تشریح آخرین وضعیت خطوط در دست ساخت مترو تهران و حومه

تین نیوز | مدیرعامل شركت مترو تهران و حومه آخرین وضعیت پروژه های در دست ساخت مترو و چشم انداز توسعه خطوط ریلی درون شهری و اقماری را تشریح كرد.
به گزارش تین نیوز از مدیریت روابط عمومی و امور بین الملل شركت راه آهن شهری تهران و حومه(مترو) هابیل درویشی درمراسم شبگردی اصحاب رسانه كه شب گذشته در كارگاههای بخش شمالی خط سه مترو برگزار شد با تاكید بر اینكه با پروژه هایی كه تا پایان سال جاری به بهره برداری می رسد به بیش از 4 میلیون سفر خواهیم رسید،اظهاركرد: با زیرساخت ها و افزایش ناوگان، مسافرین فعلی را به 2 برابر رسانده و اگر 2 هزار واگن بخریم، به 9 میلیون سفر در روز خواهیم رسید كه این كار نیاز به حمایت دولت دارد.
وی در ادامه با بیان اینكه فاینانس یكی از راهكارهای خوب مترو است اما نمی تواند حمایت و پشتیبابی دولت را برطرف كند خاطرنشان كرد: همیشه دولت در پیش پرداخت فاینانس مشكل داشت و باید همیشه پیش پرداخت داده می شد اما با تفاهم نامه ای كه شهردار تهران با طرف فاینانس امضا كرد، به این نتیجه رسیدند كه فاینانس را پرداخت نكنیم و تونل ها را به عنوان پیش پرداخت ارایه دهیم.
وی با اشاره به اینكه امسال 3 هزار میلیارد تومان بودجه برای سال 93 تعریف كرده ایم، تصریح كرد: كل اعتبار دولت برای مترو 200 میلیارد تومان بود و كمتر از 5 درصد آن پرداخت شده است. پروژه های اقماری 100 درصد دولتی هستند و دولت اگر هزار میلیارد تومان دهد، كمتر از یكسال این طرح ها را به بهره برداری می رسانیم. این در حالیست كه بخش داخل شهر 12 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
مدیرعامل شركت مترو تهران و حومه با تاكید بر اینكه شركت مترو تهران امروز قادر است در كشورهای همسایه هم مترو بسازد و انتقال تكنولوژی بدهد، گفت: ساخت مترو در تهران صددرصد به دست متخصصان ایرانی است و بیش از 50 درصد صنعت ریلی بومی سازی شده است. به طوری كه سیستم سیگنالینگ(كنترل حركت قطارها) هواساز، گیت ها و تمامی كابل های مورد نیاز در كشور ساخته می شود.
وی با بیان اینكه در حال حاضر بیش از 200 كیلومتر خط مترو همزمان در شهر تهران و خارج از تهران با 200 جبهه كاری و 20 هزار پرسنل در حال ساخت داریم، بیان داشت: در هیچ كجای دنیا همزمان این میزان خط مترو ساخته نمی شود و این در حالیست كه این میزان ساخت مترو 6 خط را شامل شده كه از نظر حجم و هم از نظر ریالی بزرگترین كار عمرانی و ریالی محسوب می شود.
درویشی در ادامه با اشاره به اینكه برای ساخت بخش شمالی خط3 مترو در منطقه عباس آباد به 2 قنات برخوردیم، ادامه داد: در عباس آباد به توده سنگ 500 متری برخورد كردیم و پیش بینی ما این بود كه روزی 30 سانتی متر بتوانیم پیشرفت كنیم اما با این وجود به دلیل روحیه جهادی كه در مترو وجود دارد با شكستن ركورد لاینینگ در هفته حدود 400 متر بخش اعظم پروژه را زودتر از برنامه پیش بردیم و این پروژه تا پایان سال به بهره برداری می رسد.
وی همچنین با بیان اینكه قبل از سال 91 دولت وقت، پروژه های عمرانی را از مترو جدا كرده و قرار بود دولت این كار را انجام دهد، گفت: بعد از آن دولت تصمیم گرفت پروژه های اقماری را به شهرداری واگذار كند اما در حال حاضر 2 پروژه اقماری در حال انجام و 2 پروژه در دست طراحی و مطالعه است. در پروژه های اقماری باید صد درصد اعتبارات از سوی دولت تامین شود و در خصوص اعتبارات پروژه های داخل شهر 50 درصد سهم دولت و 50 درصد سهم شهرداری است.
درویشی با بیان اینكه نمی توان گفت مترو تنها یك كار عمرانی است زیرا یك صنعت است، اظهار داشت: 40 درصد كار عمرانی و 60 درصد كار تجهیزاتی است.
