اینچه برون؛ پنجره ای نو به سوی تجارت بین المللی و شکوفایی گلستان
منطقه آزاد اینچه برون به دلیل قرار گرفتن در مسیر کریدور تجاری چین- قزاقستان- ترکمنستان، امکان اتصال ایران به بازارهای جهانی از جمله کشورهای آسیای میانه چین هند و روسیه را فراهم می کند و به عنوان دروازه تجاری شمال شرق ایران و پل ارتباطی با آسیای مرکزی در حال تبدیل شدن به یک قطب نوظهور لجستیکی و اقتصادی است.

منطقه آزاد تجاری صنعتی اینچه برون به دلیل موقعیت استراتژیک خود در مرز ایران و ترکمنستان و قرارگیری در مسیر کریدور بین المللی راه جدید ابریشم به یکی از کلیدی ترین نقاط جغرافیایی برای توسعه اقتصادی ایران تبدیل شده و می تواند پنجره ای نو به سوی تجارت بین المللی و شکوفایی گلستان بگشاید.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، این منطقه که در سال ۱۴۰۰ با تایید مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد با وسعت تقریبی ۱۲ هزار هکتار از مرز اینچه برون تا شهرک صنعتی اترک در محدوده منطقه ویژه اقتصادی اترک امتداد دارد و به دلیل دسترسی به زیرساخت های کلیدی نظیر پایانه مرزی زمینی و ریلی گمرک بازارچه مرزی و شهرک صنعتی هزار هکتاری اترک از پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به یک قطب لجستیکی منطقه ای برخوردار است.
منطقه آزاد اینچه برون به دلیل قرار گرفتن در مسیر کریدور تجاری چین- قزاقستان- ترکمنستان، امکان اتصال ایران به بازارهای جهانی از جمله کشورهای آسیای میانه چین هند و روسیه را فراهم می کند و به عنوان دروازه تجاری شمال شرق ایران و پل ارتباطی با آسیای مرکزی در حال تبدیل شدن به یک قطب نوظهور لجستیکی و اقتصادی است.
نزدیکی به خط انتقال گاز ترکمنستان به ایران فرصت های بی نظیری برای سرمایه گذاری در صنایع انرژی و پتروشیمی ایجاد کرده و پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا، امکان صادرات محصولات کشاورزی مازاد گلستان با تعرفه های نزدیک به صفر به کشورهای عضو را فراهم آورده است.
رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی اینچه برون را به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه، یک کریدور تجاری مهم توصیف کرده که می تواند هزینه های حمل ونقل را کاهش دهد و مزایای اقتصادی قابل توجهی برای گلستان و کشور به همراه داشته باشد
دیدار روز گذشته حسن ملک حسینی مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون با سلطان احمد بن سلیم مدیرعامل منطقه آزاد جبل علی و عبدالله بن دمیثان مدیرعامل گروه دی پی ورلد امارات، فرصت مغتنمی برای معرفی ظرفیت های اینچه برون به یکی از موفق ترین مناطق آزاد جهان بود.
دیدار حسن ملک حسینی مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون با مدیرعامل منطقه آزاد جبل علی و مدیرعامل گروه دی پی ورلدجبل علی که ۳۶ درصد از تولید ناخالص داخلی امارات متحده عربی را به خود اختصاص داده و میزبان بیش از ۹ هزار و ۵۰۰ شرکت از جمله ۱۰۰ شرکت برتر فورچون ۵۰۰ است به عنوان الگویی در توسعه لجستیک و تجارت جهانی شناخته می شود.
در این دیدار ملک حسینی از سلطان احمد بن سلیم برای بازدید از اینچه برون دعوت کرد تا زمینه ساز تبادل تجربیات مدیریتی، توسعه زیرساخت های لجستیکی، جذب سرمایه گذاری مشترک و ایجاد مسیرهای حمل ونقل ترکیبی جاده ای ریلی دریایی گردد.
اقدامات توسعه ای و گام های بلند به سوی پیشرفت
در ۲ سال گذشته منطقه آزاد اینچه برون شاهد اقدامات متعددی برای توسعه زیرساخت ها و عملیاتی شدن فعالیت های تجاری بوده و در پنج ماه گذشته پیشرفت های چشمگیری به ثبت رسیده که نشان دهنده عزم جدی برای تحقق اهداف این منطقه است.
در آذرماه ۱۴۰۳ گمرک اینچه برون با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد استاندار گلستان و مدیرعامل منطقه آزاد به طور رسمی افتتاح شد.
ملک حسینی، گمرک را قلب تپنده منطقه توصیف کرد و گفت: در ۲ سال گذشته بخش قابل توجهی از زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری تکمیل شده و با راه اندازی گمرک و سامانه ثبت شرکت ها فرآیندهای توسعه شتاب بیشتری گرفته است.
مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون ادامه داد: دریافت مجوز بهره برداری از چهار هزار هکتار زمین مرزی در مرحله دوم توسعه گمرک ظرفیت این منطقه را برای فعالیت های تجاری و ترانزیتی تقویت کرده است.
به گفته استاندار گلستان بیش از ۶۰ شرکت داخلی و خارجی در منطقه آزاد اینچه برون ثبت نام کرده اند و موانع سرمایه گذاری با همکاری دستگاه هایی نظیر راه آهن گمرک و اداره راه و شهرسازی برطرف شده است.
علی اصغر طهماسبی افزود: این امر نشان دهنده جذابیت منطقه برای سرمایه گذاران به دلیل مزایایی مانند معافیت مالیاتی ۲۰ ساله، قوانین گمرکی ساده شده و امکان ترانزیت بدون محدودیت کالا است.
وی گفت: در سال ۱۴۰۰ منطقه آزاد انزلی به عنوان سازمان معین اینچه برون انتخاب شد تا با انتقال تجارب خود روند توسعه این منطقه را تسریع کند.
وی از بررسی های میدانی متعدد و گزارش های هفتگی به دبیر شورای عالی مناطق آزاد خبر داد که حکایت از تعهد جدی به توسعه این منطقه دارد.
منطقه آزاد اینچه برون با تکیه بر موقعیت استراتژیک زیرساخت های روبه رشد و فرصت های همکاری بین المللی، ظرفیت تبدیل شدن به یکی از مهم ترین دروازه های تجارت ایران را دارد.
این منطقه می تواند اقتصاد گلستان را از طریق ایجاد اشتغال جذب سرمایه گذاری و افزایش صادرات متحول کند و با تقویت پیوندهای تجاری با آسیای میانه و فراتر از آن جایگاه ایران را در تجارت جهانی ارتقا دهد.
برای تحقق این ظرفیت ها تکمیل پروژه های زیرساختی نظیر خط ریلی اینچه برون- شاهرود و جاده اینچه برون به ترکمن باشی در ترکمنستان باید تسریع شود.
استفاده از فرصت های اتحادیه اوراسیا و کریدور راه ابریشم برای گسترش بازارهای صادراتی ضروری است و تأمین پایدار انرژی و بهبود زیرساخت های لجستیکی می تواند ظرفیت ترانزیتی منطقه را افزایش دهد.
منطقه آزاد اینچه برون با برنامه ریزی دقیق و اجرای متعهدانه می تواند به یک الگوی موفق توسعه منطقه ای تبدیل شود و نقش کلیدی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و پیشرفت ملی ایفا کند.