بازداشت مهندس ایرانی دارای اقامت دائم در فرودگاه لس آنجلس
مقامات آمریکایی اعلام کردند که «بهرام محمد استواری»، مهندس ایرانی دارای اقامت دائم ایالات متحده، به اتهام نقض تحریم های آمریکا علیه ایران، در فرودگاه بین المللی لس آنجلس بازداشت شده است.

وزارت دادگستری آمریکا جمعه شب به وقت محلی اعلام کرد: مدیرعامل یک شرکت مهندسی ایرانی به اتهام ارسال تجهیزات الکترونیکی پیشرفته از ایالات متحده به ایران و نقض تحریم های ایالات متحده دستگیر شد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، وزارت دادگستری آمریکا در بیانیه ای افزود: یک تبعه ایرانی و دارای اقامت دائم قانونی ایالات متحده، بر اساس یک کیفرخواست فدرال چهار فقره ای به اتهام صادرات غیرقانونی تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده در سیستم های سیگنال دهی و مخابراتی راه آهن از ایالات متحده به ایران، در نقض قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین المللی (IEEPA) و مقررات معاملات و تحریم های ایران (ITSR) دستگیر شده است.
بر اساس بیانیه وزارت دادگستری آمریکا، «بهرام محمد استواری، ۶۶ ساله، ساکن سانتامونیکا (کالیفرنیا) و تهران، بعدازظهر پنجشنبه به وقت محلی، پس از ورود به فرودگاه بین المللی لس آنجلس دستگیر شد. استواری به یک فقره توطئه برای نقض قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین المللی و سه فقره نقض قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین المللی متهم شده است.
وزارت دادگستری آمریکا ادعا کرد: «طبق متن کیفرخواست که امروز علنی شد، استواری، بنیان گذار و مدیرعامل یک شرکت مهندسی مستقر در تهران است — که در این پرونده با عنوان «شرکت A» شناخته می شود — و این شرکت، سامانه های سیگنال دهی و ارتباطی را برای دولت ایران، از جمله در پروژه هایی برای راه آهن جمهوری اسلامی ایران، تامین می کرد. از حداقل مه ۲۰۱۸ تا ژوئیه ۲۰۲۵، استواری و همدستانش پردازنده های رایانه ای پیشرفته، تجهیزات سیگنال دهی ریلی و سایر قطعات الکترونیکی را تهیه و به شرکت A در ایران ارسال کردند. بسیاری از این اقلام تحت مقررات صادراتی دولت فدرال قرار دارند و صدور آنها به ایران بدون مجوز ممنوع است.»
وزارت دادگستری آمریکا مدعی شد: استواری برای اجرای این برنامه غیرقانونی صادرات، از دو شرکت صوری تحت کنترل خود در امارات متحده عربی — به نام های MH-SYS FZCO و Match Systech FZE — به عنوان واسطه استفاده کرد. او به همدستانش در این شرکت ها دستور داده بود قطعات الکترونیکی را برای شرکت A تهیه کنند. آنها همچنین با پنهان کاری عمدی از فروشندگان آمریکایی و بین المللی، مقصد نهایی کالاها را ایران معرفی نکرده و به دروغ اظهار می کردند که این اقلام برای مصرف شرکت های اماراتی هستند؛ در حالی که مقصد نهایی، شرکت A در ایران بوده است. سپس کالاها از امارات به ایران ارسال می شد.
وزارت دادگستری دولت دونالد ترامپ در ادامه ادعاهای خود علیه این مهندس ایرانی افزود: استواری پس از آن که در مه ۲۰۲۰ اقامت دائم آمریکا را دریافت کرد، همچنان به صادرات، فروش و ارسال قطعات الکترونیکی به ایران ادامه داد. بر اساس کیفرخواست، استواری از وجود تحریم های آمریکا علیه ایران آگاه بوده و حتی در مکاتبات ایمیلی با همدستانش به آنها اشاره کرده و از یکی از آن ها خواسته بود به افسر کنترل صادرات فدرال اطلاعات نادرست درباره مقصد کالاهای ارسال شده به ایران ارائه دهد.