وی در خصوص خط 7 مترو كه در دست ساخت است نیز گفت: خط 7 با دو دستگاه TBM كار می كند كه از افسریه تا ورزشگاه تختی به طول 27 كیلومتر با 25 ایستگاه طراحی شده و از ورزشگاه تختی، خیابان بسیج، محلاتی، 17 شهریور، میدان قیام، میدان محمدیه به خیابان شهید نواب تغییر جهت داده و به سمت شمال، خیابان انقلاب، میدان توحید، بوستان گفتگو، بیمارستان امام خمینی، بیمارستان میلاد گذشته به میدان صنعت می رسد و درواقع شرق را به شمال غرب متصل می كند.
مدیرعامل شركت مترو تهران با اشاره به اینكه در خط 4 و در ایستگاه بیمه خط مترو مهرآباد انشعاب دارد، افزود: قطارهای این خط به طور ویژه طراحی شده اند و قابلیت حمل بار مسافرین را نیز دارند. در این طرح ایستگاه تبادلی از زیر زمین متصل می شود و از طریق سه راه از خط 4 با تونل ارتباطی 200 متری به مسافرین ترمینال 1، 2، 4 و 6 خدمات دهی می كند. بخشی از این خط ریل گذاری شده و تا پایان سال به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به 2 پروژه دیگر شهرهای اقماری كه پروژه تهران- اسلامشهر است كه از امتداد خط 3 به بهره برداری خواهد رسید، ادامه داد: این خط در 600 متر تونل و 15 كیلومتر تا اسلامشهر با 6 ایستگاه طراحی شده و آماده اجراست. همچنین مطالعات طرح تهران به گرمسار و پاكدشت به اتمام رسیده و در سال های آینده در صورت تامین مالی از سوی دولت قابل اجراست.
درویشی درباره پروژه دوم خط تهران به ورامین، پیشوا و گرمسار توضیح داد: این طرح به طول 110 كیلومتر در فاز اول از تهران به ورامین و پیشوا به طول 49 كیلومتر و در مدت یك سال اجرایی شد. البته زیرساخت های این پروژه تا پیشوا انجام شده است و اگر اعتبار توسط دولت تامین می شد، در مدت یكسال قابل بهره برداری است.
وی در خصوص استفاده از فاینانس برای توسعه مترو نیز گفت: در سفر اخیر شهردار تهران به چین، ظرفیت خوبی برای گشایش فاینانس خارجی ایجاد شده و با پذیرش طرف خارجی ما میتوانیم تونلهای در حال ساخت را به عنوان سهم 15 درصدی در پیش پرداخت فاینانس معرفی كنیم تا دیگر در خصوص تامین سهم 15 درصدی فاینانسها با مشكل روبرو نباشیم.
وی تاكید كرد: برای توسعه استفاده از فاینانس در مترو تهران لازم است تا شخص رئیس دولت دست به كار شود و گره از تامین 12 هزار میلیارد تومان اعتبار برای تكمیل مترو طی دو سال آینده برداشته شود.
درویشی اظهار كرد: اگر فاینانس محقق شود، تمام خطوط مترو تا پایان سال 95 به طور قطعی به بهرهبرداری میرسند.
مدیرعامل شركت مترو یكی از مهمترین خطوط مترو در حال ساخت در تهران را خط 6 مترو به طول 31 كیلومتر اعلام كرد و گفت: این خط از منطقه دولت آباد در جنوب تهران آغاز میشود كه در نهایت با عبور از مناطق كیانشهر، منصور، تیردوقلو، میدان خراسان، خیابان 17 شهریور و میادین شهدا، امام حسین(ع)، سپاه، هفت تیر، اشرفی اصفهانی و بلوار مرزداران در نهایت در كن به اتمام میرسد.
وی ادامه داد: این خط به واسطه عبور از بسیاری از میادین اصلی شهر تهران یكی از مهمترین خطوط ارتباطی مترو محسوب میشود كه امیدواریم تا پایان سال 95 تكمیل و به بهره برداری برسد.
• مدیرعامل مترو تهران همچنین در خطوط كیفیت فنی ساخت مترو در تهران نیز توضیح داد: راندمان كار دستگاههای TBM روزانه 8 تا 10 متر است كه با احتساب مسیر 31 كیلومتری خط 6 به نظر میرسد زمان زیادی باید صرف حفر تونل در این خط شود برای همین در كنار استفاده از دستگاه TBM متخصصان مترو با بهرهگیری از روش اتریشی در حفر تونل موفق شدند تا با ساخت روزانه بیش از 50 متر مترو به ركورد هفتهای 500 متر ساخت مترو دست پیدا كنند.
درویشی اضافه كرد: در خط 6 مترو تهران در نیمه جنوبی از دولت آباد تا میدان سپاه با دستگاه TBM و از میدان سپاه تا كن به روش اتریشی حفر میشود تا بتوانیم این خط را طبق زمانبندی در پایان سال 95 تحویل دهیم.
