توسعه زیرساخت های حمل و نقل ؛ رونق گردشگری آذربایجان شرقی
آذربایجان شرقی به عنوان یکی از مناطق مهم گردشگری در شمال غرب ایران از جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی زیادی برخوردار است و رونق صنعت گردشگری و جذب گردشگران داخلی و خارجی نیازمند توسعه زیرساخت های حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی در این استان است.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اهمیت صنعت گردشگری می گوید: زیرساخت های موجود در حوزه حمل و نقل در شان استان نیست و باید برای توسعه و رونق صنعت گردشگری، این ظرفیت ها به روز رسانی و تقویت شود.
به گزارش ایرنا، در عصر کنونی گردشگری به یکی از صنایع پردرآمد در دنیا تبدیل شده است که علاوه بر اشتغالزایی بالا می تواند نقش مهمی در درآمدزایی مردم و افزایش نرخ رشد تولید ناخالص ملی و اقتصاد کشورها ایفا کند و آذربایجان شرقی به دلیل وجود آثار کهن تاریخی - فرهنگی و وجود مناطق آب و هوایی و جغرافیایی متنوع، بستر مناسبی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی به شمار می رود.
رونق این صنعت نیازمند معرفی ظرفیت ها و جاذبه های گردشگری، ایجاد و توسعه زیرساخت های لازم و تقویت زمینه های جذب گردشگران به ویژه در حوزه حمل و نقل است و توسعه این حوزه، می تواند رونق سایر بخش ها را به حرکت درآورد و زنجیره های مختلف اقتصادی و گردشگری را به هم متصل کند.
حوزه حمل و نقل به عنوان واسط در فعالیت های مختلف کشاورزی، صنعتی، گردشگری، بازرگانی و خدماتی در سطوح بین المللی، ملی و منطقه ای عمل می کند و بدون وجود زیرساخت ها و شبکه های حمل و نقل، رشد و توسعه امری محال و دست یافتنی نیست.
به عقیده کارشناسان، بخش حمل و نقل همزمان با توسعه روابط اجتماعی و تجاری بین شهرها و کشورها توسعه یافته است و عصر حاضر نقش زیادی در تبادلات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ملل مختلف ایفا می کند و یکی از مولفه های مهم در توسعه اقتصادی و رونق صنعت گردشگری به شمار می رود.
آذربایجان شرقی و تبریز از گذشته های دور با قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم همواره مود توجه تجار و بازرگانان بوده و امتیاز موقعیت جغرافیایی این شهر در سر راه جاده های تجاری موجب شده است به یکی از مراکز مهم تجاری در شمال غرب ایران تبدیل شود و این استان با داشتن ظرفیت های زیاد در حوزه گردشگری، می تواند از این قابلیت ها برای رونق گردشگری استفاده بهینه کند.
این استان با برخورداری از زیرساخت های حمل و نقل هوایی، ریلی و جاده ای، نزدیکی به بازار اوراسیا و هم مرزی با کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از دوران قدیم به عنوان دروازه تجارت و بازرگانی کشور شناخته شده و این زیرساخت ها علاوه بر توسعه تبادلات اقتصادی، اجتماعی و تجاری با کشورهای همسایه و اروپا زمینه را برای جذب گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده است و توسعه این زیرساخت ها می تواند این صنعت را بیش از پیش رونق دهد.
فرودگاه های بین المللی شهید مدنی تبریز و شهید رحمتی، یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر خطوط ریلی در مسیرهای تبریز - میانه، تبریز - جلفا، تبریز - رازی، مراغه - ارومیه و میانه - بستان آباد در حوزه ناحیه راه آهن آذربایجان و برخورداری از ۲۳۵ کیلومتر آزادراه، ۴۵۳ کیلومتر بزرگراه و ۹۲۲ کیلومتر راه اصلی در این استان مسیر تجارت، ترانزیت کالا و گردشگری را برای تجار و گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده است.
آذربایجان شرقی به ویژه تبریز به نوبه خود از دیرباز به دلیل وجود ظرفیت های مناسب در حوزه گردشگری مورد توجه گردشگران قرار گرفته و سالانه میزبان بخش قابل توجهی از گردشگران داخلی و خارجی است.
