ضرورت توسعه شبکه های پایش و سنجش از دور برای مقابله با آلودگی هوا
رئیس سازمان هواشناسی کشور توسعه شبکه های پایش، تقویت مدل های پیش بینی عددی و استفاده از ظرفیت سنجش از دور را از ابزارهای کلیدی برای مقابله با پیامدهای آلودگی هوا دانست و گفت: در منطقه ما بخشی از آلاینده ها از جمله گرد و غبار منشأ فرامرزی دارند و استفاده از داده های ماهواره ای برای پایش و پیش آگاهی ضروری است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور توسعه شبکه های پایش، تقویت مدل های پیش بینی عددی و استفاده از ظرفیت سنجش از دور را از ابزارهای کلیدی برای مقابله با پیامدهای آلودگی هوا دانست و گفت: در منطقه ما بخشی از آلاینده ها از جمله گرد و غبار منشأ فرامرزی دارند و استفاده از داده های ماهواره ای برای پایش و پیش آگاهی ضروری است.
به گزارش تین نیوز به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ، سحر تاجبخش معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی در نخستین کنفرانس بین المللی مدیریت آلودگی هوا که صبح امروز یکشنبه ۲۶ بهمن ماه برگزار شد، در خصوص منافع مشترک سیاست های اقلیمی و بهبود کیفیت هوا به اهداف توسعه پایدار اعلام شده از سوی سازمان ملل متحد اشاره کرد و گفت: اهداف توسعه پایدار که در سال ۲۰۱۵ از سوی سازمان ملل متحد تصویب شد، با هدف صلح و رفاه عمومی تدوین شده و ۱۷ هدف مشخص را شامل می شود که هدف سیزدهم آن به اقدام اقلیمی اختصاص دارد؛ موضوعی که ارتباط مستقیم با کیفیت هوا و سلامت جوامع دارد.
وی با اشاره به آخرین وضعیت اقلیم جهان و ایران افزود: بر اساس مستندات منتشرشده از سوی سازمان هواشناسی جهانی و گزارش های تخصصی تهیه شده در سازمان هواشناسی کشور، روند افزایش تولید گازهای گلخانه ای در سال های اخیر با شیبی تند ادامه یافته و از دهه ۱۹۹۰ میلادی تشدید شده است. به گفته تاجبخش، سال ۲۰۲۴ گرم ترین سال ثبت شده و سال ۲۰۲۵ دومین سال گرم تاریخ بوده است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور تصریح کرد: در سال ۲۰۲۴ میانگین دمای جهانی از آستانه ۱.۵ درجه سانتی گراد بالاتر از سطح پیش از انقلاب صنعتی (دوره ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰) عبور کرد که این موضوع پیامدهای جدی و بعضاً برگشت ناپذیری برای زیست بوم ها و نظام های طبیعی به همراه دارد.
تاجبخش درباره وضعیت ایران نیز گفت: کشور طی دهه های گذشته با روند افزایش دما و کاهش بارش مواجه بوده است؛ به طوری که افزایش دما حدود ۰.۴ درجه در هر دهه و کاهش میانگین بارش سالانه حدود یک میلی متر برآورد می شود.
وی افزود: شاخص های خشکسالی در بازه های یک ساله و ده ساله نشان می دهد از اواسط دهه ۱۳۷۰ تاکنون روند خشک تر شدن کشور تداوم داشته که بخشی از آن ناشی از تغییر اقلیم و بخشی مرتبط با مدیریت منابع است.
سالانه ۷ میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به ارتباط تغییرات اقلیمی و آلودگی هوا اظهار کرد: سالانه حدود ۷ میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و این موضوع، کیفیت هوا را به یکی از اولویت های اصلی ریسک جهانی تبدیل کرده است. افزایش گازهای گلخانه ای از جمله دی اکسیدکربن، متان و ازن، علاوه بر تشدید گرمایش زمین، پیامدهای منفی گسترده ای بر سلامت انسان و اکوسیستم ها دارد.
«کاهش انتشار» و «سازگاری» دو اصل اساسی در مدیریت شرایط اقلیمی
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مدیریت شرایط اقلیمی در جهان بر دو محور «کاهش انتشار» و «سازگاری» استوار است، افزود: تلفیق سیاست های اقلیمی با برنامه های بهبود کیفیت هوا می تواند منافع مشترک اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی برای کشور به همراه داشته باشد.
تاجبخش با اشاره به نقش مؤثر شرایط جوی در ماندگاری یا پراکنش آلاینده ها گفت: پایداری هوا، سرعت و جهت باد و آهنگ کاهش دما با ارتفاع از جمله عوامل تعیین کننده در تشدید یا کاهش آلودگی هوا هستند که در قانون هوای پاک نیز به آن اشاره شده است. هرچه شرایط پایداری جو بیشتر باشد، احتمال انباشت آلاینده ها افزایش می یابد.
وی توسعه شبکه های پایش، تقویت مدل های پیش بینی عددی و استفاده از ظرفیت سنجش از دور را از ابزارهای کلیدی سازمان هواشناسی در این حوزه برشمرد و افزود: در منطقه ما بخشی از آلاینده ها از جمله گرد و غبار منشأ فرامرزی دارند و استفاده از داده های ماهواره ای برای پایش و پیش آگاهی ضروری است.
راه اندازی مرکز پایش و پیش بینی گرد و غبار در استان خوزستان از سال ۹۶
رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اقدامات انجام شده در چارچوب قانون هوای پاک اظهار کرد: در سال ۱۳۹۶ مرکز پایش و پیش بینی گرد و غبار در استان خوزستان راه اندازی شد که وظیفه پایش کانون های گرد و خاک و صدور هشدارهای لازم را بر عهده دارد. همچنین دسترسی به ۱۴ مدل پیش بینی منطقه ای فراهم شده و مدل های داخلی نیز به طور مستمر اجرا می شود.
وی افزود: در استان البرز نیز سامانه پیش بینی غلظت آلاینده های هوا راه اندازی شده که توانایی پیش بینی ۷۲ تا ۱۲۰ ساعت آینده را با تفکیک مکانی حدود ۳ کیلومتر و بازه های زمانی ساعتی و سه ساعته دارد.
تاجبخش در پایان با اشاره به چالش های تجهیزاتی سازمان هواشناسی کشور گفت: محدودیت در تأمین قطعات، فرسودگی تجهیزات و دشواری به روزرسانی سامانه ها از جمله مشکلات جدی پیش روی سازمان است، اما با وجود این چالش ها، توسعه سامانه های پایش و پیش بینی آلودگی هوا با هدف ارائه خدمات دقیق تر و مؤثرتر به مردم با جدیت دنبال می شود.