وی اذعان می كند: ساخت خط 6 مترو به تنهایی به حدود 6 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
مدیرعامل شركت مترو تهران احداث قطعه شمالی خط 3 مترو را یكی از سختترین پروژههای مترو دانست و توضیح داد: این خط 37 كیلومتری كه از اتوبان آزادگان در جنوب غرب تهران آغاز میشود و تا شهرك قائم در شمال شرق تهران ادامه دارد یكی از مهمترین و سختترین پروژه های اجرایی مترو بوده است.
وی ادامه داد: 20 كیلومتر از این خط تاكنون به بهرهبرداری رسیده است كه 17 كیلومتر باقی مانده از مصلی تهران تا شهرك قائم نیز تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد.
درویشی در خصوص سختیهای این پروژه اذعان كرد: برخورد مسیر عبور تونل این خط با مسیر دو قنات بزرگ در اراضی عباس آباد از یك سو و همچنین عبور از یك مسیر 500 متری سنگ نیز از سوی دیگر باعث سختی در مسیر این پروژه شد.
وی توضیح داد: در حالیكه در زیر شهر تهران امكان انفجار یا عملیات گسترده برای خرد كردن سنگ وجود ندارد، متخصصان مترو توانستند تا مسیر 500 متری سنگی در برابر حفر تونل را به خوبی پشت سر گذاشته و از آن عبور كنند. ورود بولدزرهای بزرگ و انتقال تجهیزات سنگین به خطوط زیرزمینی مترو برای انتقال سنگ هایی كه گاهی بزرگتر از یك خودرو بودند، تنها بخشی از سختیهای این پروژه بود.
درویشی پس از تشریح پروژههای در حال ساخت مترو، تاكید كرد: تا پایان امسال با بهرهبرداری از نیمه شمالی خط 3 و نیز خط فرودگاه مهرآباد پوشش حمل و نقلی مترو تهران از 4 میلیون سفر در روز فراتر میرود كه البته در صورت حمایت دولت و ورود دو هزار واگن جدید به مترو تهران، این رقم تا 9 میلیون سفر در روز نیز قابل افزایش است.
مدیرعامل مترو تهران میگوید: 100 درصد توان ساخت مترو در بخش عمرانی و بیش از 50 درصد بخش تجهیزات در صنعت ریلی مترو بومیسازی شده است. متخصصان و كارگران مترو نیز به صورت 24 ساعته مشغول كار هستند تا پروژههای مترو به موقع به اتمام برسند اما باید دید آیا دولت هم برنامهای برای توسعه مترو تهران دارد یا خیر.
در ادامه این برنامه شهرام گیل آبادی، رییس مركز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران با بیان اینكه در هر كاری یك سری ایرادها محتمل است، گفت: با بررسی اجمالی فعالیت ها و اقدامات شركت مترو در تهران متوجه یك كار بی نظیر می شویم. بی شك كسانی كه از بیرون وارد كشور ما و شهر تهران می شوند این موضوع را تایید خواهند كرد.
وی ادامه داد: مترو روی ریل پیشرفت قرار دارد و تا 3 سال آینده مترو پیشرفت چشمگیری خواهد داشت. به طوری كه در حال حاضر مترو در 200 جبهه كاری فعال است.
به گفته گیل آبادی این فعالیت بی نظیر و اقدامات چشمگیر توانمندی فنی و مهندسی نظام جمهوری اسلامی ایران را به رخ همگان می كشد.
وی با بیان اینكه مترو تهران تبدیل به بزرگترین نگارخانه هنری كشور شده است، خاطرنشان كرد: خبرنگاران و هنرمندان خارجی هویت هنری زیر پوست شهر تهران را دیده و مورد تحسین قرار داده اند.
رییس مركز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران حفاری 500 متری در یك هفته توسط شركت مترو را ركوردی جهانی دانست و این ركورد با 2 شیوه در جهان برای حفر تونل وجود داشته و ما از آن عبور كرده و در حال حاضر به یك شیوه تالیفی رسیده ایم و در این باره حرفی برای گفتن داریم.به طوری كه قائم مقام وزیر زیرساخت اتریش كه چندی پیش به تهران سفر كرده بود از روند رو به رشد مترو شگفت زده شد و با اینكه اتریش در این روش صاحب سبك است از ما دعوت شده تا در 29 دی ماه پیشرفت های متروی تهران در اتریش پرزنت شود.
گیل آبادی با بیان اینكه مترو در بسیاری از كشورها بخشی از هویت آن كشور محسوب می شود، ادامه داد: همچنین سفیر فنلاند درخواست كرده تا نمایشگاه دیدنی های فنلاند در ایستگاه مترو تجریش برپا شود.
وی با اشاره به آغاز كمپین آسمان آبی- زمین پاك، تصریح كرد: سال دیگر موضوع حمل و نقل عمومی و سال بعد از آن نیز موضوع حمل و نقل پاك را به این طرح اضافه می كنیم.