تصادفات فاجعه بار آزادراه ساوه–همدان؛ آیا مصوبات اجرایی می شود؟
شمار بالای تصادفات در نقاط حادثه خیز آزادراه ساوه- همدان نیازمند اقدام عاجل و فوری است چرا که تجربه سال های گذشته نشان داده که فاصله میان «تصویب» تا «اجرا» بزرگ ترین چالش این محور است.
شمار بالای تصادفات در نقاط حادثه خیز آزادراه ساوه- همدان نیازمند اقدام عاجل و فوری است چرا که تجربه سال های گذشته نشان داده که فاصله میان «تصویب» تا «اجرا» بزرگ ترین چالش این محور است.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، ساوه–همدان، به عنوان یکی از محورهای راهبردی و پرتردد کشور، این روزها با آمار نگران کننده تصادفات و تلفات جاده ای مواجه است، موضوعی که با ورود جدی مسئولان اجرایی، نظارتی و انتظامی، به اولویت اصلی تصمیمات مدیریتی تبدیل شده است.
برگزاری نشست تخصصی با حضور فرماندار ویژه ساوه، نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی، مدیران حوزه راه و حمل ونقل و پلیس راه، منجر به اتخاذ مصوبات فوری ایمنی و عمرانی شد؛ در حالی که آمارها نشان می دهد بخش قابل توجهی از تصادفات و واژگونی های منجر به فوت، به ویژه در محدوده کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ این آزادراه، نیازمند اقدام عاجل و بدون تعلل است.
آمار تلفات آزادراه ساوه–همدان فاجعه بار است
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به چالش های موجود در آزادراه ساوه–همدان، بر ضرورت اولویت بندی اقدامات ایمنی و اصلاح سازوکار وصول عوارض تأکید کرد و گفت: واقعیت این است که در شرایط کنونی، دولت امکان ساخت یا تعویض آزادراه ها را ندارد، سال گذشته تلاش های زیادی به ویژه در خصوص الکترونیکی شدن عوارض صورت گرفت اما چنانچه سازوکار پرداخت شفاف و منطقی نباشد، طبیعی است که ضعف هایی در این راستا وجود دارد که نیازمند تدبیر ویژه است.
حجت الاسلام محمد سبزی افزود: زمانی که مقرر می شود ۵۰ درصد عوارض را مردم و ۵۰ درصد مابقی را دولت پرداخت کند، در عمل این اتفاق نمی افتد چرا که دولت ابتدا سهم خود را برمی دارد.
وی تصریح کرد: زمانی که بخش خصوصی قراردادی حدود ۱۲۰ هزار میلیارد ریال برای تعریض آزادراه منعقد کرده، اما بازگشت سرمایه وجود نداشته باشد و مردم عوارض پرداخت نکنند، امکان ادامه فعالیت برای آن ها فراهم نیست.
حجت الاسلام سبزی با اشاره به مکاتبات انجام شده در این خصوص تصریح کرد: در این زمینه مکاتباتی انجام شده همچنین دستور برگزاری جلسه صادر شده بود، اما متأسفانه راه اندازی مجدد عوارضی به صورت فعلی، خود باعث بروز تصادفات شده است.
وی ادامه داد: در جریان بررسی لایحه بودجه سال گذشته، شخصاً پیگیری های متعددی انجام دادم و پیشنهادهای مختلفی از جمله اینکه عوارض آزادراه از طریق بیمه خودرو دریافت شود مطرح شد که پیش از این نیز سابقه داشته است.
حجت الاسلام سبزی افزود: پیشنهاد دیگر این بود که عوارض هنگام نقل و انتقال خودرو دریافت شود که حتی تصویب شد، اما بانک مرکزی و برخی دستگاه ها زیر بار اجرای آن نرفتند.
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس گفت: پیشنهاد دیگری مبنی بر اینکه چنانچه فردی تا یک ماه عوارض را پرداخت نکرد، پیامک ارسال شود و مبلغ از حساب او کسر شود، اما این موضوع نیز با مخالفت هایی مواجه شد، چرا که ورود مستقیم به حساب مردم صحیح نیست که در نهایت این موضوع بلاتکلیف ماند.
