◄ راهنمای کامل استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد
خودروهایی که در مناطق آزاد ایران شماره گذاری می شوند، شرایط متفاوتی نسبت به خودروهای پلاک ملی دارند؛ از نحوۀ تردد و بیمه گرفته تا روش های استعلام و پرداخت خلافی. اگر خودروی ما پلاک یکی از مناطق آزاد مانند کیش، قشم، اروند یا گذر موقت داشته باشد، گزینه های محدودی برای دریافت و پرداخت خلافی در دسترس مان قرار خواهد داشت.

خودروهایی که در مناطق آزاد ایران شماره گذاری می شوند، شرایط متفاوتی نسبت به خودروهای پلاک ملی دارند؛ از نحوۀ تردد و بیمه گرفته تا روش های استعلام و پرداخت خلافی. اگر خودروی ما پلاک یکی از مناطق آزاد مانند کیش، قشم، اروند یا گذر موقت داشته باشد، گزینه های محدودی برای دریافت و پرداخت خلافی در دسترس مان قرار خواهد داشت.
به گزارش تین نیوز، در این مطلب، به طور کامل توضیح می دهیم که برای استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد چه روش هایی وجود دارد و هنگام پرداخت جرایم رانندگی به چه نکاتی باید توجه کنیم.
استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد
در حال حاضر در ایران ۹ منطقه آزاد داریم: کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی، ماکو، مهران و بوشهر. این مناطق با هدف تقویت اقتصاد، جذب سرمایه گذاری خارجی، افزایش صادرات و توسعه گردشگری ایجاد شده اند و از امتیازات ویژه ای برخوردارند که از جملۀ آن ها می توان به برخی معافیت های مالیاتی، قوانین گمرکی ساده تر و سهولت در فعالیت های اقتصادی اشاره کرد. در ادامه به شما می گوییم که در هر کدام از این مناطق چگونه می توان برای دریافت خلافی خودرو و پرداخت جرایم آن اقدام کرد.
استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد کیش
کیش یکی از مناطق آزاد پیشرو در ارائۀ خدمات مختلف به شهروندان است. به همین دلیل، استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد کیش به ۲ صورت قابل انجام است:
- پلیس ۱۰+: در این روش همان طور که از نامش مشخص است با در دست داشتن مدارک به یکی از دفاتر پلیس ۱۰+ مراجعه می کنیم و ضمن استعلام، همان جا قبض جریمه خودروی خود را می پردازیم.
- سامانۀ ترافیک کیش: سامانه اینترنتی ترافیک کیش به طور اختصاصی برای استعلام و پرداخت خلافی طراحی شده است و از طریق آن می توان اطلاعات خلافی خودرو را مشاهده و پرداخت کرد.
استعلام خلافی خودرو در منطقه آزاد اروند
استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد اروند را هم می توانیم به ۲ صورت انجام دهیم:
- پلیس +۱۰: مانند دیگر مناطق، با مراجعه حضوری امکان استعلام و پرداخت وجود دارد.
- اپلیکیشن های محلی مانند «آپ اروند خودرو»: برخی اپلیکیشن های بومی در این منطقه آزاد توسعه یافته اند که امکان استعلام آنلاین را برای ما ممکن می سازند.
استعلام خلافی خودرو در دیگر مناطق آزاد
استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد انزلی، چابهار، قشم، ارس و دیگر مناطق آزاد ایران، تنها و تنها از طریق پلیس ۱۰+ قابل انجام است. در حال حاضر سامانۀ آنلاینی به این منظور در دسترس نیست، حتی در سایت راهور ۱۲۰ هم هنوز قابلیت آن وجود ندارد.
استعلام خلافی خودرو گذر موقت
جرایم خودروهای دارای پلاک گذر موقت هم تنها از طریق دفاتر پلیس ۱۰+ قابل پیگیری است. این خودروها معمولا برای مدت زمان محدودی وارد کشور می شوند و در پایان مهلت تردد، برای خروج، باید گواهی عدم خلافی ارائه دهند.