در این استان ظرفیت های متنوع گردشگری در بخش های فرهنگی، سلامت، مذهبی، روستایی، زمستانی، تفریحی، بوم گردشگری (اکوتوریسم)، زمین گردشگری (ژئوتوریسم) و گردشگری بازاری در کنار یکدیگر فراهم است و این ظرفیت ها می توانند گردشگران داخلی و خارجی را از هر سن و سلیقه ای به خود جذب کنند.
زیرساخت های گردشگری استان برای رونق گردشگری باید تقویت شود
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اهمیت صنعت گردشگری می گوید: زیرساخت های موجود در حوزه حمل و نقل در شان استان نیست و باید برای توسعه و رونق صنعت گردشگری، این ظرفیت ها به روز رسانی و تقویت شود.
رضا صدیقی، با اشاره به ظرفیت های بالای آذربایجان شرقی در حوزه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی می افزاید: این استان به عنوان یکی از قطب های مهم گردشگری کشور، نیازمند حمایت های جدی دولت است.
وی با تاکید بر اینکه گردشگری می تواند جایگزینی موثر برای درآمدهای نفتی باشد، اظهار می کند: برای تامین منابع مالی کشور بجای فروش نفت، می توان با برنامه ریزی اصولی در صنعت گردشگری که کم هزینه ترین و در عین حال بیشترین اشتغال زایی و بهره وری را دارد، گام های موثری در جهت حل مشکلات اقتصادی برداشت.
صدیقی، بر لزوم تجهیز زیرساخت های حمل و نقل ریلی، هوایی و زمینی استان تاکید کرده و ادامه می دهد: برای توسعه این زیرساخت ها می توان از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد چرا که هم اکنون بیش از ۹۰ درصد سرمایه گذاری های انجام شده در این استان توسط بخش خصوصی است.
افزایش مسیرهای بین المللی هوایی و زمینی نقش بسزایی در رونق گردشگری استان ایفا می کند
نایب رییس کمیسیون فرش، گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی تبریز می گوید: افزایش پروازهای هوا و مسیرهای ریلی و زمینی بین المللی نقش بسزایی در رونق گردشگری استان ایفا می کند و توسعه زیرساخت ها در این حوزه ها ضروری است.
محمد ملکی، با اشاره به سفر اخیر هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز در قالب هیات همراه رئیس جمهور به جمهوری آذربایجان، می افزاید: در این سفر، راه اندازی خط پرواز تبریز- باکو از ۲۵ خرداد ماه سال جاری توافق شد و این پروازها در روزهای شنبه و پنجشنبه هر هفته انجام می شود که می تواند گام موثری در تقویت روابط گردشگری و اقتصادی میان ۲ کشور به شمار رود.
وی با تاکید بر لزوم بازگشایی مسیر زمینی تبریز - نخجوان اظهار می کند: از سرگیری این مسیر می تواند نقش مهمی در رونق گردشگری، تبادلات فرهنگی و تجاری بین ایران و جمهوری آذربایجان ایفا کند.
نایب رییس کمیسیون فرش، گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی تبریز، اصلاح و بهسازی بزرگراه تبریز- تهران و بالعکس را برای رونق گردشگری استان مهم ارزیابی کرده و می گوید: وضعیت فعلی این مسیر برای تردد گردشگران و زائران گردشگری مذهبی مناسب نیست و باید هرچه سریع تر به آن رسیدگی شود.
ملکی، با اشاره به اهمیت نقش مدیریت شهری در ایام سفر و حضور گردشگران داخلی و خارجی در شهرهای استان ادامه می دهد: شهرداری ها باید در فصل های گردشگری از انجام ساخت و سازهای سنگین و پروژه های عمرانی در مناطق پرتردد و گردشگرپذیر خودداری کنند تا آسایش گردشگران حفظ شود.
وی یادآوری می کند: اتاق بازرگانی تبریز آماده برگزاری دوره های آموزشی تخصصی برای دفاتر خدمات مسافرتی، هتل داران، رستوران داران و سایر فعالان حوزه گردشگری است تا سطح خدمات و کیفیت میزبانی در استان ارتقا یابد.