ححت الاسلام سبزی با اشاره به وضعیت ایمنی آزادراه ساوه–همدان گفت: آمار تلفات جاده ای در این آزادراه واقعاً فاجعه بار است و با توجه به اینکه امسال عوارض چند برابر شده است انتظار می رود این افزایش، حداقل در جهت ارتقای ایمنی و روکش آسفالت هزینه شود،،سال گذشته نیز صورت جلسه ای برای انجام روکش آسفالت تنظیم شد، اما متأسفانه هیچ اقدامی انجام نشد.
حجت الاسلام سبزی تصریح کرد: انتظار ما این است که جلسات دست کم خروجی عملی داشته باشد و اقدامات ایمنی در نقاط اولویت دار آزادراه، بدون تعلل اجرایی شود، چرا که جان مردم قابل چشم پوشی نیست.
ایمنی آزادراه ساوه–همدان در اولویت تصمیمات مدیریتی قرار دارد
فرماندار ویژه شهرستان ساوه با بیان اینکه ایمنی تردد شهروندان خط قرمز مدیریت شهرستان است، گفت: با توجه به اهمیت راهبردی آزادراه ساوه–همدان و حجم بالای تردد در این محور، موضوع ارتقای ایمنی، کاهش تصادفات و بهبود شرایط تردد، به عنوان اولویت اصلی جلسه مورد تأکید مسئولان دستگاه های اجرایی ذیربط قرار گرفت و پس از بحث و بررسی های کارشناسی، تصمیمات مهمی اتخاذ شد.
سید مهدی حسینی افزود: مقرر شد بهره بردار آزادراه به منظور جلوگیری از تجاوز خودروها به لاین مقابل، تا پایان سال جاری نسبت به نصب گاردریل در محور ساوه–همدان به طول تقریبی ۲۰ کیلومتر و با هماهنگی و اولویت بندی پلیس راه اقدام کند.
وی گفت: همچنین تأکید شد مسئولیت هرگونه حادثه و تبعات ناشی از عدم اجرای این مصوبه، به صورت مستقیم بر عهده بهره بردار خواهد بود و پلیس راه و دستگاه قضایی اقدامات قانونی لازم را اعمال خواهند کرد.
فرماندار ساوه ادامه داد: در راستای ساماندهی تردد ناوگان حمل ونقل عمومی، مقرر شد اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده ای استان نسبت به استقرار کانکس یا احداث اتاقک مناسب جهت ثبت ساعت تردد اتوبوس ها در لاین مقابل و در محل ثبت ساعت موجود اقدام کند تا نظارت دقیق تری بر تردد ناوگان عمومی برقرار شود.
وی با اشاره به اقدامات کوتاه مدت عمرانی افزود: اجرای عملیات تراش آسفالت و لکه گیری هندسی در محدوده کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ خط جنوبی آزادراه ساوه–همدان، تا پایان سال جاری توسط بهره بردار و با هماهنگی کامل پلیس راه هدف گذاری شده تا شرایط ایمنی و کیفیت مسیر در کوتاه ترین زمان ممکن بهبود یابد.
حسینی با بیان اینکه برنامه ریزی میان مدت و بلندمدت نیز در دستور کار قرار گرفته است، اظهار کرد: اجرای عملیات روکش آسفالت آزادراه در محدوده کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ در برنامه اجرایی نیمه نخست سال آینده بهره بردار مورد توجه ویژه است.
فرماندار ساوه گفت: همچنین مقرر شد این پروژه از محل بودجه سنواتی وزارت راه و شهرسازی، با تأمین قیر از سوی دولت و مشارکت ۵۰ درصدی بهره بردار اجرا شود و حداکثر تا پایان شهریورماه ۱۴۰۵ به اتمام برسد.
وی ادامه داد: به منظور تسریع در اجرای پروژه روکش آسفالت و تأمین مصالح مورد نیاز، صدور مجوز برداشت شن و ماسه از معدن رنگ رز ساوه به مدت حدود شش ماه و صرفاً برای اجرای این پروژه، از طریق شورای معادن استان مرکزی دستور کار است.