خلافی موتور منطقه آزاد
خلافی موتور منطقه آزاد هم درست مانند خودرو است. در هر منطقه به همان صورتی که گفته شد می توان برای استعلام و پرداخت جرایم آن اقدام کرد. برای مثال، در سامانۀ ترافیک کیش گزینۀ جداگانه ای برای ثبت پلاک موتور و دیگر وسایل نقلیه مثل وسایل نقلیۀ عمومی و دولتی در نظر گرفته شده است.
۳ نکتۀ مهم دربارۀ استعلام خلافی خودرو در منطقه آزاد
حالا که با نحوۀ استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد آشنا شدیم، بهتر است برای تردد با پلاک منطقه آزاد، این نکات مهم را هم بدانیم:
۱) زمانی که خلافی خودرو از مرز ۵میلیون تومان بگذرد، پلیس می تواند خودروی ما را متوقف و به پارکینگ منتقل کند. با توجه به مراحل و دردسرهای ترخیص خودرو از پارکینگ، استعلام و پرداخت بموقع جریمه تخلفات رانندگی بسیار حائز اهمیت است.
۲) خودروهای با پلاک گذر موقت امکان خرید و فروش رسمی ندارند؛ بنابراین مسئولیت استعلام و پیگیری خلافی آن ها با واردکننده یا همان مالک اولیه است.
۳) در مناطق آزاد هم نداشتن بیمه شخص ثالث ممکن است موجب توقیف وسیله نقلیه شود. این موضوع به دلیل سطح بالای خسارت ها در این مناطق اهمیت بیشتری دارد. در کل، قیمت بیمه شخص ثالث برای خودروهای مناطق آزاد حدود ۳۰درصد بیشتر از سایر نقاط کشور است.
خودروهای مناطق آزاد با چه محدودیت هایی مواجه هستند؟
خودروهایی که در مناطق آزاد شماره گذاری می شوند، مشمول معافیت گمرکی هستند، اما اجازۀ تردد آزادانه در تمام نقاط کشور را ندارند و تنها با دریافت مجوز می توانند وارد شهرهای دیگر شوند. حتی برای تردد بین مناطق آزاد هم معمولا مجوز جداگانه ای لازم است. برای مثال، خودرو منطقه آزاد کیش نمی تواند بدون مجوز وارد منطقه آزاد قشم یا انزلی شود. به همین دلیل، مالک خودرو موظف است هنگام ورود و خروج از منطقه، گزارش تردد خود را به مراجع مربوط اعلام کند.
این محدودیت ها سبب شده است که در مناطق آزاد برای استعلام خلافی یا تمدید بیمه بیشتر به دفاتر حضوری مانند پلیس +۱۰ یا سامانه های محلی وابسته باشیم.
تفاوت استعلام خلافی برای خودروهای معمول و منطقه آزاد
در مجموع، استعلام خلافی خودرو منطقه آزاد کمی پیچیده تر از خودروهای دارای پلاک ملی است و در اغلب موارد به مراجعه حضوری به دفاتر پلیس +۱۰ نیاز داریم. هرچند پرداخت خلافی خودرو کیش و اروند برخلاف ارس و دیگر مناطق آزاد به صورت اینترنتی هم ممکن است.
در مقابل، برای خودروهای پلاک ملی ابزارهای آنلاین زیادی در دسترس مان قرار دارد؛ از جمله، سامانه هایی همچون قبضینو، آیتول و اتو ابزار که امکان استعلام و پرداخت فوری خلافی را تنها با درج پلاک ماشین و کد ملی مالک فراهم کرده اند. به کمک این اپلیکیشن ها و سامانه های آنلاین معتبر می توانیم در سریع ترین زمان ممکن جرایم خود را به صورت اقساطی یا تجمیعی تسویه کنیم. ضمن اینکه قابلیت مشاهدۀ ریز تخلفات هم در آن ها وجود دارد و به سوابق استعلامات و پرداختی های خود همیشه دسترسی خواهیم داشت.