آزادراه ارومیه - تبریز؛ گره دهه هشتادی که باز شد
اولین اقدامات برای راه اندازی آزادراه ارومیه - تبریز پس از احداث پل میانگذر دریاچه ارومیه از دهه ۸۰ زده شد ولی این طرح همچنان گرهی کور در حوزه راهسازی کشور بود که اکنون با تلاش های دولت چهاردهم گره آن گشوده شده و با حضور سرمایه گذار بخش خصوصی، عملیات اجرایی آن آغاز شده است.

اولین اقدامات برای راه اندازی آزادراه ارومیه - تبریز پس از احداث پل میانگذر دریاچه ارومیه از دهه ۸۰ زده شد ولی این طرح همچنان گرهی کور در حوزه راهسازی کشور بود که اکنون با تلاش های دولت چهاردهم گره آن گشوده شده و با حضور سرمایه گذار بخش خصوصی، عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، توسعه شبکه راه ها در تمام کشورها به عنوان یکی از مهمترین شاخص ها و زیر ساخت های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود؛ حمل و نقل جاده ای نیز به عنوان یکی از ارکان حیاتی اقتصاد ایران، تأثیر مستقیمی بر تولید ناخالص داخلی، ایجاد اشتغال و رونق تجارت داخلی و خارجی دارد.
در همین راستا پس از اتمام پل میانگذر دریاچه ارومیه که بهره برداری از آن حدود سه دهه به طور انجامید و مسیر ارومیه- تبریز را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داد، احداث آزادراه این مسیر نیز در دستور کار قرار گرفت تا ضمن کوتاه تر کردن این مسیر، آذربایجان غربی برای نخستین بار صاحب آزاد راه شود.
این طرح نیز در اواخر دهه ۸۰ با احداث عملیات اجرایی مسیر ارومیه تا پل میانگذر آغاز شد که البته با وجود گذشت نزدیک به یک و نیم دهه، هنوز به عنوان یک مطالبه استانی به بهره برداری نرسیده است.
مهمترین مشکل راه اندازی این آزادراه، مسیر عوارضی بعد از میانگذر دریاچه ارومیه تا روستای سارای در آن طرف کوه های مشرف به دریاچه است که باید با دو تونل، این مسیر کوتاه شده و نیازهای آزادراهی را برطرف می کرد، که همان نیز روی زمین مانده و دچار بلاتکلیفی است.
ضمن اینکه از تقاطع غیرهمسطح ابوذر ( که این طرح نیز جزئی از پروژه آزادراه بود و ابتدای آن به شمار می رفت) تا پل میانگذر باید تبدیل به آزادراه می شد که این مهم هم به نتیجه نرسیده و همچنان در حد بزرگراه باقی مانده است چرا که هم دسترسی به مسیر از معابر و برخی روستاها وجود دارد و هم اینکه تقاطع های غیرهمسطح به همراه کندروی مسیر احداث نشده است.
اما پس از دولت چهاردهم و انتصاب رضا رحمانی به عنوان استاندار آذربایجان غربی، توجه به توسعه زیرساخت های این استان به طور چشم گیری افزایش یافت که آزاد راه ارومیه- تبریز یکی از مهمترین قطعات این پازل بود؛ در نهایت در ۲۱ تیرماه سال جاری عملیات اجرایی این آزاد راه آغاز شد تا یکی از استراتژیک ترین طرح های استانی از بلاتکلیفی رها شود.
واگذاری آزاد راه ارومیه- تبریز به سرمایه گذار بخش خصوصی
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مهمترین دغدغه های مردم و مسوولان استان در حوزه احداث جاده، آزادراه ارومیه - تبریز است که با وجود آغاز آن در سال های طولانی گذشته، هنوز بهره برداری لازم از آن صورت نگرفته است.
پیمان آرامون اضافه کرد: از ۶ قطعه این آزادراه، ۲ قطعه در استان ما واقع شده که طی این مدت طولانی به دلیل نواقص، تقاطع های غیرهمسطح و کندروهای آن هنوز باقی مانده است.
وی با اشاره به ابراز تمایل پیمانکار برای اجرای قطعه ۳ آزادراه از عوارضی تا منطقه سرای افزود: با اهتمام ویژه استاندار آذربایجان غربی، قطعات یک و دو این آزادراه یعنی از خروجی ارومیه تا عوارضی نیز به مفاد قرارداد قطعه سه اضافه شد تا نواقصات رفع شود.
وی اظهار کرد: در قطعات یک و ۲ این مسیر مهم و حیاتی، ۲۱ کیلومتر کندرو و ۲ تقاطع غیر همسطح تا عوارضی باید احداث شود؛ البته پس از عوارضی هم دو قطعه تونل هر کدام به طول ۲.۲ کیلومتر احداث می شود تا مسیر ارومیه تا تبریز ۱۳ کیلومتر کمتر شود.
وی گفت: افق و مدت قرارداد منعقد شده با سرمایه گذار سه ساله و میزان آن، ۱۰۰ هزار میلیارد ریال بوده که ۶۰ درصد آورده برای سرمایه گذار در نظر گرفته شده است.
سرمایه گذاری در آزادراه ارومیه - تبریز، ۲۰ برابر کل هزینه برای جاده های استان در سال گذشته
استاندار آذربایجان غربی نیز در این خصوص گفت: اعتبار اختصاصی برای تعمیر راه های استان در سال گذشته سه هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال بود در حالی که فقط برای آزادراه ارومیه - تبریز در فاز جدید، ۱۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری خواهد شد.
رضا رحمانی افزود: نمایندگان ارومیه و مسوولان راه و شهرسازی استان پیگیر جدی این پروژه بودند که این باعث شده امروز شاهد اجرای این طرح بزرگ باشیم.
وی به عقب ماندگی ها در حوزه زیرساخت های استان اشاره کرد و ادامه داد: ساخت بزرگراه و مجتمع های خدماتی نیاز امروزه این استان است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی اضافه کرد: راه آهن ارومیه به تبریز و ارومیه به قره تپه سلماس تنها راه آهن متصل ایران به اروپا است که با اجرای کامل این طرح ها زنجیره تجارت و مواصلات استان تکمیل می شود.
استاندار آذربایجان غربی اظهار کرد: آذربایجان غربی و شرقی مکمل هم هستند و تضاد منافع میان این دو استان وجود ندارد.
صرفه جویی سالانه ۱۵ هزار میلیارد ریال در سوخت با احداث آزادراه
معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در این خصوص گفت: با اجرای آزادراه ارومیه به تبریز ۱۵ هزار میلیارد ریال سالانه صرفه جویی در سوخت پیش بینی شده که رقم بالایی است.
هوشنگ بازوند افزود: از نظر ایمنی و سرعت و کاهش تصادفات نیز این پروژه نقش بالایی دارد و مردم با اتمام آن شاهد این تحول خواهند بود.
وی با اشاره به بازدید از پروژه های راه سازی استان اضافه کرد: همه پروژه ها به رغم شرایط سخت اعتباری فعال بود و آذربایجان غربی یک کارگاه خوب در حوزه حمل و نقل است.
با توجه به اهمیت آزادراه ارومیه - تبریز در حوزه مسافری، باری و ارتباط تنگاتنگ تر بین استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی انتظار می رود که این طرح با سرعت قابل توجهی اجرایی شده و زمینه ارتقای شاخص های تجارت در هر دو استان و همچنین امکان تردد راحت و ایمن تر بین ارومیه و استان های عمقی کشور از طریق تبریز فراهم شود.