فرماندار ویژه ساوه تصریح کرد: اجرای دقیق و به موقع مصوبات این جلسه به صورت مستمر از سوی فرمانداری شهرستان ساوه پیگیری خواهد شد و دستگاه های اجرایی و بهره بردار آزادراه موظف هستند در چارچوب زمان بندی تعیین شده، نسبت به اجرای تعهدات خود اقدام کنند تا شاهد ارتقای سطح ایمنی و رضایتمندی شهروندان و کاربران این محور مهم مواصلاتی باشیم.
همدان: ۶۳ درصد واژگونی ها در آزادراه مربوط به مقطع کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ است
رئیس پلیس راه آزادراه ساوه–همدان با اشاره به آمار تصادفات و تلفات جاده ای این محور، از وضعیت نگران کننده ایمنی در بخشی از آزادراه خبر داد.
فرزاد حسنود با ارائه آمار تصادفات اظهار کرد: سال ۱۴۰۲، در مجموع ۵۸ نفر در آزادراه ساوه–همدان جان خود را از دست دادند و این رقم در کل سال ۱۴۰۳ به ۵۹ نفر رسید، همچنین در ۹ ماهه سال گذشته، ۳۸ نفر در این محور جان باخته اند.
رئیس پلیس راه ساوه–همدان افزود: در مقایسه ۹ ماهه سال گذشته نسبت به مشابه امسال، شمار فوتی ها از ۴۸ نفر به ۲۸ نفر کاهش یافته که نشان دهنده کاهش حدود ۲۰ نفر و روند کاهشی تلفات است، اما با وجود این کاهش، وضعیت برخی مقاطع آزادراه همچنان بسیار نگران کننده است.
حسنوند با اشاره به سهم واژگونی در تصادفات گفت: به طور میانگین، حدود ۱۶ درصد از تصادفات کل آزادراه ناشی از واژگونی خودروهاست، اما در یک مقطع خاص یعنی کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ لاین جنوبی، این عدد به ۶۳ درصد می رسد که اختلاف بسیار معناداری است.
وی ادامه داد: در حوزه تعداد فوتی ها نیز، تنها در بازه کیلومتر ۲۰ تا ۴۰ آزادراه، سهم بالایی از جان باختگان ثبت شده است، به طوری که در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۱ درصد فوتی ها مربوط به این مقطع بوده، این رقم در سال گذشته به ۳۴ درصد و در ۹ ماهه امسال نیز به ۳۲ درصد رسیده است.
وی افزود: آمارها به وضوح نشان می دهد که این مقطع به عنوان یک نقطه فوق حادثه خیز نیازمند اقدام فوری است.
رئیس پلیس راه ساوه–همدان با اشاره به سوابق حوادث سنگین در این محور تصریح کرد: در مهرماه سال گذشته شاهد وقوع تصادفی در این آزادراه بودیم که منجر به فوت ۱۰ نفر شد و این حادثه تلنگر جدی در خصوص وضعیت ایمنی این محور بود.
وی درباره دلایل اصلی بروز تصادفات در این محدوده گفت: یکی از مهم ترین مشکلات این مقطع، تجاوز خودروها به لاین مقابل است چرا که فاصله بین دو لاین کمتر از ۹ متر است،
سرهنگ حسنوند اظهار کرد: در این خصوص مکاتبات متعددی از سوی پلیس راه انجام شده و پیشنهاد شده است که بهره بردار آزادراه نسبت به ایجاد خاکریز یا نصب جداکننده های ایمن در این محدوده اقدام کند، با این حال، تاکنون پاسخ روشنی از سوی بهره بردار در خصوص اجرای این اقدامات دریافت نشده است.
وی تصریح کرد: با توجه به آمارهای موجود، اجرای فوری اقدامات ایمن سازی در مقطع کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ آزادراه ساوه–همدان، یک ضرورت غیرقابل انکار است و تأخیر در این زمینه می تواند تبعات جبران ناپذیری برای جان شهروندان به همراه داشته باشد.