این نهاد آمریکایی ادامه داد: قوانین IEEPA و ITSR برای مقابله با تهدیدات ناشی از فعالیت های ایران علیه امنیت ملی ایالات متحده — از جمله تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای و حمایت از تروریسم — محدودیت هایی را بر مبادلات تجاری با ایران اعمال می کنند. این قوانین به ویژه هرگونه صادرات، فروش، یا تأمین مستقیم یا غیرمستقیم کالا، فناوری یا خدمات از آمریکا به ایران یا دولت ایران را بدون مجوز رسمی از دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا /اوفک (OFAC) ممنوع می کنند. در این پرونده، نه استواری و نه شرکت های وابسته به او و همدستانش، هیچ گاه برای دریافت مجوز از اوفک اقدام نکرده اند.
در بیانیه وزارت دادگستری آمریکا آمده است: استواری در صورت محکومیت، برای هر اتهام با حداکثر ۲۰ سال حبس مواجه خواهد بود. این پرونده توسط اداره تحقیقات امنیت داخلی آمریکا (HSI) و دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا در حال بررسی است. دادستان های فدرال دیوید سی. لاچمن و کالین اس. اسکات از منطقه مرکزی کالیفرنیا مسئول پیگیری قضایی این پرونده هستند و وکیل دادگستری کاترین دی مارکو از بخش ضدجاسوسی و کنترل صادرات در اداره امنیت ملی وزارت دادگستری آمریکا نیز در این روند همکاری دارد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که در دور دوم ریاست جمهوری خود بارها برای رسیدن به توافق با ایران ابراز امیدواری کرده، ۴ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ با امضای یادداشتی برای تداوم سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد که آماده گفتگو با رئیس جمهوری ایران است. او با بیان این ادعا که برای امضای این یادداشت «دچار تردید» بوده است، مدعی شد: «این برای ایران خیلی سخت است. امیدوارم مجبور نباشیم خیلی از آن استفاده کنیم.» باید دید آیا می توانیم به توافقی با ایران برسیم؟
برغم پنج دور برگزاری مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا و ادعاهای ترامپ و دولتش مبنی بر رویکرد دیپلماسی در قبال ایران، رژیم صهیونیستی با هماهنگی و چراغ سبز آمریکا روز ۲۳ خردادماه با نقض آشکار حقوق بین الملل و حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران، و در حالیکه تهران برای دور ششم مذاکرات غیر مستقیم با واشنگتن آماده بود، مناطقی در تهران و برخی دیگر از شهرها از جمله تأسیسات هسته ای کشور را هدف حمله نظامی قرار داد. در این اقدام تروریستی، شماری از دانشمندان، نظامیان و شهروندان غیرنظامی به شهادت رسیدند.
در پی ناکامی رژیم صهیونیستی در رسیدن به اهدافش در تجاوز به خاک ایران، ایالات متحده آمریکا بامداد یکشنبه اول تیرماه به این تجاوز پیوست و به تاسیسات هسته ای فردو، نطنز و اصفهان حمله کرد. به دنبال جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر معظم انقلاب در پیامی خطاب به ملت بزرگ ایران، فرمودند: رژیم باید منتظر مجازاتی سخت باشد. دست قدرتمند نیروی مسلح جمهوری اسلامی او را رها نخواهد کرد باذن الله.
سرانجام، سوم تیرماه رئیس جمهوری آمریکا توافق آتش بس میان ایران و رژیم اسرائیل را اعلام کرد و جمهوری اسلامی ایران هم با بیان اینکه آغازگر جنگ نبوده است تصریح کرد که اگر رژیم اسرائیل تهاجم غیرقانونی خود را متوقف کند، ایران نیز قصدی برای ادامه پاسخ ندارد.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نه تنها تجاوز رژیم اسرائیل به خاک ایران را پاسخ دادند بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دوم تیرماه در بیانیه ای اعلام کرد: در پی تجاوز نظامی آشکار رژیم جنایتکار ایالات متحده آمریکا به تاسیسات هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران و نقض صریح حقوق بین الملل، با تدبیر شورای عالی امنیت ملی و راهبری قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص) "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی" با رمز مقدس یا اباعبدالله الحسین (ع) در عملیات بشارت فتح پایگاه العدید قطر را هدف تهاجم ویرانگر و قدرتمند موشکی قرار داده است. این پایگاه، مقر سرفرماندهی نیروی هوایی و بزرگترین دارایی راهبردی ارتش تروریستی آمریکا در منطقه غرب آسیا است.