پل خلیج فارس-قشم

پ) نقش آفرینی در ابتکار کمربند-راه چین (BRI)

ت) اتصال چین به غرب آسیا از شرق ایران

ث) توسعه مناطق ویژه اقتصادی مشترک با هدف تولید مشترک و ترانزیت

در این گزارش قصد داریم که پروژه راهبردی الف که همکاری کشور در قلب اقتصاد دریایی ایران است، را تشریح کنیم.

زونگ پی وو، سفیر چین در ایران، آذرماه سال گذشته در اولین سفر خود به جنوب ایران و حضور در نشست فعالان اقتصادی استان هرمزگان، از ظرفیت های این استان در راستای پیشبرد همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور بازدیدی به عمل آورد.

یک سفر و چند دستاورد

سفیر جمهوری خلق چین در ایران اظهار کرد که سفارت چین به توسعه جنوب ایران و بندرعباس بسیار اهمیت می دهد و با اشاره به سخنان اخیر رئیس جمهور کشورش مبنی بر شریک و دوست نزدیک بودن ایران و چین، همکاری در توسعه خلیج فارس را در این راستا عنوان کرد.

بندر شهید رجایی، به عنوان بزرگ ترین و مدرن ترین بندر کانتینری ایران، شریان حیاتی تجارت دریایی کشور است و بیش از ۵۰٪ کل عملیات تخلیه و بارگیری و حدود ۷۰٪ اقتصاد دریایی ایران را مدیریت می کند.

این بندر با ظرفیت فعلی ۶.۷ میلیون TEU (واحد هر کانتینری بیست فوتی) و هدف گذاری افزایش تا ۸.۴ میلیون TEU در فاز سوم توسعه، نقش کلیدی در اتصال کریدورهای بین المللی و ترانزیت شرق به غرب ایفا می کند.

همکاری مستقیم ایران و چین در توسعه این بندر، نه تنها ظرفیت لجستیکی ایران را چند برابر می کند، بلکه نقشه ژئوپلیتیک منطقه را به ضرر آمریکا بازتعریف خواهد کرد.

چین به عنوان بزرگ ترین شریک تجاری ایران، نیازمند آن است که حضور فعالی در بنادر جنوبی کشور، به ویژه بندر شهید رجایی داشته باشد و به عنوان پایگاه اقتصادی مشترک دو کشور تعریف شود.

این همکاری شامل سرمایه گذاری در زیرساخت های بندری، حضور کشتیرانی های چینی، انتقال فناوری های پیشرفته لجستیکی و دیجیتال، تولید و صادرات محصولات دریامحور است.

پس از آن که ایران توسعه بندر چابهار را به هندی ها، رقیب چینی ها، واگذار کرد، چین به سرعت در بندرعباس کنسولگری افتتاح کرد و خود را به همکاری در این بندر راغب نشان داد.

تبدیل بندر شهید رجایی به هاب منطقه ای و تاثیر بر آمریکا

حضور چین در بندر شهید رجایی، این بندر را به هاب اصلی بنادر غرب آسیا تبدیل می کند و مسیرهای ترانزیتی جدیدی را از شرق آسیا تا اروپا، بدون وابستگی به مسیرهای تحت کنترل آمریکا، فعال می سازد.
 
اتصال بندر شهید رجایی به کریدورهای ریلی و جاده ای، امکان انتقال سریع کالاهای چینی به بازارهای منطقه و حتی اروپا را فراهم می کند و نقش ایران را در ابتکار کمربند-جاده چین تثبیت می نماید.
 
این همکاری، تهدید تحریم های آمریکا را عملاً بی اثر می کند؛ چرا که با حضور کشتیرانی های چینی و سرمایه گذاری های مشترک، آمریکا امکان انزوا یا کنترل تجارت ایران را از دست می دهد.
 
در دو سال گذشته، همکاری ایران و چین در بندر شهید رجایی با چالش هایی از جمله مسائل حقوقی، بروکراسی و اختلافات با سازمان بنادر مواجه بوده است. برای بهره برداری بلندمدت و موفق، بازنگری در فرآیندهای همکاری، تسهیل حضور شرکت های چینی، و ایجاد سازوکارهای شفاف سرمایه گذاری ضروری است.
 
گفته می شود از چند سال قبل که چینی ها وارد سرمایه گذاری در بندر شهیدرجایی شده اند، بدنه یا مدیران سازمان های مربوطه از جمله سازمان بنادر و دریانوردی، تعلل در این روند داشته اند.
 
کارشناسان روابط بین الملل این عدم همخوانی سیاست های کلان با بدنه مدیریتی را ناشی از غرب گرایی می دانند، این در صورتی است که ایران برای توسعه اقتصادی و سیاسی خود نیاز به تعامل با همه ی بازیگران بین المللی (حتی آمریکا) را دارد و این تفکر باید در سراسر جامعه به عنوان فرهنگ همکاری شناخته شود.

سرمایه گذاری و حضور فعال چین در بندرعباس و بندر شهید رجایی، نه تنها ظرفیت تجارت دریایی ایران را به سطح رقابت با بنادر بزرگ منطقه مثل جبل علی می رساند، بلکه آمریکا را از ابزار فشار اقتصادی و تحریم خلع سلاح می کند.

این همکاری، ایران را به شاهراه تجارت شرق به غرب بدل کرده و امنیت و پایداری تجارت منطقه ای را تضمین می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید تین نیوز، تا ۲۴ ساعت بعد منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.
  • در نوشتن نظرات، لطفا بعد از هر کلمه، یک فاصله خالی بگذارید.
  • در انتقال تخلفات دستگاه‌ها، موارد تخلف را با ضمیمه نمودن اسناد تخلف به آدرس info@tinn.ir ارسال نمایید تا امکان پیگیری بصورت مستند فراهم شود.