آزادراه ساوه–همدان سهم ۳۰ درصدی در تصادفات استان مرکزی را دارد
مدیرکل راهداری و حمل ونقل جاده ای استان مرکزی با اشاره به وضعیت تصادفات در محورهای مواصلاتی این استان اظهار کرد: در پاسخ به تکالیف و مطالبات مطرح شده از سوی نمایندگان و بر اساس مأموریت های محوله، در برخی محورهای از جمله بخشی از محور اراک، آزادراه ساوه–تهران و چند محور دیگر اقدامات اصلاحی و ایمن سازی انجام شده است.
روح الله محسن زاده افزود: یکی از محورهایی که همواره مطالبه نمایندگان مجلس و پلیس راه بوده و متأسفانه نقش قابل توجهی در افزایش آمار تصادفات استان مرکزی داشته، آزادراه ساوه–همدان است، به گونه ای که این محور به تنهایی موجب افزایش حدود ۳۰ درصدی آمار تصادفات این استان شده است.
وی با اشاره به میزان تردد در این آزادراه گفت: میانگین تردد روزانه در آزادراه ساوه–همدان حدود ۳۳ هزار وسیله نقلیه است که نزدیک به ۱۹ درصد از این حجم تردد را خودروهای سنگین تشکیل می دهند و همین موضوع، حساسیت ایمنی این محور را دوچندان می کند.
محسن زاده ادامه داد: با وجود اهمیت بالای این محور، اداره کل راهداری استان مرکزی به دلیل ماهیت آزادراه و بهره بردار بودن آن، امکان ورود مستقیم و هزینه کرد اعتبارات استانی برای تعریف پروژه های عمرانی و ایمن سازی را نداشت و به همین دلیل، ضرورت تصمیم گیری در سطح بالاتر و در قالب کمیسیون های تخصصی مطرح شد تا تکلیف اقدامات اجرایی مشخص شود.
وی تصریح کرد: در جلسات کارشناسی که با حضور فرماندهان پلیس راه برگزار شد، بررسی های دقیقی انجام گرفت و نتایج این بررسی ها نشان داد که مقطع کیلومتر ۲۰ تا ۶۰ آزادراه ساوه–همدان از نظر ایمنی شرایطی بسیار نگران کننده دارد.
مدیرکل راهداری و حمل ونقل جاده ای استان مرکزی اظهار کرد: در این محدوده، برخی نقاط فاقد جداکننده ایمن بین دو باند تردد است که همین مسئله موجب انحراف خودروها، ورود به باند مقابل و در نهایت بروز تصادفات رخ به رخ شده است.
وی افزود: بررسی ها نشان می دهد که اگر چند اقدام مشخص از جمله ایجاد جداکننده ایمن در این نقاط اجرایی شود، نقش بسیار مؤثری در کاهش تصادفات خواهد داشت.
آنچه از آمارها، اظهارات مسئولان و مصوبات اتخاذشده برمی آید، این است که آزادراه ساوه–همدان، به ویژه در بازه کیلومتر ۲۰ تا ۶۰، به مرحله هشدار جدی رسیده و ادامه تعلل در اجرای اقدامات ایمن سازی، می تواند به تداوم یک فاجعه انسانی منجر شود.
اگرچه جلسات متعدد و تصمیمات مشخصی برای نصب جداکننده ها، اصلاح روکش آسفالت و ارتقای نظارت ها اتخاذ شده، اما تجربه سال های گذشته نشان داده که فاصله میان «تصویب» تا «اجرا» بزرگ ترین چالش این محور است.
اکنون مطالبه افکار عمومی، از پلیس راه و نمایندگان مردم در مجلس و سایر مسئولان اجرایی ذیربط نه وعده های تازه، بلکه اجرای فوری، شفاف و قابل پایش مصوبات است چرا که آزادراهی با این حجم تردد و سهم بالای تصادفات، دیگر تاب آزمون وخطا ندارد و سنجش موفقیت مدیران، در کاهش واقعی تلفات و حفظ جان شهروندان نه در تعدد جلسات و صورت جلسه ها معنا پیدا می کند.