◄ بزرگراه آزادگان؛ شاهراه پایتخت

تین نیوز | بزرگراه آزادگان با ۳۶.۵ کیلومتر طول، از طولانیترین بزرگراههای شهر تهران است که به عنوان شاهراه و مهمترین محور ارتباطی پایتخت محسوب میشود.
به گزارش تین نیوز، بر اساس اسناد موجود در معاونت فنی و عمرانی شهر تهران، ساخت بزرگراه آزادگان، در سال 1350، برای تکمیل شبکه آزادراهی بین استانی کشور در محدوده تهران و همچنین تقویت شبکه سریع شهر تهران و تهیه طرح اجرایی آزادراه کمربندی جنوب، آغاز شد.
نقشه این آزادراه که هم اکنون به بزرگراه آزدگان معروف است، از یک سو در شمال غربی با استادیوم ورزشی آزادی و از سوی دیگر در جنوب شرق تهران به پادگان قصر فیروزه در بزرگراه افسریه (بسیج) و سپس تا جاده آبعلی در طرح جامع پیشبینی شده بود.
پس از انقلاب اسلامی ایران با پیگیری شهرداری تهران و همکاری سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و ترابری، این بزرگراه و جادههای کناری آن احداث شد تا حریم آن حفظ شود.
دشوارترين پروژه عمرانی پايتخت
مازيار حسينی، معاون فنی و عمرانی شهردار تهران در مصاحبه ای، ساخت اين بزرگراه را دشوارترين پروژه عمرانی پايتخت عنوان کرده است.
حسینی می گوید: «میتوان از اين بزرگراه به عنوان دشوارترين پروژه عمرانی پايتخت و تابلوی تمام عیاری از تلاش شبانه روزی 30 ماهه و غیرت و توان پیمانکاران، مشاوران و همکاران ما در سازمان مهندسی و عمران شهر تهران ياد كرد.»
معاون فني و عمرانی شهردار تهران در مصاحبه دیگری به ويژگیهای منحصر به فرد طراحی زیرسازی و روسازی و آسفالت به كارگرفته شده در اين پروژه اشاره می کند و می گوید: «با توجه به حجم عبور خودروهای سنگين از اين محور مواصلاتی، از دو لایه تثبیت بستر با آهک، طراحی و احداث شبکه زهکش سراسری، جایگزینی بتن غلطکی متراکم در برخی مقاطع و استفاده از آسفالت با قیر اصلاح شده، استفاده شد تا کیفیت و ایمنی مسير در بالاترین حد استاندارد باشد.»
بر اساس گفته های وی، مهم ترین ویژگی هایی که این پروژه عمرانی را از دیگر پروژه ها متمایز کرده است، این است که آزادگان، پرترافيك ترين بزرگراه كشور است،؛ چرا كه علاوه بر كاركرد درون شهری، نقش مهمی در ايجاد ارتباطات فرامنطقهای و کشوری ايفا میكند و كاركرد سفرهای بين شهری آن به مراتب بيشتر از تقاضاهای درونشهری است.
ورودی و خروجیهای بزرگراه آزادگان
مهمترین ورودی و خروجیهای بزرگراه آزادگان از شمال غرب تهران به ترتیب عبارتند از: بزرگراه شهید همت، آزادراه تهران ـ کرج، بزرگراه شهید لشگری، بزرگراه فتح، آزادراه تهران ـ ساوه، بزرگراه آیتالله سعیدی (جاده ساوه)، آزادراه خلیج فارس (تهران ـ قم) در میدان جهاد، بزرگراه بهشت زهرا، بزرگراه شهید رجایی، بزرگراه دولتآباد، بزرگراه امام علی(ع) و سه راه افسریه (بسیج مستضعفین).
البته به جز موارد فوق، بزرگراه آزادگان دسترسیهای فرعی بیشماری را با پلها و خیابانهای اصلی و فرعی دارد.
پلها و تقاطعهای غیرهمسطح بیشمار
بخش زیادی از بزرگراه آزادگان از سال 1385 تا 1392 راهاندازی شده است. تقاطع غیرهمسطح بزرگراه آزادگان با بزرگراه سعیدآباد که به صورت شبدری کامل احداث شده و تامین مجموعه دسترسیها در تمام جهات ترافیکی پیشبینی شده است، نه تنها ارتباط بزرگراه آزادگان با بزرگراه سعید آباد و مجموعه معابر منتهی به آن را برقرار میکند بلکه کمربندی جنوب پایتخت را به آزادراه تهران ـ ساوه پیوند میدهد.
این تقاطع غیرهمسطح از طریق 2 پل روگذر از روی عرض بزرگراه عبور میکند و به بزرگراه سعیدآباد متصل میشود. طول این پل 108 متر و مجموع عرض آنها 50 متر است.این تقاطع دوم شهریور 1392 افتتاح شده است.
بزرگراه آزادگان دارای پلها و تقاطعهای غیرهمسطح بیشماری است که پل آزادراه تهرن کرج، مخصوص تهران-کرج، خلیج فارس، الغدیر، شهید کاظمی، پل اتوبان ساوه، پل احمدآباد مستوفی، پل بزرگراه فتح، پل شهید دکتر بهشتی از مهمترین آنها هستند.
در اصطلاحات ترافیکی، این بزرگراه به نوعی یک شاهراه نامیده می شود که از راه های ورودی و خروجی پایتخت نیز به حساب می آید.
بزرگراه آزادگان از طریق بزرگراه رجایی به شهر ری هم متصل می شود تا به نوعی یک مسیر اساسی برای مسافرانی که قصد دارند از محدوده تهران خارج شوند به حساب بیاید.
گفتنی است، بار اصلی ترافیک این بزرگراه در روزهای تعطیل و پایانی هفته و به ویژه در ورودی و خروجی های آزادراه تهران ـ کرج و بهشت زهرا است.