جایگاه ایران در ترافیک هوایی ۲۰۲۴ در مقایسه با جهان
ترافیک هوایی جهانی در سال ۲۰۲۴ با ۹.۴ میلیارد مسافر به نقطه ای بالاتر از پیش از همه گیری رسید؛ یعنی رشد ۸.۴ درصدی نسبت به ۲۰۲۳ و ۲.۷ درصدی نسبت به ۲۰۱۹.

درحالی که لیست فرودگاه های مسافری صدرنشین ۲۰۲۴، اعلام شده،کارشناسان می گویند ایران با موقعیت ژئوهوایی منحصربه فرد و ظرفیت های جغرافیایی بی رقیب، می تواند به هاب هوایی اوراسیا تبدیل شود؛ البته اگر سیاست گذاری، سرمایه گذاری و زیرساخت های هوایی به درستی مدیریت شوند.
به گزارش تین نیوز به نقل از فارس، در سالی که ترافیک هوایی جهان به رکورد ۹.۴ میلیارد مسافر رسید، فرودگاه آتلانتا با ثبت بیش از ۱۰۸ میلیون مسافر، بار دیگر تاج شلوغ ترین فرودگاه جهان را بر سر گذاشت.
صنعت هوانوردی در سال ۲۰۲۴ یک گام بزرگ دیگر در مسیر بازگشت از بحران کرونا برداشت. ترافیک هوایی جهانی با ۹.۴ میلیارد مسافر به نقطه ای بالاتر از پیش از همه گیری رسید؛ یعنی رشد ۸.۴ درصدی نسبت به ۲۰۲۳ و ۲.۷ درصدی نسبت به ۲۰۱۹.
این آمارها نشان می دهد که تقاضای سفر همچنان در حال افزایش است، هرچند برخی فرودگاه های بزرگ مانند پکن، لس آنجلس، آمستردام و پاریس هنوز به سطح مسافران پیش از کرونا بازنگشته اند.شورای بین المللی فرودگاه ها (ACI) به تازگی اعلام کرده که فرودگاه بین المللی «هارتسفیلد-جکسون» آتلانتا (ATL)، بار دیگر شلوغ ترین فرودگاه جهان شد. این فرودگاه آمریکایی در سال ۲۰۲۴، پذیرای ۱۰۸.۱ میلیون مسافر بود؛ آماری که تنها حدود ۲ درصد کمتر از رکورد تاریخی این فرودگاه در سال ۲۰۱۹ (۱۱۰ میلیون نفر) است.
در رتبه دوم این فهرست، فرودگاه دبی (DXB) با ۹۲.۳ میلیون مسافر قرار دارد؛ جالب آن که دبی در بخش پروازهای بین المللی همچنان صدرنشین جهان باقی مانده و یکی از مهم ترین هاب های ترانزیتی آسیا و اروپا به شمار می آید. فرودگاه هایی مانند دالاس، توکیو، لندن هیترو، دنور، استانبول و دهلی نیز در جمع ۱۰ فرودگاه برتر قرار گرفته اند.
شورای بین المللی فرودگاه ها پیش بینی کرده که تا پایان ۲۰۲۵، تعداد مسافران هوایی به ۹.۹ میلیارد نفر خواهد رسید. اما با توجه به محدودیت های ناشی از تأخیر در تولید هواپیماها، مسائل ژئوپلیتیکی، چالش های اقتصادی و تنش ها، رقابت برای افزایش ظرفیت، کاهش تأخیر و بهبود تجربه مسافر به مسئله ای حیاتی برای فرودگاه های بین المللی تبدیل شده است.
در این میان، فرودگاه هایی مانند آتلانتا، دبی و استانبول، نه تنها در حال جذب بیشتر مسافران هستند، بلکه با سرمایه گذاری های کلان در فناوری، تجربه سفر و گسترش مسیرها، آینده ی صنعت هوانوردی را شکل می دهند.
این رکوردزنی ها در حالی صورت گرفته اند که بنابر اعلام سازمان هواپیمایی کشوری، سال ۱۴۰۳ در مجموع ۴۶ میلیون و ۱۸۱ هزار و ۶۴۰ مسافر با ۳۹۹ هزار و ۶۵۳ پرواز (نشست و برخاست) درفرودگاه های کشور، اعزام و پذیرش شدند.از طرفی، سهم شرکت های هواپیمایی داخلی در پروازهای بین المللی، جابه جایی هفت میلیون و ۱۶۵ هزار و ۱۴۴ مسافر با ۴۸ هزار و ۸۱۷ پرواز بوده است.
به گفته حسن کریم نیا، کارشناس حمل ونقل، ایران دو ویژگی منحصر به فرد دارد که می تواند به هاب هوایی اوراسیا تبدیل شود؛ اول آن که ایران در موقعیت بی نظیر تلاقی کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب قرار گرفته، به طوری که پروازهای چین به اروپا و بالعکس برای سوخت گیری و عملیات هوانوردی در نقطه میانی این مسافت طولانی باید توقف داشته باشند.
دوم آن که ایران بر روی فلات قرار گرفته و ارتفاع بالاتری نسبت به آب های آزاد قرار دارد، بنابراین هواپیماهای گذرنده از مسیر هوایی ایران، مصرف کمتری دارند. مورد دیگر آن است که عمده مصرف سوخت هواپیما در زمان فرود و برخاست آن است.