ارتقای خدمات و گسترش خطوط ریلی استان برای رونق گردشگری نیازمند سرمایه گذاری است
مدیرکل راه آهن آذربایجان هم با اشاره به اهمیت توسعه حمل و نقل ریلی برای رونق گردشگری در استان می گوید: برای ارتقای خدمات ریلی و گسترش خطوط، نیاز به سرمایه گذاری های جدی وجود دارد و باید اقدامات توسعه ای در این حوزه با حمایت دولت و مشارکت بخش خصوصی انجام شود.
علیرضا سلیمانی، با اشاره به راه اندازی قطار پنج ستاره در مسیر تبریز - مشهد و بالعکس می افزاید: این اقدام در راستای ارتقای کیفیت خدمات حمل و نقل ریلی و افزایش رضایتمندی مسافران انجام شده است.
وی با بیان اینکه برای راه اندازی قطار پنج ستاره در مسیر تهران - مراغه برنامه ریزی لازم انجام شده است، اظهار می کند: این پروژه در دست بررسی و پیگیری قرار دارد و در صورت تامین منابع لازم، به زودی وارد مرحله اجرا می شود.
پایانه جدید فرودگاه تبریز ۲۴ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
معاون مدیرکل اداره فرودگاه های آذربایجان شرقی نیز با اشاره به اینکه مجوز پایانه جدید ۲۲ هزار متر مربعی فرودگاه اخذ شده است ، گفت: این طرح به ۲۴ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
علیرضا جمشیدی با تاکید بر ضرورت ارتقا و زیباسازی سالن ترانزیت فرودگاه بین المللی شهید مدنی تبریز و شهید رحمتی برای استفاده مسافران داخلی و خارجی، اعلام کرد: ایجاد یک سالن ترانزیت استاندارد و مجهز برای پذیرایی مناسب از مسافران ورودی و خروجی، از اولویت های اصلی توسعه فرودگاه های استان است.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی هم چندی پیش در گفت و گویی از اختصاص ۱۷ هزار میلیارد ریال برای طرح های توسعه ای فرودگاه تبریز به خصوص پایانه این فرودگاه در سال جدید خبر داد.
روح اله متفکر آزاد با اشاره به اهمیت ویژه توسعه کریدوری در استان آذربایجان شرقی اظهار داشت: توسعه کریدور ریلی، جاده ای و هوایی برای استان آذربایجان شرقی اهمیت ویژه ای دارد.
وی افزود: هرگونه توسعه کریدوری و زیرساختی در این استان منجر به توسعه ایران خواهد شد، چرا که این استان را می توان هاب ترانزیتی کشور و منطقه دانست.
زیرساخت های حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی استان در سطح استانداردهای بین المللی نیست
رییس کمیسیون فرش، صنایع دستی و گردشگری اتاق بازرگانی تبریز نیز با تاکید بر ضعف زیرساخت های حمل و نقل و خدمات گردشگری در کشور و استان می گوید: در زمان کنونی از نظر امکانات فرودگاهی، ناوگان ایرلاین، اتوبوس های پیشرفته، سیستم حمل و نقل عمومی و کیفیت و کمیت هتل ها در سطح استانداردهای بین المللی نیستیم و باید برای جبران این نقیصه گام های جدی برداشته شود.
احد عظیم زاده، با بیان اینکه زیرساخت های ما برای جذب گردشگران بین المللی هنوز آماده نیست می افزاید: نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی باید توجه ویژه ای به حوزه گردشگری این استان داشته باشند.
وی اظهار می کند: در کشورهای همسایه مانند ترکیه و امارات متحده عربی سرمایه گذاری های کلانی در بخش گردشگری انجام شده است و ما از لحاظ زیرساختی فاصله زیادی با این کشورها داریم.
عظیم زاده، ادامه می دهد: ایران و به تبع آن آذربایجان شرقی، با توجه به ظرفیت های تاریخی، فرهنگی و طبیعی، باید به جایگاهی برسد که نه تنها مقصدی گردشگرپذیر بلکه بستری برای تجارت بین المللی باشد و تحقق این هدف نیازمند عزم ملی و برنامه ریزی دقیق است.